69968
19:56 27.112018

У Закарпатському музеї народної архітектури та побуту відбувся семінар «Проблеми збереження традиційного гончарства»

Життя 3902

27 листопада 2018 р. у Закарпатському музеї народної архітектури та побуту в рамках реалізації грантового проекту від Українського культурного фонду відбувся семінар «Проблеми збереження традиційного гончарства».

Василь Коцан, директор музею ознайомив учасників семінару із ходом реалізації проекту, висловивши подяку всім до долучився до його проведення. Окремо була звернута увага на ролі музею у збереженні та популяризації гончарної справи на Закарпатті, охарактеризовано фондову збірку кераміки, гончарні вироби у експозиції музею, виставкову роботу, проведення майстер-класів.

У ході семінару було презентовано два видання. Мар’яна Мегела, заступник директора по науково-освітній роботі музею розповіла про роботу над каталогом «Вільхівські гончарі». Упорядником було наголошено, що це перше видання, яке репрезентує музейну кераміку. До нього ввійшли роботи чотирьох представників гончарного осередку з с. Вільхівка Іршавського району (Михайла та Івана Галасів, Василя Газдика та Ганни Кушніренко). В каталозі показано різноманітність функціонального призначення виробів, техніки розпису, орнамент.

В рамках проекту було підготовлено видання спрямоване на дитячу аудиторію – «Гончарство. Абетка для дітей». Над ним працювала завідуюча відділом науково-освітньої роботи музею Тетяна Сологуб-Коцан. «Абетка» – одне із небагатьох подібних видань в Україні, спрямоване на «перше знайомство» малечі з гончарством. Дитячі ілюстрації допоможуть зробити вивчення алфавіту та одного із найдавніших народних ремесел краю веселим і цікавим.

Участь у роботі семінару взяли науковці, викладачі Закарпатської академії мистецтв та коледжу ім. А. Ерделі, музейні працівники, майстри народної творчості, зокрема Михайло Белень, Мирослава Росул, Роман Пилип, Тетяна Шпонтак, Наталія Попова, Ольга Гал. Ними піднімались питання історії розвитку гончарства на Закарпатті та Україні в цілому, професійної української кераміки на початку ХХІ ст., експонування керамічних виробів у провідних музеях України та Німеччини. Напрочуд жвавими виявились доповіді Еми Лемадської про глину та способи її формування, Юлії Єгорової-Рогової про майстер-класи з гончарства, Оксани Метзгер про традиції розпису закарпатської кераміки.

Семінар проводився на базі виставки керамічних виробів з фондової колекції Закарпатського музею народної архітектури та побуту. На ній експонуються роботи майстрів трьох провідних осередків гончарства на Закарпатті другої половини ХХ ст.: с. Вільхівка Іршавського району, с. Драгово Хустського району, а також с. Дубовинка Виноградівського району. На виставці також представлені роботи сучасних гончарів – О. Дворака, Е. Гіді, І. Ендрик.

 

Закарпатський

музей народної архітектури та побуту

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах