68357
12:11 9.112018

Закарпатцям про усиновлення дитини іноземцем

Життя 165408

«Доброго дня, я офіційно одружилася з громадянином Словаччини, але в мене є дитина від іншого чоловіка – українця. Чи може іноземець усиновити мою дитину?

Наталія, м. Іршава»

Відповідно до Сімейного кодексу України, усиновлення іноземцем в Україні дитини, яка є громадянином України, здійснюється на загальних підставах, однак з певними застереженнями. По-перше, така дитина повинна мати не менше п’яти років. Такий законодавчий бар’єр можливо обійти тільки у виключних випадках, наприклад, якщо іноземець є родичем дитини (бабусею, дідусем). Зверніть увагу, що, згідно із законом, подружжя вважається не родичами, а сім’єю, що є різними юридичними поняттями. По-друге, на усиновлення дитини іноземцем потрібна згода біологічного батька, якщо він зазначений у свідоцтві про народження дитини чи в актових записах, а також місцевої служби у справах дітей. Є також один формальний нюанс: дитина може бути усиновлена іноземцем, тільки якщо інший громадянин України не подав заяву про її усиновлення, адже в такому разі українець матиме перевагу перед іноземцем.

Щодо процедури усиновлення, то перш за все необхідно зазначити, що дозвіл на усиновлення надає суд за місцем проживання дитини. Порядок розгляду судом заяви про усиновлення дитини є відносно спрощеним та нетривалим, однак дуже формалістичним. Тому рішення суду в такій справі залежатиме від правильності підготовки пакета необхідних документів. Зокрема це свідоцтво про шлюб, письмова згода другого з подружжя, засвідчена нотаріально, медичний висновок про стан здоров’я, довідка про доходи усиновлювача та документ, що підтверджує наявність у нього житла. Не забувайте, що документи, видані органами іноземної держави, мають бути легалізовані та перекладені в Україні, інакше суд не прийме їх до уваги. У будь-якому разі запорукою успіху в справі буде якісна консультація юриста перед її початком або супровід такої справи юристом до отримання бажаного результату – рішення суду про усиновлення. На підставі рішення суду в актовий запис про народження дитини місцевим органом РАЦС буде внесено відповідні зміни про усиновлювача, а дитині видано нове свідоцтво про народження, при цьому попереднє свідоцтво анулюється.

Крістіан ФЕКИЙШГАЗІ, адвокат,

юридична компанія «Колегіум»

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах