68136
16:07 7.112018

Творче подружжя з Хуста

Життя 3073

До 55-ї річниці заснування Хустського краєзнавчого музею

Треба добре знати свій рідний край,

бо рідна земля – все одно, що велика сім’я,

а земляки – все одно, що родичі.

Софія Русова

Важко уявити собі сучасне місто без музею. Тож і в нашому мальовничому містечку над Тисою ще 55 років тому було створено цей осередок культури. Як це було, хто став ініціатором і засновником? Нерідко ці питання ставлять відвідувачі музею. Тому кожного разу згадуємо Олексу Рущака. Він – мрійник, ентузіаст, романтик. Це людина, яка любила свій рідний край, своє Закарпаття.

Народився Олексій Іванович у с. Воловому, що на Міжгірщині, в 1900 році. Рано втратив батька, тому швидко подорослішав. З 9-річного віку допомагав матері, заробляв на кусень хліба. Після закінчення початкової школи працював на лісосіці. Згодом була робота в Словаччині, служба в чехословацькій армії (2 роки). За активну політичну діяльність потрапив до табору для неблагонадійних, а потім у концтабір у м. Суботку (Суботиця), що в Югославії. Після звільнення в 1944 році Олексій Іванович вирушив до Хуста, де й залишився назавжди. Займав багато різних посад. Був головою народного комітету, головою ради профспілок, очолював оргінструкторський відділ райкому, працював директором Хустського будинку відпочинку, директором ринку. У 1960 році вийшов на заслужений відпочинок.

Проте відпочинок – це не для такої енергійної й завзятої людини, як О.Рущак. Він зайнявся своєю улюбленою справою, справою свого життя, своєю мрією. Продовжуючи мандрівки селами Хустщини, збирав різноманітні експонати, записував спогади старожилів. З часом його колекція стала настільки багата та різноманітна, що виникла ідея створення в Хусті краєзнавчого музею. Тому Олексій Іванович звернувся до місцевої влади з проханням виділити приміщення для музею. Йому пішли назустріч, і навесні 1963 року в центрі міста було відкрито Хустський історико-краєзнавчий музей, де в чотирьох кімнатах пан Олексій розмістив зібрані експонати. А сам залишався незмінним екскурсоводом та директором на громадських засадах. Багато краян пам’ятають повчальні й емоційні екскурсії Олексія Рущака. Вони були сповнені різноманітними легендами та приказками, що завжди привертали увагу відвідувачів.

Протягом 7 років експозиція розширювалася, з’являлося багато нових експонатів. Музей відвідало понад 50 тисяч чоловік. Тож Міністерство культури України присвоїло йому звання «Народний музей».

Помічником та порадником Олексія Івановича в цій великій справі, як і по життю, була його дружина Марія Андріївна. Це добра, ніжна й чуйна жінка, яка завжди надихала та підтримувала. Тому було б несправедливо не згадати про неї.

Людина, яка створила себе сама, – ці слова без перебільшення стосуються цієї творчої, обдарованої, харизматичної, веселої, щирої людини. Марія Гаврило-Барзул народилася 23 липня 1920 року в мальовничому селі Рокосово, що на Хустщині, у багатодітній селянській родині. Дитячі роки провела в рідному селі. Навчання продовжила в Ужгороді. У 1939 році закінчила Ужгородську учительську семінарію. А попереду були довгі роки великої самовідданої праці та успіху.

Талант вишивальниці Марії Гаврило в Хусті помітили відразу й запросили її керівником студії художньої вишивки. Працювала з ученицями з душею, віддавала їм своє серце, вчила їх мистецтва художньої вишивки. І дівчатка охоче відвідували студію, залюбки переймали науку Марії Андріївни. Перші роботи учнів привернули увагу відвідувачів цього виховного закладу.

З кожним роком юні рукодільниці прогресували в майстерності вишивки. За два десятиліття роботи в художній студії Марія Андріївна навчила понад дві тисячі дівчат мистецтва художньої вишивки. Роботи талановитих вихованок демонструвались на районних, обласних, республіканських і міжнародних виставках декоративного та прикладного мистецтва. Багато юних рукодільниць було нагороджено дипломами.

У ті роки Марія Андріївна творчо займалася народною вишивкою. У пошуках народних орнаментів об’їздила всі села Хустського та Рахівського районів, зібрала й художньо відтворила понад 500 народних орнаментів. У 1979 році навіть мала персональну виставку. У її творчому доробку – рушники, у яких стилізовано етнічний закарпатський геометричний і квітчастий орнамент, килими, скатертини, панно, сорочки, доріжки тощо. Частину робіт Марії Андріївни можна побачити в Хустському краєзнавчому музеї.

Отже, завдяки таким завзятим, сміливим та творчим людям ми маємо в Хусті краєзнавчий музей. Експонати, які зібрав Олексій Іванович, є найбільшою складовою музею. Це цінні та унікальні речі, які дають змогу молодому поколінню ознайомитися з історією свого краю, побутом та традиціями предків. А вишивка Марії Андріївни – родзинка залу етнографії та побуту. Завдяки її таланту й умінню вишивати ми маємо можливість ближче ознайомитися з цим видом мистецтва.

Світлана ДОРОГІЙ, ст. науковий працівник Хустського краєзнавчого музею

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Медики Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака разом із американськими колегами консультуватимуть воїнів
13:22
Всі новини