67742
18:24 2.112018

Обласний сиротинець у Сваляві привернув увагу не лише керівництва краю, а й Генконсула Угорщини

Життя 3934

У п’ятницю, 2 листопада, виконуючий повноваження голови Закарпатської облради Йосип Борто разом з Генконсулом Угорщини в м.Ужгород Йожефом Бугайло з гуманітарною місією відвідали обласний Будинок дитини у Сваляві. Поважних гостей зустріли голова Свалявської райради Мирослава Ливч та головний лікар дитбудинку Володимир Бейреш.

Насамперед вони оглянули дитячу оселю, умови перебування малечі та їх виховання. Сирітський будинок призначений  для  виховання  і  надання  медичної  допомоги  дітям-сиротам  і  дітям, які  залишилися  без  опіки  батьків, а  також  дітям  із  особливими потребами, з усіх районів Закарпатської області. Нині тут проживає 105 вихованців.  Цілодобово функціонують десять  груп  та  чотири  ізолятори, є приймально-карантинний  ізолятор та 3 боксовані  ізолятори  (для соматичних,  кишкових   та  крапельних  інфекцій). 10 груп розраховано на постійне перебування вихованців,  позбавлених батьківського піклування, в т.ч. 2 групи для дітей-інвалідів з патологією центральної нервової системи, та 2 групи відділення медико-соціальної реабілітації. Крім вищезгаданих груп та ізоляторів є лікувально-реабілітаційні кабінети: фізіотерапевтичний, маніпуляційний, кабінет профілактичних щеплень, масажу, лікувальної фізкультури, логопедичний, дефектологічний, психологічний  та музичний зал.

У ході розмови, головний опікун діток – Володимир Михайлович розповів про щоденні будні очолюваного закладу, не обійшовши актуальні проблеми, які потребують серйозної підтримки. Найгостріше стоїть питання – побудови додаткового  навісу для сушки та зберігання 350 складометрів дров, якими щороку користуються взимку для опалення приміщення, загальною площею 5,6 тис кв м. Відповідно до проектно-кошторисної документації потреба у коштах складає майже півмільйона гривень. Відтак господар дитбудинку показав гостям відповідне місце у дворі закладу, яке потребує облагородження, інфраструктури з під’їзною дорогою до нового навісу.

Наступне питання – придбання сучасного та комфортного транспорту для безпечного перевезення діток у медичні заклади області, в яких проводять різні консультації, обстеження та лікування вихованців дитбудинку.

– Одного конфіскованого мікроавтобуса, якого цьогоріч в одержанні посприяв нам голова Закарпатської облради Михайло Рівіс через митницю та виконавчу службу, на жаль, для сотні дітей недостатньо. Маємо ще в наявності мікроавтобус Toyota Hiace 1993 року випуску, який морально та фізично зношений та повністю використав свій ресурс, – зазначив Володимир Бейреш, наглядно продемонструвавши гостям чотириколісний «металобрухт».

І третє наболіле питання – це заміна даху для всієї будівлі, зведеної ще у 80-му році минулого століття. За словами головного лікаря, під час сильних снігопадів і злив підмокає стеля другого поверху будівлі, що прискорює руйнацію цегляної кладки капітальних стін та бетонного перекриття. Крім того, вода, попадаючи на світильники та стелю 2-го поверху, може спровокувати коротке замикання, наражаючи на небезпеку вихованців та персонал закладу.

Тож, нині стоїть гостро питання про капітальний ремонт даху, який посилить гідро- та теплоізоляцію, і герметизацію будівлі, а відповідно – у подальшому  зменшить тепловтрати та зекономить бюджетні кошти на обігрів величезної будівлі. Орієнтовна сума кошторисного розрахунку капремонту покрівлі становить майже 6 млн грн.

Уважно вислухавши головного лікаря, Генконсул Угорщини в м.Ужгород Йожеф Бугайло пообіцяв допомогти пролобіювати перед урядом Угорщини питання надання посиленої допомоги на потреби сиротинця. За словами дипломата, нині є можливість передати 6-ти річний мікроавтобус, але, через українське законодавство, зробити цього неможливо. Тому, він доручить у найближчий час підшукати новий спецавтомобіль, який буде передано через благодійну місію цьому дитячому закладу.

– Оскільки обласний дитячий будинок є комунальною власністю облради з визначеним фінансуванням з обласного бюджету на першочергові потреби, – а це – харчування діток, вчасна оплата зарплат працівникам та комунальних послуг, а на інше – коштів не вистачає, то я зі свого боку докладатиму максимум зусиль, аби залучати благодійні, гуманітарні місії, фонди, європейські гранти, аби сирітки мали комфортні умови проживання та належне виховання, і головне, щоб почувалися як у рідному домі – у теплі та затишку, – резюмував в/п голови облради Йосип Борто.

Прес-служба Закарпатської облради

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
Всі новини