67357
14:58 29.102018

У Хусті освятили відновлене військове кладовище часів Першої світової війни

Життя 7724

355 військових різного віку й національності, полеглих під час Першої світової війни, було поховано у Хусті поблизу римо-католицького кладовища. Ще 132 вояків віднайшли тут свій вічний спочинок за часів Другої світової війни. Принаймні такою інформацією володіють представники угорської Асоціації збереження військової та культурної спадщини “Vigyazok”, які з 2016-го року взялися за масштабну роботу – відновлення цього місця вічного спокою.

Для того, щоб впорядкувати поховання, фахівцями з відновлення історичних пам’яток, було проведено ретельну пошукову роботу. Зокрема вивчалися документи, які збереглися у військових архівах Праги та Відня. Відтак за допомогою зібраних даних та найсучаснішої техніки вдалося знайти точні місця поховань часів 1915-17-18 років на кладовищі та індитифікувати осіб, які тут захоронені. Заздалегідь територію кладовища було розчищено від чагарників та бур’яну, обрізано старі дерева.

“Ми завершили перший етап масштабної роботи з реставрації військового кладовища, який включав у себе геодезичну зйомку (виміри) для визначення точних координат наявних захоронень, ґрунтові роботи (вирівнювання поверхні), встановлення 236-и пам`ятних хрестів (у деяких могилах є по 2-3 захоронення). На наступний рік плануємо продовжити відновлення цвинтарю часів Другої світової війни. Однак, оскільки не маємо точних даних по місцю захоронення, то думаємо встановити загальний меморіальний хрест, на якому будуть виписані імена всіх тут похованих вояків. Наразі триває робота з вивчення архівних даних”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” керівник Асоціації збереження військової та культурної спадщини “Vigyazok” Іштван Гонгачі.

Освятили відновлений військовий цвинтар хустський римо-католицький священик о. Олександр Сулінчак та реформатський пастор із Вишкова Карло Еней. Усі присутні вшанували пам`ять полеглих хвилиною мовчання та покладанням квітів до могил.

“Багато людей, побачивши пророблену роботу з відновлення кладовища, що довгий час знаходилося в край занедбаному стані, були зворушені. Тут знаходяться забуті могили не тільки угорських хлопців, але й військових із дуалістичних країн, тобто тих, що воювали на боці Австро-Угорської імперії, і про них, окрім нас, ніхто не подбає, адже недарма кажуть: пам`ять про мертвих – у пам`яті живих. Сподіваємося, це освячене місце і сьогоднішня молитва за тут похованими, Боже благословіння сприятиме тому, що, у цей складний час, коли знову гинуть наші земляки, вдасться зберегти мир і передати його наступним поколінням. Просимо у Всевишнього миру в серцях і душах людей”, – зазначив о. Олександр Сулінчак.

Богдана КЛЕКНЕР

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
ФК «Хуст» продовжує свою переможну серію
13:59
У Рахові затримали зловмисника, який організував для військовозобов’язаних канал незаконного перетину держкордону
13:40
БК «Ужгород»: дві звитяги та одна поразка
13:28
Загоряння двох надвірних споруд ліквідували мукачівські рятувальники
12:53
Всі новини