67350
14:01 29.102018

Процедура оформлення спадщини або договорів дарування з 1 листопада не зміниться

Життя 3573

Протягом останніх п’яти років напередодні листопада майже на всіх інформаційних сайтах з’являється новина про те, що українці більше не зможуть оформити спадщину або укласти договір дарування. Звісно, це щороку створює великий ажіотаж навколо цього питання, адже такі договори є затребуваними в будь-який час.

Голова відділення Нотаріальної палати України в Закарпатській області Олександр Парамонов зауважив, що згадані непорозуміння розпочалися ще у вересні 2013 року, коли Міністерство юстиції приводило в порядок нормативні документи й прибрало з наказу зайві статті, які дублює закон. Одна з них стосувалася необхідності отримання експертної оцінки.

«На основі закону міністерство видає наказ «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України». І тут вони справедливо подумали, якщо є стаття закону про оцінку, навіщо це дублювати в наказі міністерства. Тим паче, різні об’єкти регулюються різними законами, тобто яка оцінка де потрібна – якась Податковим кодексом, якась Законом «Про оцінку земель». Тому було вирішено очистити інструкцію від зайвого сміття. Коли цей момент оприлюднили, якийсь оцінщик вирішив, що нотаріуси не зможуть використовувати експертну оцінку, а без неї не можна оформити договори спадкування чи дарування. Тоді ця людина написала про це статтю й опублікувала, не вказавши рік, а тільки день та місяць. Так все і почалося», – розповідає Олександр Парамонов.

Після цього кожного року сайти, шукаючи інформацію з великою кількістю переглядів, витягують цю новину із забуття й усе починається знову.

Нотаріус також підкреслює: «За останні роки в оформленні договорів спадщини мінялося багато, але кожна людина повинна розуміти, що дарування і спадкування існували ще в Стародавньому Римі та Греції. Тож відмінити ці моменти нереально. Ніхто в здоровому глузді не напише закон, який би це блокував».

Цього року процедуру спадкування, навпаки, спростили. Якщо раніше брати, сестри, онуки не потрапляли під податкову пільгу, то тепер вони можуть не сплачувати податок та в обов’язковому порядку не повинні робити нормативно-грошову оцінку майна.

Заступник начальника головного територіального управління юстиції з питань державної реєстрації, начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області Маріанна Готра розповіла «Карпатському об’єктиву», що право на оформлення договорів дарування та спадщини на сьогодні встановлено Цивільним кодексом України. Зміни до нього не вносилися, тому проблем при укладенні та оформленні таких договорів на сьогодні в громадян виникати не повинно.

Законом України «Про нотаріат» визначено, що нотаріальні дії вчиняються після їх оплати, а також у передбачених законом випадках після сплати до бюджету податку з доходів фізичних осіб у день подачі нотаріусу всіх необхідних документів.

Податковим кодексом України визначено ставки оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину чи дарунок коштів, майна, майнових або немайнових прав. Так, за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковуються членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення. Членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення в розумінні Податкового кодексу є її батьки, чоловік або дружина, діти такої особи, у тому числі усиновлені. Членами сім’ї фізичної особи другого ступеня споріднення вважаються її рідні брати та сестри, бабуся та дідусь з боку матері та з боку батька, онуки.

Ставка податку становить 5% бази оподаткування для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем від спадкодавця-нерезидента, та для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Об’єкти дарування, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини. У разі спадкування будь-яких об’єктів спадщини, які оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Таким чином, на сьогодні немає перешкод в оформленні спадщини або договорів дарування. До речі, з 1 листопада всі громадяни зможуть безперешкодно звертатися як до державного, так і приватного нотаріусів для оформлення спадщини та укладення договорів дарування.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах