67176
16:41 26.102018

Онлайн-реєстрація договорів оренди землі: як користуватися новою електронною послугою

Життя 5293

Нещодавно Міністерство юстиції, Міністерство аграрної політики та продовольства, Державне агентство з питань електронного урядування й Фонд Східна Європа репрезентували нову електронну послугу з реєстрації договорів оренди земель сільськогосподарського призначення в режимі онлайн.

Що це за сервіс та наскільки він спростить життя громадянам, говоримо із заступницею начальника Головного територіального управління юстиції в Закарпатській області Маріанною Готрою.

– Розкажіть, будь ласка, що дасть громадянам новий сервіс?

– Він дасть можливість без черг, без контакту з чиновниками та зайвих витрат часу подати заяву на реєстрацію договору оренди землі всього за кілька хвилин і захистить орендатора від ризику того, що ділянку в нього можуть відібрати або передати в оренду комусь іншому вже на стадії збору врожаю. Таким чином забезпечено зменшення ризику шахрайства при поданні заяви, яке могло б призвести до рейдерського захоплення ділянки.

– Реєстрація в режимі онлайн нічим не відрізняється від реєстрації в паперовому вигляді?

– Фактично нічим. Алгоритм дій той самий: подання заяви реєстратору, перевірка реєстратором даних, ухвалення рішення реєстратором і видача документів. Сама процедура не змінюється, але стає автоматизованою.

Утім система відразу перевіряє наявність земельної ділянки в Державному земельному кадастрі. Коли особа через сайт вводить відомості про кадастровий номер, система в режимі онлайн перевіряє, чи він існує. Якщо його нема, то не дозволить продовжувати подавати заявку. Таким чином, людина не отримує від реєстратора рішення про відмову і не втрачає розмір адміністративного збору, який не повертається.

– А що з підписом документів?

– Тут усе просто. Подаючи документи на реєстрацію права оренди, заявник підписує електронним цифровим підписом і заяву, і документи. Таким чином відбувається подвійна ідентифікація. Витяг, який направляється заявникові на електронну адресу, містить посилання на Державний реєстр речових прав на нерухоме майно і скріплюється електронним цифровим підписом. Ще раз наголошую, що в боротьбі з рейдерством допоможе єдиний цифровий підпис під документами, адже зараз реєстратори не мають повноважень і можливостей перевірити справжність підпису на документах. Є випадки, коли рейдерські захоплення здійснювалися з використанням підроблених документів та підписів.  

– Як саме можна зареєструвати онлайн договір оренди землі?

– Процедура оренди земельної ділянки як похідне право від права власності підлягає державній реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Зареєструвати у віддаленому режимі такий договір можна, скориставшись порталом Міністерства юстиції України «Онлайн будинок юстиції». Заяву та відповідний договір для державної реєстрації речового права оренди земельної ділянки в електронній формі подає особисто заявник через персональний кабінет на веб-сайті «Онлайн будинок юстиції».

Повна процедура реєстрації договору оренди землі в режимі онлайн складається з кількох послідовних дій: реєстрації на веб-порталі «Онлайн будинок юстиції», заповнення необхідних відомостей в заяві про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, сплати адміністративного збору, отримання витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

– Тож у чому перевага онлайн-реєстрації договорів оренди землі?

– Згаданий електронний сервіс створює сприятливі умови для земельних правовідносин. Він заощаджує час та зусилля громадян, робить процес реєстрації прозорим. Крім того, цей сервіс спрощує процедуру реєстрації та зменшує корупційні ризики при взаємодії з реєстрами.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини