66536
14:51 19.102018

Майже 11,5 тисяч ужгородців отримали «доступні ліки»

Життя 4435

Вже півтора роки в Україні реалізується урядова програма «Доступні ліки», метою якої є збільшення прихильності хворих до лікування, зменшення ризиків виникнення ускладнень протікання хвороб, подовження тривалості життя в Україні. Програма передбачає надання за рецептом лікаря в аптеці певних медикаментів безкоштовно або з незначною доплатою хворим на серцево-судинні захворювання, астму та цукровий діабет 2-го типу.

Нагадаємо, що лікар у рецепті вказує непатентовану назву медикаменту, а в аптеці хворий купує визначений для себе препарат певного виробника. Джерело фінансування програми – це кошти державного бюджету.

Для Ужгорода на реалізацію програми цьогоріч передбачено понад 2,9 млн. грн., станом на 1 жовтня наше місто отримало фінансування у розмірі більше 2,2 млн. грн., 11 457 ужгородців отримали медикаменти за програмою “Доступні ліки”.

Наразі в обласному центрі Закарпаття укладено договори із 31 аптекою, які виявили бажання брати участь в урядовій програмі. Медичними працівниками у рамках програми «Доступні ліки» виписано 30527 рецептів, з яких уже отоварено 27 804 на суму понад 2,2 млн. грн.

Із серпня цього року МОЗ України затвердило новий реєстр препаратів “Доступні ліки” (четвертий від початку дії програми). На сьогодні в програмі – 261 препарат, 59 з яких для пацієнта є повністю безоплатними. За час роботи програми вибір для пацієнтів збільшився більш ніж удвічі.

Наразі для лікування серцево-судинних захворювань у програмі є 203 препарати, 45 з яких пацієнти можуть отримати безоплатно; для лікування діабету 2 типу – 42 препарати, з яких 9 є безоплатними; від бронхіальної астми у програмі є 15 препаратів, 5 із яких безкоштовні.

Щоб отримати ліки за програмою, потрібно звернутись до сімейного лікаря, який випише правильний рецепт: не має бути жодних кольорових папірців, наліпок і фірмових бланків від фармацевтичних компаній – тільки офіційний бланк. Лікар виписує пацієнтові рецепт на лікарський засіб, вказуючи його міжнародну непатентовану назву. Потім пацієнт обмінює рецепт на медикаменти в аптеці з позначкою «Доступні ліки», – інформують у відділі охорони здоров’я Ужгородської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах