66479
20:41 18.102018

Проект «Стратегії розвитку міста «Ужгород-2030» представили для обговорення

Життя 3041

Сьогодні експерти-розробники представили для подальшого обговорення, внесення доповнень і коректив напрацьований проект – «Стратегію розвитку міста «Ужгород-2030».

Аналітичний документ підготували фахівці Національного інституту стратегічних досліджень (НІСД) у співпраці з регіональними галузевими та секторальними експертами, тепер він проходить громадське обговорення.

Під час дискусії в історико-культурному комплексі «Совине гніздо» в.о. Ужгородського міського голови, заступник міського голови Ігор Фартушок нагадав, що для розробки Стратегії ще в 2016 році було створено робочу групу, визначали потенційних розробників, але два оголошені тендери не відбулися. Проте представлений нині документ визначає цілі, до яких до 2030 року має прямувати Ужгород. Стратегія – це документ, якого потрібно дотримуватися, водночас розвиваючи, але разом із тим – живий організм, а не абсолютна догма. Ігор Іванович зазначив, що немає спеціаліста, який би детально знав усі аспекти багатогранного життя міста і міг вирішувати всі без винятку питання. Тому такі документи, як напрацьована Стратегія, дають можливість усім, хто приходить до влади, з’ясувати, що було і як треба діяти на перспективу.

«Сьогодні представляємо проект Стратегії, із яким виходимо до громадськості. Протягом місяця можна вносити корективи, доповнення. Прохання до всіх: вносьте пропозиції. Нам треба шліфувати документ спільно. Дякую всім, хто провів величезну роботу. Сподіваюся, Стратегія запрацює і місто та його мешканці отримають результат», – підсумував Ігор Іванович. На представлення приїхали 7 фахівців Національного інституту стратегічних досліджень із Києва, зокрема й перший заступник директора Василь Яблонський. Він відзначив, що Ужгород – приклад, як, перебуваючи на географічних околицях країни, задавати тон розвитку регіону і держави загалом. Також наголосив, що останнім часом Ужгород змінюється і дуже позитивно, стає все більш інноваційним. Звернув увагу на небайдужість ужгородців і під час розробки Стратегії, і під час сьогоднішнього обговорення, тому є всі шанси отримати максимально якісний кінцевий документ.

Заступник завідувача відділом регіонального розвитку НІСД, кандидат економічних наук Ольга Шевченко провела коротку презентацію Стратегії, наголосила на застосуванні SWOT- та PEST-аналізу із використанням галузевого та міждисциплінарного підходів, де зважено особливості міста – сильні сторони та ризики. Стратегічна мета розвитку Ужгорода має 4 складові. Детально прописані в документі стратегічні пріоритети, індикатори реалізації. Передбачено застосування категорій креативного та розумного міста.

Як відзначив консультант Закарпатського регіонального відділення Асоціації міст України Олег Лукша, у Стратегії проаналізовано різні аспекти місця Ужгорода серед інших міст Карпатського єврорегіону (українських та європейських), серед населених пунктів Закарпаття. Також уперше в такому – і стратегічному, і водночас управлінському документі, стратегічне планування переплітається з просторовим.

Доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економічних міжнародних відносин УжНУ Володимир Приходько акцентував, що Стратегія – не оперативний план, це – міський суспільний договір між експертами, владою і громадою. «Напрацювавши проект, ми врятували трирічний капітал знань і любові до Ужгорода. Треба ще більш чітко кристалізувати деякі моменти. Сподіваюся також, працівники УжНУ пропустять Стратегію через кафедральні сита», – сказав Володимир Опанасович.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський відзначив, що Стратегія вплине на коригування генерального плану міста, а не як зазвичай, генплан диктує, як розвиватися населеному пункту. Потрібно розробити містобудівну документацію, яка б давала можливість реалізовувати передбачене.

У повному обсязі з документом можна ознайомитися на сайті Ужгородської міської ради за посиланням http://rada-uzhgorod.gov.ua/strategiya-rozvytku-mista/

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини