64453
16:35 25.092018

Які імена дали дітям Перечинщини, народженим улітку

Життя 2798

П’ять Богданів, вісім Софій, один Джоні та Кіріл

Діду, чому вас звати Петро? Ви що, святий? – питає 8-річний Даніїл сусіда.

85-річний дід Петро, прогорнувши сиве волосся зі змокрілого чола, – спітнів, збираючи падалки в саду, – мовив до допитливого хлопця:

– Родивимся на самі Петра, під час служби Божої. Тому мамка з няньком і назвали ня Петром, а піп похрестив. Давно люди не морочили собі голову з іменами: яке собі дитина принесла, з таким їй і жити. Новонародженим давали ім’я святого, аби дитина мала небесного покровителя, захисника.

До розмови приєднується баба Марія. З-під ружатої хустки випнулось на волю пасмо білого, як щойно здоєне молоко у відрі, волосся.

– Дитинко, дідо правду каже. Я ся родила перед Сятов Марьов, Марією похрестили. Ім’я Богородиці мені ся все любило. Молюся до Божої Матері, вона мені все життя помагала і помагає. Вимолила в неї файного чоловіка, четверо діточок. Уже живемо разом 63 роки. Гріх би м мала, аби м ся на нього оскаржила, такий добрий, як дараб хліба, – хвалить діда.

Андрія, Миколу, Василя, Івана, Петра, Юрія/Юрка, Іллю/Ілька, Михайла, Анну, Марію, Олену можна зустріти в кожному населеному пункті Закарпатської області. Ці люди зазвичай похилого, старшого, середнього віку. А ось у пісочницях та школах дітей з такими іменами зустрінеш не так часто. Натомість з екзотичними й чудернацькими аж перебір – Есмеральда, Аміна, Айва, Анхел, Ведан, Леван. А зросійщених Крістін в одному класі може бути 5–6.

Джоні та Мухамедалі почуватимуться екзотами серед своїх ровесників

Улітку церква вшановує святих Петра, Павла (12 липня), Івана (7 липня), Іллю (2 серпня), Пантелеймона (9 серпня), Богородицю Марію (28 серпня). Вирішила дізнатися, чи дотримуються перечинці прадідівських традицій і чи дають своїм чадам імена святих. Начальник Перечинського районного відділення ДРАЦС (Державної реєстрації актів цивільного стану) ГТУЮ (Головного територіального управління юстиції) в Закарпатській області Олеся Попович повідомила, що протягом літа по району зареєстровано 102 народження, з них 47 хлопчиків і 55 дівчаток.

Четверо хлопчиків назвали ім’ям святого пророка Іллі. На жаль, Кушнір Ілля, який з’явився на цей світ 2 серпня, прожив три тижні. Троє – святого Івана Предтечі, по скільки ж – апостола Павла, апостола Матвія. Один хлопець носитиме подвійне ім’я – Петро-Павел.

Останніми роками в Україні набуло популярності чоловіче ім’я латинського походження Максим. У перекладі з латинської мови означає «найбільший, найвеличніший». На Перечинщині це ім’я дали трьом «літнім» хлопчикам.

Олександр також любиться сучасним батькам, четверо назвали своїх синів цим іменем грецького походження, що означає «захисник людей».

Та пальму першості отримує Богдан – п’ять хлопців носитимуть це поширене українське ім’я.

Добре, що для різноманіття є і Тарас, Роман, Назар. Одного хлопчика нарекли німецьким ім’ям – Ервін. Справжніми екзотами почуватимуться серед своїх ровесників Джоні та Мухамедалі.

Перегляд іноземних фільмів не минає безслідно…

Щодо жіночих імен. На Перечинщині завжди популярною була Іванна, Олеся, Неля, Марія, Наталія, Ірина, Вікторія, Марта. Носіями таких імен є жінки різного віку.

Що маємо цього літа? Рекордсменкою стала Софія – аж вісьмом донькам батьки дали давньогрецьке ім’я, що означає «мудрість». По п’ять маємо Карін і Марій, а Іванну тільки одну. Є звичні для цього регіону Василина й Павліна та незвичні – Кіра, Агнеса, Ванесса, Анетта. Що ж, перегляд іноземних фільмів не минає безслідно.

Олеся Попович зауважила, що деякі батьки наполягають, аби РАЦС записав ім’я їхньої дитини так, як хочуть вони, а не згідно з нормами українського правопису. Наприклад, так було з Кірілом. Батькам пояснили, що українською пишемо Кирило, але вони стали на своєму: Кіріл. Чомусь батьки так полюбляють зросійщене Крістіна замість українського «Христина». У таких випадках зазначаємо, що ім’я записано на вимогу батьків.

Тетяна ГРИЦИЩУК

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах