64236
17:04 23.092018

Що таке апостиль?

Життя 169020

Апостилювання – це один із правових режимів визнання юридичної чинності українських документів, які мають використовуватися за кордоном.

Апостиль – це міжнародний спеціальний штамп, що засвідчує дійсність підписів, статусу осіб, печаток; підтвердження підписів і печаток на офіційних документах та робить ці документи чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції. Проставляється на документі або оформляється як додаток до нього. Ставиться він на оригіналі документа державного стандарту або на їх нотаріальній копії, і не може ставитися на документі не виданому державним органом.

Апостиль виник як альтернативна і універсальна процедура підтвердження чинності наших документів в інших державах. На відміну від консульської легалізації, на апостилювання витрачається менше часу, а документи з апостилем можуть використовуватися в різних країнах, а не в одній.

Якщо громадянин України вирушає до іншої країни на роботу або на постійне місце проживання, то йому можуть знадобитися різного роду документи (свідоцтва про народження, шлюб, розірвання шлюбу, довідка про відсутність судимості та інші документи), які він отримав в Україні. Для того, щоб за кордоном ці документи були чинними, і між нашими країнами немає угоди про відміну або спрощення процедури їх легалізації, то вони мають пройти консульську легалізацію або процедуру проставлення апостиля.

Іншими словами, апостиль це підтвердження справжності документа, а також підтвердження того, що посадова особа, яка підписала відповідний документ, мала на це всі необхідні повноваження.

Апостиль проставляється:

на документах, які виходять від органів судової влади України;
на документах, які виходять від органів прокуратури України, органів юстиції;
на адміністративних документах;
на документах про освіту та вчені звання;
на документах, оформлених державними і приватними нотаріусами;
на офіційних свідоцтвах, виконаних на документах, підписаних особами у їх приватній якості, таких як офіційні свідоцтва про реєстрацію документа або факту, який існував на певну дату, та офіційних і нотаріальних засвідченнях підписів.

В Україні повноваження на проставлення апостиля надані Міністерству освіти і науки України, Міністерству закордонних справ та Міністерству юстиції України.

Міністерство освіти і науки України уповноважене ставити апостиль на офіційних документах, що стосуються сфери освіти і науки.

Міністерство закордонних справ України – на всіх інших видах документів.

Міністерство юстиції України проставляє апостиль на документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України.

Відповідно до Порядку проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 11.11.2015 № 2268/5, проставлення апостиля Міністерством юстиції України здійснюється за допомогою програмних засобів ведення електронного реєстру апостилів.

В такому випадку посадова особа територіального органу Міністерства юстиції України візуалізує на папері апостиль, сформований за допомогою програмних засобів ведення Реєстру у формі електронного документа, з обов’язковим проставленням у пункті 9 штампа апостиля печатки, або прикріпленням у цьому пункті марки апостиля.

Для проставлення апостиля Міністерством юстиції України, будь-яка особа може звернутися до будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану територіального органу Міністерства юстиції України, зокрема у Закарпатській області перелік відділів ДРАЦС із контактними даними можна знайти на веб-сайті Головного територіального управління юстиції у Закарпатській області (www.zakjust.gov.ua) в рубриці «Підвідомчі органи та установи».

Начальник відділу з питань нотаріату 
Головного територіального 
управління юстиції 
у Закарпатській області
Юрій Савчук

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах