63135
12:21 10.092018

Святкування на честь барона Іштвана Добо в закарпатському Середньому

Життя 4633

Краще кілька левів, ніж багато зайців…

                                                                      (Заклик Іштвана Добо)

У неділю, 9 вересня, у черговий раз святкуваннями вшанували  ім’я барона Іштвана Добо та відзначили річницю оборони Егерської фортеці на місці його народження.

Видатний військовий з’явився на світ близько 1502 року в селі Середнє, що на Ужгородщині, у знатній угорській родині.  У 1549-му Іштван Добо був призначений комендантом гарнізону фортеці Егер. Воєначальник прославив своє ім’я завдяки вдалій обороні твердині, яку разом із 2100 іншими захисниками тримав від 9 вересня по 18 жовтня й зміг захистити від натиску 80-тисячного турецького війська. Цими діями барон Іштван зірвав плани турків у наступі на Відень. Його історична особа є прикладом для всіх угорців, де б вони не проживали.

Щороку на початку першого осіннього місяця відбувається це традиційне свято. Організаторами фестивалю на честь героїчного захисника Егерської фортеці вже вп’яте виступила громадська організація «Pro Cultura Subcarpathica».

З вітальним словом до присутніх звернулася Ілдико Орос, депутат обласної ради, ректор Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, голова громадської організації «Pro Cultura Subcarpathica»:  «Майбутнє громади закладено в її минулому, а минуле заховане в історії та культурі. І дерево росте й розвивається до тих пір, поки його тримає коріння. Це також стосується й нашої спільноти. Подібно до захисників Егерської фортеці, до угорців, словаків, русинів, ромів, які об’єднали зусилля заради спільної мети, ми також маємо триматися гуртом і відстоювати наші спільні інтереси, щоб усі почувалися тут удома».

Крістіна Беке, консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, розповіла про особисті враження, отримані від вивчення розділу історії, пов’язаного з постаттю Іштвана Добо, та емоції, що охоплюють її під час перебування на землі, де він народився. Пані Крістіна зачитала молитву Іштвана Добо, яку він промовив, стоячи на замковій стіні.

Присутніх також привітав Емеріх Кріцкі, голова Середнянської селищної ради. «На жаль, спілкуючись із сучасною молоддю нашого краю, можна виявити, що більшість із них не знають про Іштвана Добо та його внесок в історію. Це, на мою думку, є великим прорахунком. Сподіваюся, що в школах ми все ж почнемо вивчати  історію рідного краю, бо ми були частиною великої держави, історію якої не можна переписати, вирізати чи заплямувати, навпаки, її потрібно вивчати й користуватися досвідом, – сказав голова Середнього й на завершення додав: – Іштван Добо був і залишатиметься візиткою нашого села».

На святі виступили народні фольклорні групи з Ужгородського району. Крім того, на дітей та дорослих чекали майстер-класи з рукоділля та ремесел, які вже вийшли зі щоденного вжитку.

Можна було також поласувати стравами угорської кухні, сирами та спробувати домашню палинку і продегустувати закарпатські вина.

Фестиваль відвідали й численні гості, серед яких Йожеф Баторі, депутат обласної ради, Юдіта Кулін, голова осередку Товариства угорської культури в Ужгороді, Йожеф Лайош, пастор реформатської церкви, Марія Рояк, голова Часлівецької сільської ради, та інші.

V День Добо відбувся завдяки співпраці в організації Середнянської й Часлівецької сільських рад та за підтримки уряду Угорщини.

Софія ПЕКАРОВИЧ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини