62302
11:24 30.082018

Оприлюднення проекту реконструкції набережної Незалежності підняло хвилю обурення ужгородців

Життя 10611

Вона – душа міста. Ужгородці просто обожнюють свою «набку». Тут затишно будь-якої пори року. Улітку вона огортає прохолодою та п’янким ароматом лип, восени лагідно пестить сонячними променями та шарудінням листя, узимку в ансамблі з Ужем блищить сріблом і лапатими сніжинками, а навесні пахне дощем та сакурами.

Тож ужгородці з трепетом ставляться до змін, які стосуються цього місця. Тим паче, що набережна Незалежності є частиною історичного архітектурного комплексу – Малий Галагов, котрий хочуть внести до спадщини ЮНЕСКО.

Днями влада міста оприлюднила проект реконструкції набережної Незалежності, який викликав чималу хвилю обурення та спротиву серед громадськості.

Нагадаємо, у травні цього року під час візиту до Ужгорода Володимир Гройсман, Глава Уряду, відгукнувся на прохання міського голови Богдана Андріїва щодо виділення коштів із держбюджету на реконструкцію набережної. І вже за кілька місяців – у липні – на рахунок міста надійшли 21,2 млн грн на ці роботи. Окрім того, ще 636 тис. грн становитиме співфінансування з міського бюджету. Тож загальна вартість реконструкції – 21,8 млн грн.

Що ж передбачає цей проект?

Зокрема проектом передбачено покриття алеї гранітною плиткою, основну дорогу вкриють асфальтобетоном (з облаштуванням велодоріжки та трьох велопарковок).

Також замінять лавиці, сміттєві урни та світлові опори зі світильниками.

– По-перше, це цільові кошти, виділені спеціально під цей проект. Тобто вони передбачаються тільки на реконструкцію набережної. На жоден інший об’єкт ми не можемо їх перекинути. По-друге, використання коштів обмежене в часі. Їх потрібно реалізувати цього року, щоб не списали, – наголосив заступник міського голови Ігор Фартушок. – Проект був майже готовий, але на його реалізацію ми не мали коштів. Тож за першої зручної нагоди вирішили втілити задумане в життя. Усе робилося дуже швидко, експертизу проект пройшов за два тижні.

Що ж стосується різного роду громадських слухань, то посадовець наголосив, що обговорювати проект з громадою міста просто не було часу. Оскільки реконструкцію потрібно закінчити до кінця цього року.

– До Нового року ми повинні закрити, здати та розрахуватися за цей проект. На малюнках набережна зображена з доволі молодими деревами, і в соцмережах люди запитують, чи влада часом не планує вирубувати старі липи й висаджувати молоді. Тож хочу запевнити, що ніхто чіпати дерева не збирається.

Стосовно ж доцільності реконструкції набережної Незалежності Ігор Фартушок не заперечує, що в місті, можливо, є більш нагальні об’єкти, які потребують таких робіт. Наприклад, площа Театральна, вулиці Корзо, Волошина, а також низка внутрішньоквартальних територій. Утім варто розуміти, що це не кошти міста, а подарунок, яким нерозумно було би не скористатися.

– Так, можливо, і не потрібно проводити цю реконструкцію, але шкода не використати ці кошти. Ми зробимо зараз, і це буде навіки. Ця гранітна плитка служитиме сотні років. Тим паче, що тепер там звичайна бетонна, яку заклали ще в 70-ті роки. Тож усіма силами будемо намагатися зробити краще, ніж є зараз. Хоча протягом цього часу ужгородці та гості міста відчуватимуть незручності, пов’язані з реконструкцією.

Соцмережі вибухнули обуренням

Щоправда, ужгородці не надто оптимістично відреагували на новину про майбутні зміни. У «Фейсбуці» навіть зародився цілий рух під хештегом #savenabka. Активні ужгородці з острахом ставляться до можливої перебудови, зважаючи на не надто вдалий досвід попередніх подібних робіт у місті.

– Реконструкція – це зміна та, як правило, поліпшення певних характеристик об’єкта. Перед тим як щось перебудовувати, завжди потрібно ставити питання, що ми змінюємо, що поліпшуємо та з якою метою, – пишуть в групі «Save Uzhhorod». – На жаль, проект реконструкції набережної Незалежності міською владою не дає відповідей на ці питання. Чи дійсно є нагальна потреба проводити такі роботи? Оскільки покриття пішохідної зони перебуває в доброму стані, а лавиці нещодавно відремонтовані, необхідності в терміновому ремонті немає.

Більше того, міський голова Богдан Андріїв публічно, на урядовому рівні, підтримав ідею номінування Малого Галагова до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Оскільки ми плануємо номінування не окремої будівлі, а цілісного містобудівного комплексу, то будь-які втручання, що здійснюватимуться на території цієї пам’ятки, повинні робитися без поспіху, з максимальним урахуванням вимог ЮНЕСКО. Однак міська влада не тільки не розпочинала якісь консультації з ЮНЕСКО чи ІКОМОС – не було проведено жодного фахового обговорення навіть на локальному рівні.

Незрозумілі наміри міської влади, зміна планувальної структури середовища, чужорідні типи покриття можуть негативно вплинути на процес номінування Малого Галагова до ЮНЕСКО.

Інший аспект – сумнівна легітимність проекту. Відповідно до Постанови Кабміну «Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсів», виключно на конкурсній основі здійснюється розроблення проектів об’єктів, що розміщуються в зоні охорони пам’яток історії і культури. Також не було проведено громадського обговорення, – зазначають автори групи «Save Uzhhorod».

Дійсно, жителів міста дуже обурив той факт, що з ними власне ніхто не радився. І влада зрештою реконструює те, що не потребує реконструкції. У «Фейс­буці» можна прочитати цілу низку гнівних постів про те, що краще би бралися за дороги, які в Ужгороді в дуже плачевному стані, та занехаяні вулиці, і навіть цілі квартали. А ще пишуть, що справжня причина цієї затії – відкати.

– Кошти, які виділив уряд на реконструкцію набережної Незалежності, потрібно швидко освоїти до кінця року – інакше прощавай, 21 млн грн, прощавайте, солодкі відкати та тисячі квадратних метрів плиточки, – пишуть у спільноті «Save Uzhhorod». – Тендер з вибору підрядника вже відбувся. Тому апелювати до міської влади, просити врахувати якісь зауваження, винести на розгляд проект – марна справа. Переможцем тендеру виявилася контора КБК з Києва, яка вже роками ремонтує вулицю Капушанську та площу Петефі в Ужгороді.

Щоправда, не всі ужгородці масово проти реконструкції. Більшість респондентів, яких нам удалося опитати, не проти змін, але за умови, що вони дійсно будуть позитивними. І взагалі досить добре оцінюють намагання влади щось робити. А ось хто проти цієї ініціативи, має можливість підписати петицію. Біля стоматполіклініки на набережній триває збір підписів «Я проти ново-набки».

Наразі влада, зважаючи на спротив містян, обіцяє організувати громадські слухання.

Правда, як наголосив пізніше в коментарі «Карпатському об’єктиву» головний архітектор міста Олег Боршовський, ідеться не про реконструкцію, а капітальний ремонт.

– Проект реконструкції передбачає зміни техніко-економічних показників. Нині, щоб змінити їх, нам потрібно провести конкурс. Тобто ми маємо або розширити пішохідну зону, або розробити зовсім інше бачення набережної Незалежності. Тому було прийнято рішення провести капітальний ремонт. А це означає, що залишаться основні конструктивні та композиційні елементи самої набережної, дерев. Це питання ми розглядали з активістами, пояснювали. Щоправда, обговорення перейшло трохи в емоційну площину, оскільки ця громада не довіряє владі. Але я наголошую, що ми відкриті до діалогу й готові дослухатися до всіх раціональних пропозицій.

Тож яким буде ремонт набережної, покаже час. А наразі можемо тільки сподіватися, що роботи виконають дійсно якісно й улюблене місце ужгородців стане ще гарнішим, ніж раніше.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах