61824
15:26 21.082018

Як на Тячівщині відзначили День Cвятого Іштвана

Життя 3997

У понеділок, 20 серпня, у смт Солотвино Тячівського району провели урочистий захід з нагоди святкування Дня Святого Іштвана. Цього дня вшановують першого короля Угорщини святого Іштвана, який офіційно був коронований саме 20 серпня 1000 року. Водночас це головне національне свято Угорщини, яке символізує заснування Угорської держави.

Король Іштван правив справедливо та мудро, саме він заклав основи християнської держави європейського зразка. В Угорщині щороку проводять пишні святкування, завершенням яких стає незабутній феєрверк на березі Дунаю. Угорці Закарпаття теж з року в рік відзначають цю пам’ятну дату в історії угорського народу, а організатором заходу традиційно виступає ГО «ТУКЗ – КМКС».

Святкування в Солотвині розпочалося з урочистого богослужіння в місцевому римо-католицькому костелі. Серед гостей були присутні Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в місті Берегові, Ласло Куті, перший заступник Генерального консула Угорщини в місті Ужгороді, Йосип Резеш, начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА, Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутат Закарпатської обласної ради, Йожеф Шарі, голова Верхньотисянського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС».

Матяш Сіладі одним із перших виголосив святкову промову і звернувся до всіх угорців світу, які цього дня завжди святкують разом: «Це свято має велике значення. Ми, угорці, відчуваємо його душею, пишаємося нашими предками, зокрема королем Іштваном, який заклав міцні основи для того, щоб Угорщина стала європейською державою. У свою чергу, ми обіцяємо, що збережемо мир, єдність та взаєморозуміння. Це навіть зазначено в нашій Конституції: «Поважати свободу та культуру інших народів, прагнути до співпраці з націями всього світу». Частиною нашої політики є допомога сусідам: українцям, русинам, румунам. Тому ми завжди підтримуємо Закарпаття й завжди сприятимемо розвитку економіки, інфраструктури, культури та освіти. І запевняю, ми прагнемо допомогти ще більше задля покращення рівня життя населення та їхнього добробуту».

Задля забезпечення прав угорців в Україні Угорщина активно підтримує двосторонні відносини держав, а також виносить наболілі питання на рівень міжнародних організацій.

«Угорщина завжди підтримуватиме демократичну та незалежну Україну, але водночас Україна має бути державою, яка не порушує прав національних меншин, що проживають на її території тисячу років», – додав Матяш Сіладі.

Йосип Резеш, у свою чергу, звернувся до присутніх від імені голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля й зачитав його лист: «Важливо, щоб ми відзначали подібні історичні події разом, у єдиному колі представників різних національностей, які проживають у нашому краї, адже давня спільна історія та традиції, що міцно пов’язують наші народи протягом віків, – запорука взаєморозуміння та успішної реалізації спільних проектів».

Від свого імені пан Йосип теж сказав декілька слів: «Символічним є те, що день Святого Іштвана з року в рік відзначають саме в Солотвині, адже незначна угорська громада цього регіону може показати, що шанує традиції та звичаї своїх предків. Понад 1000 років минуло з часів короля Іштвана, але угорці попри все демонструють свою єдність та незламність духу».

Йожеф Шарі зауважив, що відзначення такої події з кожним роком має дедалі більший сенс, адже всі повинні пам’ятати закладені королем Іштваном основи християнства та жити з цими цінностями. Він також провів невеличкий історичний екскурс у часи правління святого Іштвана й розповів про події, що відбувалися після його смерті.

Відтак Гейза Гулачі зазначив, що коли ми згадуємо святого Іштвана та його державотворення, то ставимо собі питання: «Чому деякі країни можуть вистояти під час вітру змін, а інші просто руйнуються через сильні випробування?»

«Історія має багато прикладів, як невеликі народи змогли створити власну державу та утримати її, тоді як великі імперії розпадалися. Але які моменти можуть зберегти державу? Велика територія чи велика кількість населення, робоча сила чи велика армія, одна віра чи мова? Напевно, поєднання всіх цих факторів робить державу сильною. Але ми бачили чимало країн, які мали величезні армії й території і все-таки не змогли залишитися цілісними. Попри все початок розпаду держави починається зсередини. Простіше кажучи, коли зникає любов громадян до своєї країни, усе починає руйнуватися. Напрям національної єдності та її зміцнення, який оголосила Угорщина, є правильним для її розвитку. Результат від цього буде тільки тоді, коли прості люди відчуватимуть гармонію і в повсякденному житті, адже прихильність громадян до своєї держави потрібно виборювати й щодня підтримувати хорошими справами», – зауважив Гейза Гулачі.

Після завершення урочистої частини святкування присутні поклали вінки до пам’ятника святому Іштвану, що знаходиться на території церкви, та мали нагоду насолодитися насиченою культурною програмою з народними танцями й піснями.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Патрульна поліція Закарпаття нагадує
18:29
У Мукачеві виявили нетверезого водія, який створював аварійні ситуації
18:22
Всі новини