61608
13:53 17.082018

На Берегівщині стартував новий освітній проект для угорських та українських школярів – мовні табори GoCamp

Життя 4368

Вчора, 16 серпня, у селі Великі Береги, що на Берегівщині відбулося відкриття нового освітнього проекту пришкільних мовних таборів за участю іноземних волонтерів та українських менторів.

Так, з 13 по 23 серпня в Берегові та районі більше 500 школярів з 10 шкіл району об’єднають навколо вивчення англійської мови, розвитку критичного та проектного мислення, навичок лідерства та подолання культурних бар’єрів.

Організатор мовних таборів та директор громадської ініціативи GoGlobal Оскана Нечипоренко розповіла, що їхня організація займається промоцією та просуванням вивчення іноземних мов в Україні з 2016 року. Один з їхніх проектів називається GoCamp, де звичайні школи по всій Україні перетворюють на безкоштовні для дітей літні мовні табори з міжнародними волонтерами.

Заявку на участь може подати будь-яка школа України. Якщо вона пройшла конкурс, то вчителів іноземних мов даного навчального закладу відправляють на спеціальні тренінги організації. Щодо волонтерів, то вони прибувають з різних країн світу за свій рахунок і стають «мовними та культурними послами».

«У 2018 році нам вдалося знайти додаткове фінансування від посольства США в Україні для того, щоб розширитися й на Закарпаття – тут школярі як з україномовних, так і з угорськомовних родин зможуть разом вивчати англійську мову. Крім навчання дітки зможуть поїхати на екскурсію до міста Львів», – додала пані Оксана.

На базі Великоберезької школи табір відвідуватимуть 100 дітей, а з ними працюватимуть 20 волонтерів з Великобританії, Польщі, Індонезії, Єгипту, Туреччини та США.

Гейці Тихомир, директор Великоберезької школи І-ІІІ ступенів розповів, що подібний табір у їхньому навчальному закладі проводять вперше. Дітей до табору обирали по успішності в навчанні та звісно по їхньому бажанню.

«Ми поділили всіх діток на три вікові групи: 5,6,7 клас, 8,9 та 10, 11 класи. У випускному класі ми зробили акцент на підготовці тих школярів, які планують здавати ЗНО з англійської мови. Крім того, угорськомовні дітки поруч з англійською спілкуватимуться й українською мовою, адже запрошені ментори зі всієї України спілкуються тільки нею. Я впевнений, що такий табір стане великим кроком для вивчення державної мови, адже діти вже зацікавлені новими заняттями, які проводить не по стандартній формі уроків», – зауважив директор навчального закладу.

Присутній на урочистому відкритті мовного табору заступник Міністра освіти і науки України Павло Хобзей зазначив, що мовні табори не є новинкою для України, але коли там викладають «native speakers», тобто волонтери, для яких англійська є рідною мовою – це високий рівень.

«Коли дітки спілкуються з такими людьми, то автоматично мають спілкуватися з ними англійською, адже ті не розуміють української. Цього року загалом в програмі беруть участь волонтери з 73 країн світу. Дякую всім, хто доклав зусиль до розширення географії таборів до Закарпаття, адже з прийняття закону «Про освіту» у нас почали виникати «мовні питання». Позиція Міністерства і моя особисто не змінилася: «Чим більше мов людина знає, тим більші матиме шанси в житті», – наголосив Павло Хобзей.

Заступник Міністра звернув увагу на те, що в американських школах волонтерство для старшокласників є обов’язковим атрибутом життя, а в нашій державі все по-іншому: «Ми люди не системні, ми емоційні – коли біда, то робимо все, а коли все нормально – хай кожен дає собі раду сам. Тому у нас волонтерство потрібно піднімати на системний рівень, щоб кожен хтів цим займатися та мав від цього радість».

Джон Сільвер, аташе з питань викладання англійської мови у посольстві США в Україні розповів, що вони фінансово підтримують програму з самого її початку і пишаються бути її частиною: «Школярі-учасники проекту вдосконалюють англійську і краще розуміють своє місце в Україні та світі. Дякую всім, хто працює, щоб зробити Україну стабільною, процвітаючою та вільною демократичною державою. Слава Україні!»

Разом з тим, під час урочистого відкриття таборів на Закарпатті Павло Хобзей вручив подяку Міністерства освіти і науки України Оксані Нечипоренко за особистий внесок у популяризацію реформи «нової української школи».

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах