61026
15:56 6.082018

«15 мільйонів зерен пшениці»: на Берегівщині відзначили свято угорського хліба. ФОТО

Життя 10610

4 серпня в селі Геча, що на Берегівщині, провели загальноугорське збирання пшениці під назвою «Хліб угорців». Девіз свята: «15 мільйонів зерен пшениці» – символізує єднання всіх угорців, які проживають в різних країнах світу, але попри все шанують свої традиції, звичаї та культуру.

На Закарпатті святкування проводять уже вшосте. Проте цьогоріч «Хліб угорців» став особливим: сюди привезли зерно не тільки з нашого краю, а й з решти країн Карпатського басейну, де проживають угорські нацменшини.

Зібране «зерно єдності» перемелюють на борошно й напередодні угорського національного свята – Дня святого Іштвана – випікають хліб. Місять хліб з води, яку беруть у джерелі Чорної Тиси. Цього року понад 1400 фермерів долучилися до благодійної акції та надали близько 102 тонни зерна.

На урочистості з нагоди свята запросили Андрею Бочкор, депутата Європейського парламенту, Іштвана Якоба, віце-президента парламенту Угорщини, президента Національної асоціації аграріїв Угорщини, Болажа Дьорфі, голову аграрної палати Угорщини, Ласла Куті, ведучого консула Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді, Гейзу Гулачі, заступника голови ГО «ТУКЗ – КМКС», депутата Закарпатської обласної ради, Йожефа Баторі, Барнабаша Кейса, Міклоша Товта, депутатів Закарпатської обласної ради, Ласла Гіді, голову Закарпатського обласного благодійного фонду «Pro Agricultura Carpatica», Лівію Балог, голову осередку «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутата Ужгородської районної ради, Йожефа Шіна, голову Берегівського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС», голову Берегівської районної ради.

Урочисто відкрив захід сільський голова Гечі Андраш Мештер. Він розповів, що неодноразово був присутній на таких святкуваннях в Угорщині й тоді не розумів, що вийде, якщо 1–2 фермери дадуть 1–2 мішки зерна. Уже перші роки показали, що в підсумку назбирується велика кількість.

«Зараз нам удалося зібрати понад 100 тонн зерна. Це ще раз доводить: якщо ми об’єднуємося разом, то можемо досягнути багато, чи то збираючи зерно, чи то ремонтуючи навчальні заклади, чи піклуючись про дотримання чистоти наших вулиць. Важливо й те, що місцеві фермери приїхали на свято на власній новій техніці, придбаній за допомогою програм, фінансованих урядом Угорщини. Це величезний плюс для наших жителів, адже раніше в селі було лише кілька тракторів, та й то ще з радянських часів», – зауважив сільський голова.

У свою чергу, Гейза Гулачі зазначив, що для землеробів у всі часи сакральними були обробіток землі, посів та збір урожаю пшениці.

«Духовний зміст такої діяльності пересікається з потребою в догляді. У сучасному світі люди почали забувати це й замість догляду прагнуть лише володіти. Наслідком є те, що молоді подеколи потрібно пояснювати такі речі, які для старшого покоління є природними, навіть те, що хліб не можна викидати. Сьогоднішнє злиття зерна має сенс лише тоді, коли ми дивимося на нього в широкому спектрі, адже ці мільйони зерен було зібрано з усієї території Закарпаття – це знак єдності народу», – наголосив пан Гулачі.

Ласло Гіді загадав історію виникнення заходу. Так, у 2011 році в угорському місті Пейч оголосили акцію про збір зерна, щоб для відзначення Дня святого Іштвана (20 серпня) спекти з нього хліб. Після цього одноразова акція переросла в традицію, а Закарпаття долучилося до неї у 2013 році.

Уже 2014-го вдалося зібрати 6,7 тонни зерна, яке віддали на потребу дитячого будинку «Добрий самаритянин», що в селі Велика Добронь. Наступного року організація «Pro Agricultura Carpatica» долучила до акції представників історичних церков та ГО «Товариство угорської культури Закарпаття». Результат був миттєвий – кількість зібраного зерна зросла в десять разів. А минулого року 1034 місцеві фермери надали понад 83 тонни зерна.

Іштван Якоб теж звернувся до присутніх з промовою і наголосив, що «15 мільйонів зерен пшениці» символізують усіх угорців, які мають силу й наснагу для того, щоб залишатися на рідній землі та створювати кращі умови життя для наступних поколінь.

«Уряд Угорщини завжди прагне підтримати угорців Закарпаття, і це яскраво можна побачити в програмах, які фінансуються на території краю задля кращого життя населення. Ми ділимося радістю й горем, а водночас робимо все для успіху – для нас це дуже важливо. Ми несемо відповідальність одне за одного, маємо віру, знання та можливості для того, щоб допомагати угорцям Закарпаття», – наголосив  віце-президент угорського парламенту.

Лівія Балог у коментарі «Карпатському об’єктиву» зауважила: «Приємно, що цього року саме Закарпаття обрали для проведення загальноугорського святкування, яке вперше влаштували поза межами Угорщини. Наразі угорці Закарпаття перебувають у досить складній ситуації, тому вкрай доречно привернути увагу до проблем місцевих мешканців, адже все зібране зерно отримають соціальні установи, навчальні заклади та дитячі будинки краю, які цього найбільше потребують».

Урочистості продовжилися ходою куруців, які тримали в руках історичні стяги та супроводжували віз із зерном. Після того як святкова процесія дісталася сцени, гості заходу пересипали частину зерна у велику бочку, з якої всі присутні могли взяти на згадку жменьку пшениці.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах