61013
16:47 6.082018

Як зробити розлучення швидким та безболісним?

Життя 24740

«Доброго дня. Ми з чоловіком постійно сваримося й не можемо знайти спільної мови, почуття любові один до одного вже давно покинуло наше життя. Тому я вирішила розлучитися. Порадьте, як це грамотно зробити? Олена, м. Мукачево»

Сімейний кодекс України на сьогодні передбачає два способи розірвання шлюбу: в органах РАЦСу або через суд. Основний критерій вибору – наявність дітей. Подружжя, яке їх не має, може подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану заяву про розірвання шлюбу. Вона повинна бути спільною та підписаною і дружиною, і чоловіком. Подавати таку заяву до РАЦСу також слід разом. Подати заяву один з подружжя має право тільки у двох випадках: коли інший з подружжя визнаний недієздатним або безвісно відсутнім.

У випадку, коли в подружжя є діти, незалежно від їхнього віку, розірвати шлюб може тільки суд. У такому разі необхідно підготувати спільну заяву до суду разом із письмовим договором про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто житиме окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Також Сімейний кодекс України передбачає право батьків укласти нотаріальний договір про сплату аліментів на утримання дитини (дітей).

Якщо один із подружжя проти розірвання шлюбу або не бажає підписувати спільну заяву, інший має право звернутися самостійно до суду з позовною заявою про розірвання шлюбу. Варто зазначити, що позов про розірвання шлюбу не може бути пред’явлений під час вагітності дружини та протягом одного року після народження дитини, крім випадків, коли один із подружжя вчинив злочин щодо другого з подружжя або дитини.

Звертаючись до суду з позовом, необхідно врахувати багато формальностей, передбачених законом, зокрема: сплатити судовий збір (на сьогодні становить 704,80 грн), вказати в заяві паспортні й адресні дані свої та іншого з подружжя, додати копії паспортних документів, про шлюб, про народження дитини, підтвердження того, що особа не зверталася з таким самим позовом тощо. Позовну заяву та пакет додатків до неї необхідно подавати у двох екземплярах. Наявність якогось формального недоліку в підготовці позовної заяви може стати підставою для тривалого затягування процесу прийняття її розгляду.

Для того щоб максимально пришвидшити розгляд справи та прийняття судом рішення про розірвання шлюбу, варто заручитися підтримкою юриста під час складання позовної заяви, а також обов’язково з’явитися до суду в день розгляду справи, адже суд у цій категорії справ не прийме рішення без особистої участі хоча б одного з подружжя.

Ініціювати процес розірвання шлюбу ніколи не пізно, однак перш ніж наважитися на цей крок, варто використати всі можливості для врегулювання сімейного конфлікту, адже в будь-якому питанні можна знайти компроміс.

Крістіан Фекийшгазі, адвокат, юридична компанія «Колегіум»

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
У селі Бодалово відзначили річницю Угорської революції та визвольної боротьби 1848–1849 років
15:40
У Міжгір’ї розкрили угон автомобіля
15:26
До місцевих бюджетів Закарпаття перераховано понад 1,3 млрд гривень податків
15:15
У Мукачеві провели чемпіонат міста з шахів серед жінок
14:58
У Мукачеві у затриманого наркоторговця вилучено понад 200 доз «товару»
14:47
Всі новини