60073
16:41 17.072018

Угорці Закарпаття відзначили традиційний «Куруц фест»

Життя 5213

15 липня в селі Пийтерфолво, що на Виноградівщині, відгуляли фестиваль традицій «Куруц фест». Уже 7-й рік поспіль на території парку збираються дорослі та діти, щоб відпочити в колі сім’ї та разом згадати стародавні угорські традиції. Варто зауважити, що організатор заходу залишився незмінним – ГО «Pro Cultura Subcarpathica», яка займається збереженням та розвитком угорських традицій.

Відкривала фестиваль голова організації, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ф.Ракоці ІІ Ілдика Орос словами: «Прапор Ракоці розгорнуто!» Вона зауважила, що послання з прапора залишається незмінним: «З Богом за Вітчизну і волю», але зараз потрібно тримати не зброю в руках, а відстоювати вже надані права.

«Ми прагнемо лише одного – мирно жити на рідній землі, дотримуючись своїх звичаїв і традицій. Бажаю всім: хай вас не покидає дух куруців, не бійтеся відстоювати власні права та завжди пам’ятайте предків», – наголосила ректор Закарпатського угорського інституту.

Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини в місті Берегові, зауважив, що саме цього дня відзначається 315-та річниця визвольної війни угорського народу на чолі з Ференцом Ракоці ІІ. Символічно, що така важлива для історії битва відбулася саме тут, на Закарпатті.

«Ця визвольна війна показала: народи, що проживають разом на одній землі, здатні об’єднатися задля спільної мети, захисту своєї незалежності та свободи. Я схиляю голову перед тими, хто в сучасному світі бореться за власні права, але дипломатичними методами. Представники угорців Закарпаття мирним шляхом переговорів, гідним європейців, намагаються відстояти навчання рідною мовою, що є вкрай важливим для підростаючого покоління. Хочу запевнити, що Угорщина завжди підтримуватиме угорців Закарпаття», – додав пан Сіладі.

Депутат Європейського парламенту Андрея Бочкор під час своєї промови зауважила, що історія Угорщини насичена як перемогами, так і поразками. Це все зробило угорців такими, які вони є сьогодні: відданими своїй національній ідентичності та єдності.

«Наші пам’ятні дати дають змогу збиратися разом, не забувати власне минуле, де б ми не жили. Протягом 8 років визвольна війна Ракоці зібрала під своїми знаменами десятки тисяч людей, вони боролися за свободу та незалежність. Усі герої того часу живуть у нашій пам’яті та серцях, а птах турул залишився беззаперечним символом волі угорського народу», – наголосила Андрея Бочкор.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, вважає важливим те, що навіть через 315 років події та герої того часу залишилися в пам’яті угорців Закарпаття.

«Звісно, ми всі пам’ятаємо Ференца Ракоці, який усе життя присвятив боротьбі за незалежність та свободу угорського народу. 300 років тому Угорщина звільнилася з-під османської влади, але в той самий час визволителі – імперія Габсургів – прагнули вирішувати долю Угорщини самостійно. Проти цього й виступив Ференц Ракоці. Саме тому всі наступні покоління безмежно вдячні каруцам за їхню боротьбу», – зазначив Василь Брензович.

Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», перший заступник голови Закарпатської обласної ради, розповів, що був присутній ще на першому «Куруц фесті» 7 років тому.

«Пам’ятаю, як тоді ми вагалися, чи варто об’єднувати святкування «Турул» і «Куруц фест» в один день. Сьогодні з упевненістю можу сказати, що це було хорошим рішенням, адже чимало закарпатців мають змогу спочатку віддати шану пам’яті героям визвольної війни біля монумента «Турул», а після того приїхати сюди, у Пийтерфолво, і відпочити в родинному колі. У свою чергу, «Куруц фест» показує нашу безкінечно гарну й насичену традиціями та звичаями культуру. Я радію, коли бачу, що підростаюче покоління цікавиться старовинними звичаями, і сподіваюся, ці молоді люди передаватимуть усі знання власним дітям», – додав Йосип Борто.

Після урочистого відкриття та промов на гостей свята чекала насичена культурна програма з народними танцями та піснями. На фестивалі всі охочі могли спробувати традиційні угорські смаколики, покататися на атракціонах та взяти участь у різноманітних майстер-класах.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах