59977
13:00 16.072018

Лотерея з «Укрзалізницею», або Як закарпатці на потяг квитки купують

Життя 3435

Літо – жаркий сезон. І не тільки тому, що яскраво та спекотно (поки що це не про закарпатське літо), а ще й тому, що це період відпусток.

Черга біля каси залізничного вокзалу Ужгорода

Дедалі більше закарпатців виділяють час для літнього відпочинку. «Не все те відпустка, що заробітки», – говорить сучасний краянин. І якщо вже протягом року підкопили трохи грошиків (бо для нас нігде не доста), то можна й на відпочинок покильтувати.

Тож із усього вибору відпочинкових зон, курортів та райських місцин жителі Закарпаття обирають дуже модне нині «все включено» в Туреччині, Греції та Єгипті. Хтось віддає перевагу Одесі та її околиці, хоча побутує думка, що на сьогодні відпочивати в столиці гумору дорожче, ніж за кордоном.

Та зараз ми говоримо не про вартість відпочинку, а про квитки до місця призначення за умови, що воно в Україні.

«Укрзалізниця» ще навесні анонсувала додаткові потяги на ті напрямки, які найбільше користуються попитом у наших громадян. Неймовірна кількість українців, у тому числі закарпатців, бажають відпочити на березі Чорного моря. Тож розглянемо напрямок Ужгород – Одеса.

«Тут курсує один потяг під номером 108Ш/107Ш. На літній період 2018 року жодного додаткового не виділено. У цьому потязі 15 вагонів. Для тих, хто полюбляє комфорт, є один вагон-люкс, у якому 18 місць, це 9 купе», – пояснюють у відділі інформації центрального офісу «Укрзалізниці» (м. Київ). Скромнішим пасажирам пропонують 5 вагонів звичайного купе. В одному вагоні 9 купе по 4 місця, це 36 пасажиромісць, а в 5 вагонах, відповідно, подорожуватиме 180 закарпатців. Залишається ще 9 вагонів плацкарти.

Нагадаємо, що ціна проїзного документа коливається залежно від дня виїзду, тож це також варто врахувати.

Загальновідомо, що для придбання квитка пасажир має можливість скористатися залізничною касою безпосередньо на вокзалі, а також через онлайн-купівлю.

Олена Петрівна, 67 років, ужгородка. «Моя сестра живе в Одесі. Ми обидві вдови. Дітей не маємо. Вона не хоче переїздити до мене, а мені не дуже хочеться до неї. Тож ми навідуємося одна до одної в гості. Ось стою біля каси й чатую на квиток. Не знаю, як там той Інтернет їх видає, тому краще сама візьму. Дівчина мене вже впізнає, вона знайде мені одне місце на нижній полиці», – посміхається сива пані.

Наталія, 38 років, ужгородка. «Ми за традицією їдемо відпочивати в Коблево. Нам потрібне ціле купе: для мене з чоловіком, доньки та сестри. Завжди купуємо квитки онлайн. За 45 діб до призначеної дати стежимо за відкриттям вагонів на сторінці «Укрзалізниці». Перший із п’яти купейних відкрили о 8.10. Я не встигла оком кліпнути, як усі білети розібрали, залишилися дві верхні полиці в різних купе. Протягом 40 хвилин відкрили решту п᾿ять вагонів, і білети так само зникли миттю! Якщо б ми з сестрою не «ловили» квитки паралельно, «пролетіли» б як фанера над Парижем», – роздратовано згадує Наташа.

І дійсно, ми перевіряємо зворотний напрямок, і жодного квитка немає ні на одну із дат, які зазначені в рамках 45 днів. Але пропонується варіант з пересадкою у Вінниці. Це, як кажуть, приємне з корисним: «І додому квиток купиться, і Вінницю можна побачити».

Вікторія, 36 років, ужгородка. «Ми з родиною щойно повернулися з узбережжя Чорного моря. Квитки брали через Інтернет, важко. Та ось що мене зацікавило. По-перше, чому на літній період не можна було передбачити додаткові потяги? Адже під час цвітіння сакури на Закарпатті вони курсували. Це при тому, що у Крим тепер мало хто їде. По-друге, дуже багато пасажирів прямувало лише до Львова, потяг до Ужгорода був напівпорожній. У нас не так багато грошей, щоб ми з комфортом могли відвідати Туреччину. Хоча наступного року розглянемо саме закордонний варіант. У нас хочуть з відпочивальника здерти останню шкуру, а комфорту мінімум», – розважливо пояснює Віка.

Загалом із Закарпаття до морського прибережного міста доїхати надзвичайно важко. Потрібно ретельно прораховувати маршрут, щоб використати мінімум пересадок, коротку тривалість очікування між транспортом тощо. Тому для закарпатців, особливо родин із дітьми, найкращим напрямком без пересадок є Ужгород – Одеса – Ужгород.

Цікаво, що зі столиці до Одеси потрапити значно легше. Потягів там більше, відповідно й квитків. Можна придбати проїзний документ у будь-який вагон на обрану вами дату без зайвих нервових навантажень.

Ще є трохи часу до завершення сезону відпусток, і можливо, «Укрзалізниця» розгляне можливість додаткового потяга. Але якщо ні, бажаємо нашим землякам-закарпатцям вдалого «полювання» на квитки.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Учні Ужгородського ліцею вирощують мікрозелень та донатять на ЗСУ
17:29
Самовираження через мистецтво: арттерапія для підлітків
17:07
В Ужгороді відбувся благодійний фестиваль «Сакура фест-2024»
16:45
Закарпатські податківці з початку року надали понад 34 тисячі адмінпослуг
16:31
На Закарпатті рятувальники відкрили ще один клас безпеки для дітей
16:14
У Вишківській громаді пройде обговорення дозволів для перебування у прикордонній смузі
16:03
Інструктори Нацгвардії провели для закарпатських журналістів заняття з вогневої, тактичної та медичної підготовки
15:12
Поліцейські охорони Закарпаття знайшли зниклу дитину
14:52
У Закарпатському обласному центрі кардіології та кардіохірургії за минулий рік успішно виконали 151 операцію на відкритому серці
14:35
В Ужгороді патрульні допомогли чоловіку відшукати телефон, який він забув у таксі
14:24
Всі новини