58312
11:50 19.062018

Високогірне екопоселення: Полянська ОТГ розвиває туристичний потенціал

Життя 8293

Мальовнича природа, чисте повітря, мінеральні джерела – Свалявщина має все для розвитку туризму. Тож не дивно, що своє майбутнє Полянська об’єднана територіальна громада бачить у розвитку туристичного потенціалу.

До цієї ОТГ входять 9 сіл Свалявського району. Основне джерело надходжень до бюджету – туризм. Нещодавно тут дали старт надзвичайно амбітному проекту – «Родниковий край». За задумом на карпатській полонині Віжень має з’явитися екопоселення. На висоті 1165 м над рівнем моря зведуть біологічну лабораторію, яка досліджуватиме цілющі рослини, а також фабрику, яка виготовлятиме з них біодобавки.

Утім підлікуватися й відпочити в Поляну їдуть уже зараз туристи з усієї України та закордоння. Кажуть, місцеві мінеральні джерела за своїми унікальними властивостями не мають аналогів у світі.

«Історія туристичної Поляни давня. Мав змогу нещодавно в цьому переконатися. Туристи з Угорщини привезли альбом зі світлинами, на яких санаторій «Поляна» за часів Австро-Угорщини. Тобто вже тоді це був бальнеологічний курорт, – розповідає Іван Дрогобецький, голова Полянської ОТГ. – За радянських часів сюди відправляли за профспілковими путівками лікуватися, а мінеральну воду з тутешніх свердловин продавали тільки у скляних пляшках в аптеках. Наша вода, а це «Поляна Квасова» та «Поляна Купель», яку пропонують у магазинах як столову, – це обман. Бо вона лікувальна і її не можна продавати тисячами пляшок у магазинах. Тому я категорично виступаю проти масового розливу мінеральної води. Адже тим самим ми нівелюємо її унікальні лікувальні властивості».

Та попри всі проблеми туризм у Поляні невпинно розвивається. А керівництво громади та місцеві підприємці весь час створюють нові розваги для своїх гостей. Кажуть, туризм як такий, почав розвиватися тоді, коли підприємцям надали дозволи на будівництво приватних садиб.

– Зрозуміло, що не всі люди приїздять лікуватися. Тому мусимо вигадувати для відпочивальників нові локації,  – наголошує Іван Дрогобецький. – Хочемо організувати різні спортивні збори, фестиваль здорового способу життя, а також у рамках цього відбудеться симпозіум учених. Зараз ми розвиваємо гірськолижний туризм, плануємо будівництво торгово-розважального комплексу з аквапарком, ковзанкою, кінотеатром тощо. У нас є безліч фестивалів: музичних, гастрономічних, спортивних».

Одночасно Поляна може прийняти туристів на 10 тисяч ліжко-місць, і це при населенні 3,5 тисячі. На території громади 39 санаторно-курортних закладів. Тут гостям пропонують відпочинок на будь-який смак. Та найперше послуги діагностики, оздоровлення й лікування. Туристи від цього у захваті.

«Відпочиваю в «Сонячній долині» за путівкою від підприємства. Я вперше не тільки в цьому санаторії, але й узагалі на Закарпатті. Враження чудові. Гарна природа, свіже повітря, добрі люди, – розповідає Євген Підгурський, працівник Южно-Української АЕС, з Миколаївщини. –

Оздоровлення відбувається дуже насичено. Ми здали всі аналізи й кожного дня ходимо на різні процедури. Найбільше подобаються барокамери, сухі ванни, кедрова діжка, соляна кімната. Мінеральна вода тут найкраща. Лікувальний ефект уже відчуваю. Загальне самопочуття покращилося».

Утім не санаторіями єдиними. Об’єднана територіальна громада цілиться вище. Багатомільйонне будівництво вже незабаром планують розпочати на полонині Вижень. Саме тут серед дикої природи Карпат на площі 31 га планують звести екопоселення. Його центром стане біологічна лабораторія. Біля неї розташується фабрика, яка із натуральних рослин робитиме біологічні добавки до їжі. Тут з’являться готелі, теплиці, і до них будуть застосовувати новітні технології. Електроенергію, воду – все отримуватимуть на полонині.

«До розробки цього проекту ми залучимо вчених із Національної академії наук України, УжНУ, Національного кошицького, Дебреценського та Пекінського університетів. Цей проект хочемо реалізувати як індустріальний парк. У жовтні в Одесі повинна відбутися заключна конференція, на якій має бути надано старт цьому проекту. Наразі над ним уже працюють архітектори та геодезисти. Тут дійсно екологічна місцевість, де поблизу навіть немає населеного пункту. Це дасть новий імпульс для розвитку окраїни ОТГ, зокрема с. Родникова Гута, – розповідає начальник відділу освіти, молоді та спорту,  у справах дітей, культури, туризму та зовнішніх зв’язків Полянської ОТГ Петро Лізанець. – Пригадую, у минулі часи це поле оброблялося, тут були сінокоси. Потім пішов період розпаду колгоспів, і все вкрилося заростями. Полонина багата на різні рослини, кожна із них має лікарські властивості. У цього екопоселення велика перспектива».

За найскромнішими підрахунками, якщо всі плани створення екопоселення вдасться втілити в життя, громада отримає близько 500 робочих місць. А це шанс зайняти місцеве населення та покращити життя в депресивних селах.

–  Нам доводилося просити гроші на все. Були такі випадки, коли ми просили кошти навіть на зарплати, – розповідає Сергій Арендаш, в. о. старости сіл Родниківка та Родникова Гута Полянської ОТГ. – Після об’єднання ці питання відпали автоматично. Прокладено асфальт, відбудовано клуб, у  Родниківці перекрито дах клубу, багато чого планується в майбутньому. І я вважаю, що такі проекти, над якими зараз працюємо, дадуть нові можливості. У першу чергу це робочі місця, дороги та інфраструктура.

Тож будемо сподіватися, що цей амбітний проект удасться реалізувати і збудувати свою маленьку Європу на висоті 1165 м над рівнем моря.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах