56462
17:53 26.052018

Музика, танці та неймовірна кухня: берегівчани святкують День міста

Життя 4604

Береговемісто троянд і винограду. Про його давню історію розповідають незвичні будівлі, мости і арки, вулиці та площі. Та найбільшим багатством, гордістю і славою цього краю є люди, які віками живуть тут у міжнаціональній єдності й толерантності. Вони творять його майбутнє і дбають про його славне історичне минуле.

Цими днями берегівчани святкують 955-річчя з дня заснування свого міста. З 25 по 27 травня на центральній площі ім. Лайоша Кошута відбуваються народні гуляння.

З самого ранку місто заполонили вершники на конях. Театралізована хода блискуче відтворювала славне історичне минуле часів Ференца Ракоці, що надало місту особливого колориту. Тим часом на ярмарці вже почали готувати апетитні традиційні страви угорської та української кухні, а ремісники, винороби та пасічники представляти свою продукцію.

Офіційне відкриття свята відбулося по обіді. В урочистій церемонії взяли участь керівники міста, району, області, представники делегацій з міст побратимів. На сцену запросили почесних гостей: очільника Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, народного депутата України, голову ГО “ТУКЗ-КМКС” Василя Брензовича, голову демократичної партії угорців України Ласло Зубанича, депутата Угорського парламенту Тілкі Атіллу, депутата обласної ради, ректорку Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ Ілдику Орос, генерального консула Угорщини в місті Берегове Матяша Сіладі, голову Берегівської районної ради Йосипа Шіна.

Відкривав свято мер міста Золтан Бабяк, який привітав берегівчан і гостей з цим прекрасним святом.

“Протягом майже тисячі років місто було свідком різних історичних подій і так поступово століття за століттям набувало сучасного вигляду. У результаті Берегово здобуло неповторний шарм, наповнений оригінальною архітектурою, традиціями, природніми багатствами, полікультурною багатонаціональністю. І цей шарм вабить до нас гостей за тисячі кілометрів, яких ми гостинно зустрічаємо, щедро частуємо за столом, з гордістю демонструємо свою самобутність та тим самим змушуємо їх повертатися сюди знову, – наголосив міський голова. – Для відзначення 955-річчя Берегова ми підготували для вас насичену святкову програму.

Разом із співорганізаторами свята ГО “Pro cultura subcarpathica” ми організували вдосталь танців і пісень. Сьогодні наші гості та берегівчани могли побачити марш поціновувачів традицій, інсценування історичних подій: підняття прапору батальйону Ракоці. На центральній сцені свою майстерність продемонструють наша молодь і народні самодіяльні гурти й танцювальні ансамблі. Підвечір на сцені запалюватиме відома зірка – Rúzsa Magdi. Завершиться п’ятниця феєрверком та ретро-дискотекою. Відтак зичу всім хорошого настрою та тільки приємних згадок про це свято! Сподіваюся, кожен знайде собі розвагу до душі. Насамкінець хочу побажати всім нам миру та злагоди, доброго здоров’я, сімейної радості, натхнення, благополуччя та Божої ласки! Зі святом вас!”

Відтак слово взяв очільник краю Геннадій Москаль, який побажав жителям міста усіляких гараздів та гарного відпочинку, а також наголосив, що нікому не вдасться вносити смуту і розпалювати національну ворожнечу.

“За 955 років свого існування це прекрасне місто зазнавало руйнувань, пережило багато трагічних, і радісних подій. Але вистояло, вижило і стало сучасним європейським містом нашого краю. Берегово об’єднало людей з різними мовами, культурами і віросповіданням і стало прикладом національної злагоди і толерантності. Я впевнений, що воно таким і залишиться”, – наголосив губернатор.

З вітальним словом до берегівчан та гостів міста звернувся і народний  депутат України, голова ГО “ТУКЗ-КМКС” Василь Брензович.

“Сьогодні ми святкуємо день народження нашого улюбленого міста, яке останнім часом дійсно розцвіло! Бажаю, щоб воно так розвивалося й надалі. Наше місто надзвичайно давнє, з тисячолітньою історією. Тому я вважаю, що основою усього повинне бути збереження у нашому місті миру і злагоди, яка існує, і сподіваюся, буде існувати й надалі. З Днем народження!”.

Трохи історії про місто розповів голова демократичної партії угорців України Ласло Зубанич. У своїй промові він зазначив, що 955 років з дня заснування – це 32 покоління людей. Стільки минулого з того часу, як

принц Ламперт, молодший син угорського короля Бели І, збудував тут свою невеличку резиденцію.

“З того часу місто зазнавало багато утисків. Його підпалювали, грабували, але кожного разу воно як Фенікс вставало із попелу”, – наголосив пан Ласло.

Після численних привітань від гостей свята, центральною площею пройшовся яскравий парад учнів та педагогів навчальних закладів міста.

Варто зазначити, що на свято приїхали делегації – побратими з 25-ти населених пунктів Карпатського басейну, а також багато туристів зі всієї України. Тож на гостей свята чекають розваги на будь-який смак.

Окрім ярмарки та дитячих атракціонів, заплановано проведення чемпіонату України “Стронгмен”, відкрита першість міста з греко-римської боротьби, турніри з шахів, а на футбольних фанатів чекає трансляція на екран сцени фінал Ліги чемпіонів УЄФА. Тож найцікавіше – попереду.

 Христина БІКЛЯН, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах