56459
17:40 26.052018

В Ужгороді стартував фестиваль угорської культури «Hungary fest»

Життя 5231

Сьогодні, 26 травня, біля Генерального консульства Угорщини у місті Ужгород, що на Православній набережній, стартував вже традиційний фестиваль під назвою «Hungary fest». Захід проводять вже вдруге з дедалі більшим масштабом. Цього року представити свою продукцію приїхали не тільки закарпатські ремісники та винороби, а й гості з Угорщини.

 

Варто додати, що партнерами дипломатичної установи в організації фестивалю виступили ГО «ТУКЗ-КМКС», департамент уповноваженого уряду Угорщини та Демократична спілка угорців Закарпаття.

Зі святкової сцени  гостей свята вітали Йожеф Бугайла, Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород, Матяш Сіладі, Генеральний консул Угорщини у місті Берегово, Йосип Резеш, начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА, Василь Гомонай, заступник міського голови міста Ужгород, Ференц Ковач, мер міста Ніредьгаза (Угорщина), Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та депутат Закарпатської обласної ради, Ласло Зубанич, голова Демократичної спілки угорців Закарпаття.

Відкривав урочистості Йожеф Бугайла та привітав усіх присутніх на святкуванні декількома реченнями на українській мові: «Щиро вітаю всіх наших друзів. Цей другий «Hungary fest» є чудовою нагодою показати весь широкий спектр культурної спадщини Угорщини, відчути її через чудову палітру смаків та насолоди. Ми намагалися скласти програму, яка б могла сподобатися всім віковим категоріям. Бажаю всім хорошого дня, а всіх вболівальників ввечері чекаю тут для спільного перегляду футбольного матчу – фіналу Ліги чемпіонів».

У свою чергу, Йосип Резеш, зауважив, що сьогоднішній фестиваль є яскравим прикладом того, які закарпатці дружні та миролюбні.

«Це черговий раз підтверджує, що ми можемо жити в мирі, любові та злагоді як члени одної великої багатонаціональної родини нашого гарного і прекрасного Закарпаття. Висловлюю подяку пану Бугайла від імені голови Закарпатської ОДА за те, що він вже вдруге на такому високому рівні проводить цей захід. Тож, ми впевнені, що наступного року святкування буде ще більшим та масштабнішим», – зазначив пан Йосип.

Мер міста Ніредьгаза, Ференц Ковач, подякував за запрошення та можливість представити гастрономічні можливості та туристичні атракції свого міста в сусідньому Закарпатті. Зокрема, він наголосив, що для  Ніредьгази вкрай важливими є побратимські відносини з Ужгородом, адже їх пов’язують  схожі традиції, спільна історія та територіальна близькість.

Гейза Гулачі теж звернувся до присутніх від імені Товариства угорської культури Закарпаття та наголосив, що такий захід є яскравим прикладом того як треба працювати над зближенням  та укріпленням дружніх стосунків народів.

«Зазвичай це не надто легка справа, адже ми говоримо різними мовами. Саме тому я з радістю бачу, що в програмі є багато музичних і танцювальних виступів. Музика і танці – це засоби самовираження кожного народу, які є древнішими навіть за мову. Я впевнений, що цей фестиваль буде дуже успішним і кожен знайде для себе щось цікаве!», – додав заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС».

Усі гості свята мають нагоду скуштувати смачні страви угорської кухні – від традиційного бограчу до смаженого кабанчика. Крім того, у численних шатрах з різними сортами вина, закарпатської палинки та крафтового пива кожен може знайти напій до душі – чи то сухе червоне вино чи цікавий напій з шершнів. Загалом святкування триватиме два дні, тому не прогавте свій шанс – завітайте на «Hungary fest»!

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини