56007
12:10 23.052018

Чи бути авторинку в селі Кінчеш: усі за і проти

Життя 7224

Авторечовий ринок «Кінчеш» найбільший в Ужгородському районі. Сюди приїжджають покупці з усієї області, аби придбати собі машину, автозапчастини, інструменти чи автоаксесуари. І так було роками, адже зародився базар у селі Кінчеш ще на початку 90-х. Щоправда, за цей час його зовсім ніяк не облагородили. Тут немає ні асфальтового покриття, ні дороги, ні цивілізованих точок для торгівлі, ні системи охорони.

Наразі на авторинку працюють понад сім десятків підприємців. Кажуть, що сумлінно всі ці роки сплачували орендну плату. А тепер повинні покинути своє «нагріте» містечко з постійною клієнтурою, адже базар збираються розганяти.

Підприємців дійсно хочуть переселити на ринок Краснодонців. А на цій території планують звести спорткомплекс.

Зрозуміло, що ціна оренди за місце на Краснодонців буде вже зовсім іншою. Якщо зараз підприємець сплачує близько 40 грн за квадратний метр, то там йому доведеться викласти в кілька разів більше.

Підприємці з таким станом речей не погоджуються. Кажуть, у певних владних осіб на цей клаптик землі свої меркантильні інтереси. А людей, які роками пропрацювали на ринку і сплачували податок, ні за що не мають. Адже жодного обговорення з громадою села щодо вирішення цього питання не було.

«Зараз ринок просто намагаються розігнати. Нам пропонують переселитися на Краснодонців. Там нам не підходить ні місце, ні ціна за оренду. Ми не знаємо, що тут планують збудувати замість ринку та які представники влади в цьому замішані. Але зрозуміло, що йдеться про чиїсь політичні інтереси. Ходять чутки, що планують зводити спортивний комплекс. Це дивно, бо поблизу є два подібні комплекси, які майже порожні, – розповіла ініціативна група авторинку «Кінчеш». – Ми сплачуємо орендну плату вчасно, а село, крім великого потоку людей-клієнтів, отримує значну суму щомісяця. Ідеться про понад 100 тис. грн. Річ у тім, що сільська рада є засновником державного комунально підприємства «Горизонт», яке опікується ринком. У певний момент КП стало наче не вигідно патронувати ринок і воно здало його в суборенду ТОВ «Аніта». Це підприємство патрулює і ринок на Краснодонців. Від них ми регулярно отримуємо звернення, що з 1 червня тут розпочинається будівництво й треба звідси забратися. Наразі представники ТОВ «Аніта» вивозять камери спостереження. На компроміси чи будь-які зустрічі з громадою сільський голова не йде. Ми просимо скликати позачергову сесію, щоб якось вирішити це питання».

Більшість підприємців заявляють, що здаватися без бою не збираються. І будуть відстоювати свої права до останнього.

Голова Коритнянської сільської ради Ігор Бадида розповів, що місцеві мешканці постійно скаржилися на бруд і хаос, який створював ринок. Окрім того, ДКП «Горизонт», засновником котрого є Коритнянська сільрада та котре опікувалося ринком, збанкрутувало.

«По-перше, підприємці несвоєчасно сплачували орендну плату. По-друге, вона була мінімальною. Ще минулого року комунальне підприємство порушувало питання, що потрібно підняти орендну плату. Але тоді це стало тільки приводом для хвилювання та обурення підприємців. З боєм її все-таки підняли, але не до економічно обґрунтованого рівня. Відтак ДКП почало занепадати і зрештою влізло в борги. Нині воно боргує близько 140 тис. грн. Бюджет сільради отримував від базару тільки орендну плату за землю, а це близько 20 тис. грн, – наголошує Ігор Бадида. – Окрім того, на цьому авторинку працюють тільки двоє місцевих мешканців. Усі інші, а це близько 70–80 підприємців, приїжджі. Зрозуміло, що податки вони сплачують за місцем прописки. Тому зважаючи на те, що наше комунальне підприємство залишалося в мінусі, а місцеві скаржилися, було прийнято рішення авторинок переселити. А на цьому місці ми плануємо розмістити спортивну арену та гімнастичний зал. Уже є попередній проект спорткомплексу. Минулого року в нас були домовленості з угорською стороною, яка допомагає звести цю спортивну споруду. Зокрема надано інвестицій на 5 млн грн, щоб привести в порядок територію. Це допомога Закарпатській області в розвитку спорту. Притім земельна ділянка залишається за громадою. Я думаю, це гарний проект, який потрібно реалізувати».

Отже, ситуація як у знаменитій байці «Лебідь, щука і рак»: кожен тягне віз у свій бік, туди, де йому це вигідно, і враховувати інтереси інших ніхто не хоче. Утім компроміс буде знайдений лише тоді, коли задіяні в цьому конфлікті думатимуть не лише про свої кишені, а ще й про всіх людей.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах