55876
13:20 21.052018

Правильне харчування – запорука здоров’я та довголіття

Життя 10208

Ми те, що ми їмо. Часто обіцяємо собі перейти на правильне харчування, але вже наступного дня з’їдаємо велику піцу. Щоб зрозуміти, що здорове харчування реально працює і робить нас здоровішими, потрібна системність, а на неї не вистачає то часу, то сил, то грошей, але в основному терпіння і самоконтролю.

Існує безліч думок про те, що ж насправді потрапляє до категорії «здорове харчування», однак у дечому погляди дієтологів усе ж сходяться: це насамперед збалансований раціон, який включає фрукти й овочі, рибу та морепродукти, бобові, горіхи, кисломолочні продукти й не містить цукор, фаст-фуд, консерванти та ГМО, оброблені продукти.

«Карпатський об’єктив» поспілкувався з людьми, які намагаються дотримуватися здорового способу життя й заохочують до цього всіх навколо.

Ужгородка Олеся Ковалюк працює реабілітологом. Вона ставить на ноги людей після важких хвороб. Учить їх заново ходити, їсти і просто отримувати радість від життя. Бувало так, що її пацієнти по кілька місяців лежали й не могли встати, а коли реабілітолог починала з ними займатися, то вони виходили з хвороби.

Дівчина розповідає, що ще донедавна сама багато хворіла, поки серйозно не взялася за своє здоров’я. Стала звертати увагу на те, що їсть, як часто займається спортом, скільки випиває води. І вже через деякий час забула про те, що була кволою і легко піддавалася різним вірусам.

– Я слідкую за своїм здоров’ям просто для здоров’я. І намагаюся своїм стилем життя заражати всіх навколо, – розповідає Олеся. – Є кілька простих, але дуже ефективних секретів, які допоможуть вам тримати себе в тонусі.

Золоте правило 20–20–20 – це те, з чого варто починати свій ранок. 20 хвилин активного спорту, 20 хвилин планування дня, 20 хвилин вивчення чогось нового, щоб потренувати пам’ять. Уже після цього можемо пити теплу водичку з лимоном чи медом. Через 15–20 хвилин переходимо до сніданку. Це має бути енергетична, але водночас легка їжа.

Важливо їсти якусь кашу, приготовану на воді чи молоці. Усе абсолютно індивідуально. Тож на вибір каша, яйця, свіжий салат. Так я раджу харчуватися своїм пацієнтам. Часто люди п’ють каву до того, як поснідати, і я скажу вам, що це абсолютно неправильно. Якщо ви любите каву, то її можна випити зранку, але не на голодний шлунок.

Важливо слідкувати за тим, що ви їсте. Добре, якщо це локальні продукти. Вони принесуть вашому організму набагато більше користі. Наприклад, яблука. Часто жінки люблять проводити чистку організму. Її дуже легко зробити за допомогою того ж яблука. Зранку випили воду, а через 15–20 хвилин з’їли терте яблуко. Воно прекрасно очищає організм і готує його до прийняття основної їжі.

Ще один важливий момент – під час і після прийняття їжі протягом години потрібно нічого не пити. Для того щоб не розбавляти шлунковий сік. Через дві-три години після сніданку можна з’їсти горіхи, сухофрукти.

Чимало людей кажуть, що їдять горіхи по святах. Насправді їх треба споживати частіше, просто цього немає у звичці. Горіхи – насправді дуже поживний, цінний продукт. Маленька жменька горіхів здатна зарядити нас енергією на цілий день.

Тепер стосовно обіду. Якщо раніше, у радянські часи, на обід було перше, друге і компот, то зараз усе навпаки: компот, перше, друге. Тобто від рідкого переходимо до густого. На обід можна дозволити собі все, що ви любите. Тоді їжа добре засвоюється й організм отримує від неї максимум користі. Якщо ви вживаєте достатньо рідини, то під час обіду кожного дня їсти перші страви не обов’язково.

Вечеря ж за об’ємом має займати дуже мало, приблизно як ваш кулак. Тоді організм буде дуже задоволений, оскільки встигає її перетравити. Вечеряти бажано за дві-три години до сну.

Побутує міф, що дорослій людині не бажано пити молоко. Але це насправді не так, тому що все дуже індивідуально. Я раджу своїм пацієнтам пити козяче молоко і роблю так сама. За своїм складом воно дуже нагадує материнське. У дітей молоко перед сном заспокоює нервову систему, зміцнює імунітет. Якщо ви не можете вживати молоко, пийте кисломолочну продукцію.

Олеся розповідає, що найголовнішим секретом одужання є віра. Тому завжди молиться за зцілення душі й тіла своїх пацієнтів, намагається вселити в них віру, що вони повинні бути здоровими.

– Моя філософія харчування проста – їжте те, від чого ви отримуєте задоволення. Але будьте в усьому стриманими!

А ось від якої їжі людина отримує задоволення, її потрібно навчити змалечку. Бо діти як чисті листки, що батьки на них напишуть, так буде і в подальшому. Тому дитину від народження потрібно привчати до здорового харчування. Аби згодом на противагу бургеру вона обрала броколі.

– Батьки мають піклуватися про здоров’я дитини з її народження. А харчування – це основа усього, – переконана Людмила Ліпот, лікар-неонатолог Ужгородського міського пологового будинку з 35-річним стажем та гомеопат. – Після шести місяців годування грудним молоком розпочинається педагогічний прикорм. Що це означає? Дитина за столом разом із батьками й може потягнутися до певних продуктів. До чого вона потягнеться, те і може з’їсти. Тому бажано, щоб на столі була здорова їжа.

Якщо батьки з народження закладатимуть у дитини правильне розуміння здорового способу життя й самі показуватимуть їй приклад, то вона буде цього всього дотримуватися. Дорослі повинні навчити дитину, чому одні продукти треба їсти, а інші не бажано. Це повинно відбуватися методом не заборони, а пояснення.

Тож для неї здоровий спосіб життя стане нормою, яку згодом вона передасть наступному поколінню. Зараз напрямів у харчуванні дуже багато: сироїдство, різноманітні дієти, вегетаріанство. Але людина має визначитися сама, що їй підходить, що їй дозволяє стан здоров’я. І харчуватися так потрібно систематично, а не тимчасово. Бо тимчасовість дає і тимчасовий ефект.

Лікар розповідає, що як дорослим, так і малим потрібно вживати натуральні місцеві продукти. Мінімум термічної обробки. Більше сироїдства.

– Біля шкіл і садочків часто розміщені заклади швидкого харчування, куди діти бігають під час перерв. Тож місцева влада мала би про це подумати, коли дає дозвіл на розміщення таких закладів біля шкіл і дитячих садочків. Бо спокуса в дітей завжди є. Так, ставте точки торгівлі, але думайте, що там продавати. Адже не секрет, що навчальні заклади обмеженні в коштах і дають учням дуже мізерний раціон. Тому завдання батьків – забезпечити дітям те, що вони не отримують протягом дня. Малечі потрібно підготувати здорові перекуси. Тим паче, що в місті вже достатньо крамниць із продуктами здорового харчування.

Дійсно в Україні, зокрема на Закарпатті, останнім часом один за одним відчиняються магазини та заклади здорового харчування. Там можна придбати найкращі фермерські сири українського виробництва, горіхи та сухофрукти, мед, свіжі олії першого віджиму, крупи, цільнозернове борошно різних видів, суперфуди, а також корисні солодощі без цукру, свіжий бездріжджовий хліб, овочі та фрукти. Зазвичай частина такої продукції має сертифікати про органічне походження – вирощена повністю без використання хімічних добрив. Клієнтів у подібних крамницях вистачає. Власники таких закладів зазвичай також дотримуються здорового способу життя й намагаються навчити цього інших.

– Концепція нашої крамниці така, що ми не просто продаємо екопродукти, але й не використовуємо ні поліетилену, ні пластику. Це була наша сімейна мрія, і нарешті вона втілилася в життя. Бо цього всього ми самі дотримуємося, – розповідає власник «Зеленої крамниці» Ігор Жовківський. – Зараз є певна мода на здорове харчування, але, окрім цього, люди шукають дійсно якісні, натуральні продукти. Відомо, що саме вони приносять організму найбільшої користі. У традиційних магазинах дуже рідко можна купити такий хліб чи картоплю, щоб мали смак дитинства, були дійсно якісними та смачними. Я думаю, що невдовзі в місті відкриється чимало не тільки крамниць і закладів здорового харчування, але й супермаркетів.

Отже, потрібно завжди пам’ятати: аби почуватися здоровим і молодим довгі роки, слід лише позбутися шкідливих звичок у харчуванні й вести здоровий спосіб життя. У здоровому тілі здоровий дух, так говорить народна мудрість. Тому живіть з вірою у серці, завжди дбайте про себе та своїх рідних, і ніякі хвороби й негаразди не зможуть вас подолати.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах