55864
13:28 21.052018

В Ужгороді можна купити віник за десять гривень

Життя 7953

Ринок «Білочка» в Ужгороді. Біля дерева та кіоску з цигарками чоловік середнього віку продає віники. Найменший коштує десятку, більший – 20 грн., на палиці – 30 грн. У покупців товар користується попитом, бо ціни нижчі, як на інших точках.

Кореспондент «Карпатського об’єктива» поспілкувалася із паном Фері. Він із Великої Доброні Ужгородського району.

– Віники продаю недорого, бо сам їх роблю. Сіємо сарго на гектарі землі. Восени зрізуємо стебла. Зібрати урожай допомагають односельчани, за годину роботи плачу 30 грн. Потім сам в’яжу, – розповів чоловік.

Товар спродує на «Білочці». До Ужгорода їде двічі на тиждень. Має господарство, теплицю, де вирощує ранню редиску, помідори.

– З Доброні до Ужгорода квиток коштує 33 гривні, ще двадцятку бере водій за багаж. Сьогодні привіз 60 віників, по 20 малих, середніх і на палиці. О 7.30 почав торгівлю, зараз на годиннику 12.30. Товар пішов добре. Залишилося сім штук, – показує свої господарські інструменти. – До автобуса ще дві години, думаю, що продам. Маю постійних клієнтів, торгую віниками років десять.

Світловолоса жінка у сірій футболці й чорних джинсах з повним пакетом овочів купує віник за двадцятку.

– Віники часто купую у цього чоловіка – служать довго. Живемо у приватному будинку в Минаї, то ж підмітати є що: і кімнати, і коридор, і подвір’я, – швидко розраховується за придбаний товар. Каже, що поспішає додому, бо «сьогодні субота, то ж роботи вистачає: треба прибрати у хаті, наварити-напекти-постірати».

З господарем віників говоримо про використання маленьких віничків.

– Малими віниками зручно підмітати в закутках кімнат, змітати сміття з підвіконників, могил. Іде людина на кладовище, поставила віничок у сумку, бо ж він мало місця займає. Водії купують. Така річ у дорозі завжди згодиться. А ще мами діткам купують. Діти люблять мої вінички. Але це не найменші, – зауважує. – Перед Різдвом роблю віники-сувеніри, вони трохи більші як сірникова коробка.

Фері каже, що вдома дружина підмітає двір віником, який він зв’язав. Хоснує щонайменше рік. Перед використанням віник треба замочити в окріп, додати солі, аби розчин був добре солений, і дати постояти хвилин 20.

Придбаний віник вдома зміряю – його довжина 39 см. Такого у господарстві досі не мала.

Тетяна Грицищук, фото автора

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах