55368
22:25 15.052018

У Перечині відбувся вернісаж робітничих професій. ФОТО

Життя 5323

15 травня на базі Перечинського професійного ліцею  спільно з Перечинською районною філією Закарпатського обласного центру зайнятості (директор – Іванна Суворова)  відбувся профорієнтаційний вернісаж «Робітнича професія – крок до успіху» для випускників шкіл району.

Мета заходу – популяризація робітничих професій, впровадження нових форм профорієнтаційної роботи, сприяння свідомому вибору професій серед учнівської молоді.

Гості та присутні. Скільки нас? Багато нас

У ньому взяли участь учні ліцею, учні ЗОШ Перечинського району, які ось-ось стануть випускниками і перед якими стане питання: в який заклад піти вчитися і здобути відповідну освіту, щоб потім працювати і реалізувати себе в улюбленій професії. Адже вибір професії – один з найважливіших кроків у житті кожної людини. Він має значення як для самої людини, так і для суспільства. Завдяки роботі людина не тільки заробляє на прожиття, створення побутових умов, а і реалізовується, стає особистістю.

Завітали і представники місцевої та районної влад, зокрема: голова Перечинської ОТГ Іван Погоріляк, заступник голови Перечинської РДА Марина Чомоляк, заступник Перечинської райради Михайло Петрішка, начальник відділу освіти, молоді і спорту Перечинської РДА  Владислав Цапик. А також директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич, представники Державної прикордонної служби, Збройних сил України, Державної пожежно-рятувальної частини управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Закарпатській області, військової служби правопорядку, Центру надання безоплатної правової допомоги, ТОВ «Самвер», приватні підприємці.

Гостей зустрів колоритний «електрогазозварник». Інсталяцією організатори привернули увагу до цієї професії, яка нині затребувана як в Україні, так і за кордоном.

Марафон фільмів

Присутні переглянути п’ять фільмів про робітничі професії ліцею, які створили самі ж учні і були представлені на обласному конкурсі «Моя професія – моя гордість», а деякі з них навіть здобули призові місця.

Розпочала марафон професія «Слюсар з ремонту автомобілів, рихтувальник кузовів». Продовжила професія «Швачка, кравець» з фільмом «Чарівна голка». Про свою майбутню професію «Слюсар із складання металевих конструкцій, електрогазозварник» учні зняли креативний фільм «Я – електрогазозварник».  Переваги професії «Столяр будівельний, тесля» продемонстрували у фільмі «Столяр – це ремесло чи покликання». Учні та майстри з виробничого навчання з професії «Обліковець з реєстрації бухгалтерських даних, оператор комп’ютерного набору» представили свою роботу у формі відеоролика.

Робітничі професії стають престижними, оплачуваними

Марина Чомоляк запропонувала керівництву ліцею показати ці ролики випускникам усіх шкіл району. Розповіла, що чекала чергу два тижні, аби її авто взяли на ремонт: «Мій випадок вкотре переконує, що у нас бракує робітничих професій. Тому учнівській молоді варто звернути увагу на це. Якщо раніше працевлаштувати людину було проблемою, то тепер роботодавцям важко заповнити вакантні місця».

Юрій Фущич побажав учнівській молоді правильно зорієнтувати себе у житті і стати успішними: «Що треба для успіху? Людина щаслива, коли має  улюблену роботу, може розкрити свій потенціал і отримує гідну зарплату. Робітничі професії стають престижними, оплачуваними. У нашій області висококваліфіковані кадри робітничих професій отримують до 20 і більше тисяч гривень. Це факт, і він радує. Вірю, що скоро настане той час, коли наші заробітчани повернуться додому і будуть працювати тут, бо зрівняються зарплати у нас і за кордоном».

Вшанували воїнів АТО

Директор Перечинського професійного ліцею Марія Келемен розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що заклад заснований у 1970 році. Протягом 48 років діяльності путівку у світ отримали сотні, тисячі молодих людей. Наразі тут навчається 320 учнів і здобувають фах з десяти спеціальностей.

– Ми завжди раді гостям, які переступають поріг нашого закладу. Вітаю Вас. Сподіваюся, що присутні школярі зроблять правильний вибір і стануть нашими учнями, – каже Марія Юріївна. – Водночас переживаю за майбутнє України. Ми живемо у такий час, коли на Сході України йде війна. На жаль, втратили багато молодих хлопців. Серед загиблих і наш випускник Іван Бабич. 13 травня в Україні відзначали День матері. Хочу щиро вклонитися матерям воїнів АТО, жінкам, які втратили чоловіків у цій війні і тепер самі виховують дітей.

М.Келемен вручила книгу «Пам’ять про подвиг» матері Івана Бабича та вдові Василя Балога – Інні, яка самотужки ростить двох дітей. Книгу підготували і видали учні професійно-технічної освіти  Закарпатської області.

Хвилиною мовчання присутні вшанували всіх воїнів, які загинули на Сході України під час АТО.

Яке свято без пісні?

Лауреат ІІ премії Міжнародного конкурсу «Закарпатський едельвейс» Валерія Галас виконала «Музику рідного дому». Учениця музичної школи  Ніколетта Желізка зачарувала присутніх піснею про Україну.  Випускник Перечинського професійного ліцею Володимир Мучичка подарував усім присутнім матерям пісню «Рідна мати моя».

Тетяна Грицищук, фото автора 

 

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах