54766
13:48 7.052018

У Виноградові відгуляли традиційний фестиваль сонячного напою «Угочанська лоза»

Життя 5184

Протягом 5–6 травня в парку Перені, що у Виноградові, проводився традиційний фестиваль виноробів «Угочанська лоза». Цей захід є візитною карткою регіону, і його влаштовують з року в рік от уже в 13-й раз.

Дійство розпочалося зі святкової ходи центральними вулицями міста. Дівчата в традиційному вбранні верхи на конях, а біля них корзини з виноградом – така атмосфера додавала ще більших барв заходу.

На урочисте відкриття фестивалю прибули керівники Закарпаття, депутати обласної та районних рад, консули дипломатичних установ Ужгорода й Берегова, делегації з Румунії та Угорщини.

Першим слово отримав Геннадій Москаль, губернатор краю. Він привітав усіх присутніх на святкуванні та зауважив, що «Угочанська лоза» є одним із найкращих виноробних фестивалів: «Дякую організаторам за те, що вони дотримуються традицій і кожного року проводять таке святкування. Цим вони радують як жителів, так і гостей Закарпаття».

Михайло Рівіс, голова обласної ради, зауважив, що одразу помітно велику кількість гостей і туристів на фестивалі й це однозначно позитивний момент, адже туризм на Закарпатті має розвиватися.

«Ми можемо стати достойним курортним регіоном і заробляти на туризмі, а фестивалі цьому сприяють. «Угочанська лоза» є знаковим фестивалем і з районного виходить на рівень області. Це дасть йому ще більший поштовх», – додав пан Михайло.

Михайло Русанюк, голова Виноградівської районної державної адміністрації, розповів, що вони як організатори з року в рік мають дедалі більше навантаження, адже кількість охочих побувати на фестивалі постійно зростає.

«Якість вин є настільки високою, що наші винороби можуть спокійно конкурувати з європейськими. Цьогорічних переможців уже навіть встигли запросити до Угорщини на наступний рік. Сподіваюсь, якість, культура та традиції тільки покращуватимуться», – зазначив Михайло Русанюк.

Торшої Йожеф, голова Спілки виноробів міста Егер, наголосив, що за минулий рік винороби області зробили великий крок уперед у якості вина, та закликав усіх гостей свята продегустувати представлені напої.

Присутній на заході Генеральний консул Угорщини в місті Берегові Матяш Сіладі подякував за запрошення й зауважив, що фестиваль «Угочанська лоза» вже став своєрідним брендом Виноградівщини.

«Це культурний захід, де збираються люди різних національностей, з різною культурою, звичаями і традиціями. Це місце толерантності, яка варта наслідування», – наголосив Матяш Сіладі.

Під час урочистої частини свята відбулось оголошення результатів конкурсу вин, який провели кількома днями раніше. Дегустували представлені зразки авторитетні члени комісії з Угорщини та Франції. Цікаво, що цьогоріч жінка-винороб теж брала участь у конкурсі й здобула одразу два дипломи за 1-ше і 2-ге місця.

Десятки виноробів розташували свої палатки на території парку, тож кожен охочий міг відчути чудову палітру виноградних смаків. Їх доповнювали смачні аромати м’яса, які доносилися з усіх куточків фестивального містечка.

Зокрема в парку були розташовані міні-хатинки, так звані «Сільські двори», що представляли різні населені пункти, їхню колористику та традиції. У деяких з них пригощали традиційними закарпатськими стравами, в інших танцювали та співали народні пісні. Кожен з цих мальовничих куточків з радістю запрошував до себе відвідувачів.

Для найменших гостей фестивалю приготували чимало атракціонів та ігор. Дітки мали можливість покататися верхи, погладити кроликів та овечок, скуштувати різноманітні солодощі.

На головній сцені можна було побачити виступи закарпатських народних колективів та зробити фото на пам’ять про цей чудовий день у влаштованій неподалік фотозоні.

Вікторія КОПИНЕЦЬ, фото автора

Відео: Дмитро МИСЬ 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах