54021
14:22 26.042018

В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської трагедії

Життя 4095

Гіркий полин Чорнобиля українцям не забути ніколи… Мільйони загиблих і покалічених, зламані людські долі. Аварія на Чорнобильській атомній станції стала трагедією не тільки для України, а й усього людства.

1

26 квітня відзначається 32 річниця цієї жахливої катастрофи.

З метою вшанування пам’яті героїв – ліквідаторів аварії на ЧАЕС, щороку в нашій державі відбуваються урочисті заходи.

В обласному центрі Закарпаття відбувся мітинг-реквієм біля меморіального комплексу «Героям та жертвам Чорнобиля» на площі Дружби народів.

Віддати шану загиблим прийшли понад сотня людей. Власне самі ліквідатори, рідні, близькі і друзі загиблих унаслідок вибуху на ЧАЕС влаштували ходу. Учасники реквієму вшанували померлих покладанням квітів біля меморіалу.

2

У заході взяли участь представники обласної та міської влади: очільник краю Геннадій Москаль, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, мер міста Богдан Андріїв, секретар Ужгородської міськради Андріана Габор. А також чиновники обласної та районних адміністрацій, правоохоронних структур, представники громадськості та духовенства різних конфесій.

Після хвилини мовчання за загиблими, пролунав військовий салют, відтак оркестр виконав Державний гімн України.

Присутні згадували трагічні події 1986 року. Учасники та ліквідатори наголосили, що держава має більше опікуватися тими, хто здійснив подвиг.

3

«Неприємно, що держава багато наобіцяла, а мало виконала, хоча б для їхніх дітей, для їхніх вдів. Елементарне, ліки в лікарні, зараз куди не ляж, практично відсутні і обслуговування слабке, – зазначає Василь Угрин, голова спілки Чорнобильців Закарпаття, ліквідатор аварії на ЧАЕС. – Колись в області було 7 тис. ліквідаторів наслідків на Чорнобильській АЕС. Зараз же їх залишилося менше 4 тис. Наразі невирішеними залишаються питання відміни основних пільг, гарантованих державою, у тому числі на лікування для громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи ІІІ-ї категорії та постраждалих дітей. Відмінено право на санаторно-курортне лікування і для ліквідаторів ІІ-ї категорії. Третій рік поспіль відсутні видатки державного бюджету на забезпечення житлом інвалідів-чорнобильців».

Тож потрібно, аби держава не забувала, а всіляко піклувалася про тих, хто колись пожертвував своїм життям і здоров’ям заради неї.

Христина БІКЛЯН

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах