54016
13:09 26.042018

Театральний гурток Закарпатського угорського інституту презентував «Кайдашеву сім’ю»

Життя 4978

Вчора, 25 квітня, в атріумі Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ презентували нову постанову театрального гуртка за повістю Івана Нечуй-Левицького «Кайдашева сім’я».

Безымянный

Сценаристом та драматургом при постановці п’єси стала викладач українського відділення кафедри філології Тетяна Чонка, в ролі акторів виступили студенти 1 – 4 курсу, з відділень української та англійської філології, а також кафедри економічних дисциплін.

Це не перша робота інститутського театрального гуртка – в минулі роки ним вже були поставлені п’єси за творами класиків української літератури, зокрема, Тараса Шевченка та Івана Франка. Наступного року буде нова постановка, яку варто відвідати берегівчанам, небайдужим до театрального життя.

Адже гра студентів-аматорів є щирою та експресивною, відтак, інститутській гурток сміло можна назвати наслідником берегівської театральної традиції, прославленої колективами обласного угорського драматичного театру ім. Дюли Ієша та Народного українського театру ім. Ярослави Бандурович.

Довідка: «Кайдашева сім’я» — реалістична соціально-побутова повість Івана Семеновича Нечуя-Левицького, написана 1878 року.

В ній на матеріалі повсякденного життя українських селян у перші десятиріччя після скасування кріпацтва розкриваються деякі характерні риси тодішнього селянства.

В сатиричній повісті показана низка буденних ситуацій, якими ілюструється озлоблення людей, зумовлене матеріальними нестатками, а також психологічними особливостями героїв. Твір було уперше надруковано в львівському журналі «Правда» у 1879 році, тоді ж він вийшов у Львові окремим виданням. На території царської Росії повість вийшла тільки у 1886 році з низкою вилучених цензурою місць. В основу повісті Нечуй-Левицький поклав реальну історію життя селянської родини Мазурів (які стали прототипом сім’ї Кайдашів), відомих своїми сварками та бійками.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах