53725
12:10 23.042018

Барвиста та самобутня: ромська громада Закарпаття відсвяткувала свій день

Життя 3522

Кочове життя в шатрі, пістряве вбрання та пристрасно-бунтівна вдача – саме так часто ми уявляємо собі ромів. Та попри усі стереотипи та дискримінації більшість із них ведуть осілий спосіб життя, здобувають освіту, працюють, створюють громадські організації…

1

8 квітня у світі відзначають Міжнародний день ромів. Оскільки цьогоріч в Україні свято співпало із Великоднем, то його святкування перенесли на

21 квітня. Закарпаття приєдналося до масових гулянь колоритною ходою та запальними танцями.

У центрі міста зібралися представники ромської національності у різнобарвних костюмах, котрі співали пісень та виконували національні танці під супровід музик. Далі яскрава колона вирушила центральними вулицями до берегів річки Уж, де на воду спустили вінки та квіти.

«Метою свята є самоідентифікація ромської етнічної групи як єдиного народу, привернення уваги до самобутньої культури та історії етносу ромá та 80 ромських субетносів, подолання дискримінації, утисків та відчуження ромів, – розповів представник ромської громади Іштван Пап. – Цього дня, за традицією, цигани в певний час запалюють на вулицях свічки – як символ єдності ромського народу та спускають на воду річок вінки, що має символізувати нелегку долю народу – вічного блукальця без історичної батьківщини».

2

Протягом усієї історії свого співіснування з народами тих країн, де традиційно мешкали осідлі роми, циганські сім’ї завжди були надзвичайно бідними. Саме серед них був найвищий рівень безробіття, неписьменності, а середньостатистична тривалість життя циган і зараз приблизно на десять років менша, ніж у їхніх співгромадян інших національностей.

«Згідно із офіційними даними (за 2001 рік) на Закарпатті проживає 14 тис. ромів. Але всі розуміють, що це не так. Насправді, у нас буває так, що два табори збереш і це вже 14 тис. Тож за неофіційними даними, які проводять різні громадські організації, у 2017 році в області проживало 60 тис ромів. На мою думку, ця цифра також не відображає реальну картину. Я вважаю, що представників цієї нацменшини на Закарпатті приблизно 80 тис, – зазначив Йосип Резеш, начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА. – Хочу наголосити на тому, що цього року нам вдалося об’єднати усіх ромів області задля відзначення цього дня. На святі присутні роми починаючи від Виноградівського району завершуючи Середнім, Перечинським та Березнянським районами. Що стосується підтримки ромів, то нині при Закарпатській обладержадміністрації діють три обласні програми, які мають на меті різнобічно підтримувати представників цієї нацменшини».

6

Після прогулянки центральними вулицями, учасники заходу зібралися у музично-драматичному театрі ім. Шерегіїв. Там відбувся святковий концерт за участю представників влади міста та області. Очільник краю Геннадій Москаль та мер міста Богдан Андріїв привітали ромську громаду, а також нагородили її представників, за активну громадську позицію, численними відзнаками. Відтак на усіх чекав барвистий концерт, який повністю продемонстрував самобутню та неповторну ромську культуру.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах