53434
12:53 19.042018

В Ужгороді стартували Дні нового національного кіно

Життя 2793

Вчора, 18 квітня за круглим столом з цієї нагоди зібралися представники різних галузей української кіноіндустрії, органів влади та закордонні гості задля обговорення перспективи виробництва вітчизняного кіно та розвитку кіноіндустрії тут, в рідному Закарпатті.

IMG_9887

Олександр Мерявчик, координатор Закарпатської фільмкомісії зауважив, що про актуальність теми свідчить й історія кіновиробництва у краї – річ йде про ті фільми, які були зняті за чеську та радянську добу. Важливо, що навіть світові продакшн-студії, режисери та продюсери цікавляться кінематографічним потенціалом Закарпаття. Наш край приваблює їх природою, архітектурою, пам’ятками та цікаво представленою мультикультурною складовою.

Основним завданням круглого столу стало окреслення бачення професіоналів стосовно розвитку Закарпатської фільмкомісії, прагнення зробити роботу системною, розробити певний каталог сервісів для продакшн-студій та повернення інтересу до кіно з широких екранів.

Акторка театру та кіно Римма Зюбіна була почесною гостею заходу. Вона відзначила, що створення фільмкомісії для Закарпаття є важливою подією, адже насамперед це робочі місця, які необхідні для людей творчих професій: «Не секрет, що люди творчих професій не мають широкого поля для реалізації в обласних центрах і тому частіше за все змінюють професію, щоб забезпечувати себе засобами для життя».

IMG_9905

Римма Зюбіна розповіла про різні аспекти кінозйомок та складнощі, з якими зіштовхуються «кіношники» під час самого процесу роботи над фільмом – недостатня кількість коштів спричиняє компромісні рішення. Вона наголосила, що для кожного регіону важливим є співпраця з місцевими жителями, які допоможуть з вибором локації, яка потрібна для конкретної сцени з фільму.

Акторка також наголосила, що завдяки кіно із Закарпаття можна зробити справжню туристичну Мекку і розповідати про Україну не лише як країну корупції, контрабанди та Чорнобиля – Закарпаття це самобутній край, який може бути впізнаваним. Крім того, Римма Зюбіна розповіла й про плани залучати закарпатських дітей для проекту з написання сценаріїв.

Альона Рагузіна, представник Одеської кіностудії зауважила, що їх дуже цікавить перспектива спільної співпраці та закарпатські гори, адже є чимало молодих режисерів, які прагнуть знімати свої фільми саме в таких локаціях. Вона розповіла про павільйони кіностудії, художників-постановників, декорації та про можливість співпраці із закарпатською фільмкомісією.

Іноземні гості – Артур Клозе, організатор фестивалю анімаційних фільмів з Німеччини, Александр Стемп, журналіст з Великої Британії та Ян Герах, кінооператор з Польщі висловили своє бажання працювати на Закарпатті та розповіли свій досвід в кіноіндустрії.

Як завершення, всі учасники круглого столу погодили спільне комюніке. Вони засвідчили необхідність створення сприятливого середовища для кіновиробництва, відповідних сервісів для залучення і прийому іноземних продакшенів, підкреслили важливість роботи фільмкомісії для повної реалізації кінематографічного потенціалу Закарпаття на тлі загального підйому кіно-галузі в країні.

Учасники круглого столу ініціювали започаткування щорічного кіно-форуму, скаут-турів Закарпаттям для продюсерів, запропонували конкретні заходи для збільшення кількості екранів в області, рекомендували закарпатській фільмкомісії брати активну участь у міжнародних заходах.

Так, протягом трьох днів 25-27 квітня у великій залі ректорату УжНУ відбудеться показ українських фільмів. Серед них глядачі зможуть побачити відомі кінострічки «Червоний», «Гніздо горлиці», «Кіборги» та мультфільм «Микита Кожум’яка». Вхід вільний, тому не гайте час та навідайтеся на показ!

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах