52117
19:27 28.032018

Хтось відкрито показує свою зневагу до українців, хтось ставиться до них толерантно

Життя 9384

Дедалі частіше чую від своїх близьких, знайомих та друзів думки про переїзд за кордон та неможливість реалізувати себе в Україні. Зізнаюся, розмови на подібні теми завжди наганяють на мене смуток, адже не дарма кажуть, що надія помирає останньою.

empresa-tamayo-y-cia

На жаль, заробітчанство в нашій країні – цілком нормальне явище. А на Закарпатті це взагалі один із найпоширеніших способів забезпечити сім’ю.

Наші герої не лише хочуть вирушити на заробітки, але й змінити своє життя кардинально, переїхавши в іншу країну, розірвавши всі зв’язки, змінити коло спілкування, діяльність, а головне – реалізувати себе там, де це можливо. Дуже щира розмова про те, як закарпатці будують свою долю не вдома, з якими труднощами зустрічаються та як до них ставляться чужоземці.

Молода сім’я з однією дитиною. Двоє хіміків з вищою освітою, у неї червоний диплом. І саме вони не можуть реалізувати себе в Україні, не бачать тут майбутнього ні для себе, ні для свого малого чуда. У їхніх планах не лише заробити грошей, але й отримати всі необхідні документи для того, щоб мати більше прав та можливостей, але не тут, а за кордоном. Вони дуже переживають, чи все в них вийде, і звісно, не хочуть розчарувань та невдач. Допоки налагоджують там юридичні нюанси, вирішили не називати своїх імен. Але саме ця анонімність дозволить розповісти все щиро і без прикрас!

«В Україні є ряд негативних факторів, які розчаровують людей і підштовхують до рішення шукати кращих можливостей для себе. Це,зокрема, низький рівень доходів, постійне знецінення національної валюти, а відповідно людської праці, регулярне зростання цін, високий рівень злочинності, брак широкого вибору місць для роботи, відсутність соціальної політики, розвитку нашої держави як такої взагалі. Тож виходить дуже й дуже невтішна картина. Саме тому ми вирішили переїхати.

Щодо роботи, то її в Чехії багато, і вона різна. Знайти не важко, дивлячись як шукати (самому чи через посередника).

Якщо розглядати ставлення до нас, то практично в 90% випадків працює правило: як ти ставишся до людей, так і вони до тебе. Однак зазвичай українці не мають поваги один до одного й до інших, що згодом вилазить їм боком.

Трапляється іноді й упереджене ставлення, причин тому є безліч, в основному це пов’язано з людиною, яка його до вас виявила, а також з тим фактором, що ми все ж таки чужі й забираємо в місцевого населення роботу», – зізнається чоловік.

«Насправді я давно хотіла переїхати за кордон, бо мене як маму і просто українку обурювала нестабільна ситуація в державі. Вона не дозволяє заробляти, до того ж у країні війна, закінчення якої не видно. Мені завжди не подобалось те, як у нас розвиваються сфери медицини, освіти, а для своєї дитини я хочу найкращого. Це найголовніший стимул, який змусив нас переїхати. Ціни знову піднімають, фінансовий стан невтішний, до всього нам ще й відмінили субсидію. Коли ти з маленькою дитиною в лікарні, то ніхто не хоче вийти до тебе й допомогти, допоки не заплатиш. Я вважаю, що це просто знущання над українцями. Краще оформлю страхування, і зі мною будуть рахуватися», – розповідає жінка.

«Хоч ми переїхали сюди лише восени, уже побачили, що культ сім’ї тут дуже відрізняється від нашого. У Чехії мало хто одружується, просто люди живуть разом, народжують дітей та орендують квартиру. Якщо залишаються з батьками, то також платять їм гроші за житло. Для мене це було дуже дивно, бо в Україні все навпаки: батьки всіма силами намагаються не лише про себе дбати, але й поставити на ноги своїх дітей – дати їм житло, допомогти з роботою і так далі».

«Коли на виробництві я спілкувалася з чешкою і вона дізналася, що я з вищою освітою працюю тут, то була дуже здивована.

Мало хто з молоді вчиться в університеті. У вищий навчальний заклад вступити легко, але після кожної сесії відбувається серйозний відбір, не всі його проходять та успішно завершують навчання.

Якщо вирішите знайти собі квартиру й орендувати її, будьте готові до того, що вам відмовлять, якщо у вас є дитина! Зізнаюсь, що не розумію цього, але тут дуже багато нюансів із житлом, оформленням документів, карткою побуту й так далі. Сподіваюся, що зможу влаштувати в садочок свою дитину й забрати її сюди, а поки вона в Україні з бабусею та дідусем.

Ви маєте бути готові й до того, що десь вас захочуть «кинути», десь перед вами зачинять двері. У мене був подібний випадок, коли один чоловік запропонував вирішити нюанси з оформленням документів за певну суму, а як виявилося, це можна зробити самому за копійки в одній із інстанцій. Головне – не здаватися!

Крім того, хтось відкрито буде демонструвати свою зневагу до вас, бо ви українець. Це не тому, що ми працюємо гірше за них, усім відомо, що українці – працелюбний народ. Проте потішу вас тим, що все керівництво тут лояльне і часом може допомогти.

Мені подобається, що в Чехії діють реальні знижки на продукти. І не тому, що їхній термін дії закінчується. Можна дешевше купити м’ясо, молочні продукти. Те саме стосується одягу. Цікавим фактом є те, що придбати тут житло справді дуже дорого. Найчастіше люди все життя орендують квартири, для них це норма, і вони не сильно переживають з цього приводу», – розповідає жінка.

На питання про те, чи хочуть вони повернутися назад, обоє відповідають, що приїдуть в Україну лише тоді, коли тут можна буде нормально жити, але особливого бажання не мають.

Ілона ВІЛЬНА

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородські надзвичайники загасили пожежу в надвірній споруді
10:16
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Всі новини