51773
14:20 23.032018

В Ужгороді обговорили проблему захворюваності на туберкульоз

Життя 2680

imgpsh_fullsize (2)Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Про ситуацію із захворюваністю на туберкульоз в області, про профілактику, діагностику та лікування цієї хвороби під час прес-конференції розповіли Василь Скрип – гендиректор ОКТМО «Фтизіатрія» та Катерина Дебрецені – обласний дитячий фтизіатр.

Туберкульоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікобактерією туберкульозу, що передається повітряно-крапельним шляхом. У 1993 році ВООЗ оголосила туберкульоз глобальною проблемою. Щороку хвороба забирає життя в майже півмільйона людей, абсолютна більшість з яких – жителі країн, що розвиваються. Прийнята ВООЗ програма передбачає покінчити з цією хворобою до 2035 року. Проте, поки що, Україна перебуває серед світових лідерів за поширенням туберкульозу і його стійкої до ліків форми. Так, Україна входить до 18 країн європейського регіону із найвищим рівнем захворюваності.

Основним джерелом інфекції є хворі на туберкульоз з відкритими формами, тобто ті хворі, що виділяють збудника в навколишнє середовище разом з мокротинням під час кашлю, чхання, в розмові. При цьому збудник інфекції має здатність розповсюджуватися в радіусі 2-6 метрів. Один хворий протягом року може заразити 5-10 осіб, що контактують з ним.

Найчастіше туберкульоз розвивається у людей з ослабленою імунною системою. На жаль, рівень поширення туберкульозу в Україні характеризується високим ризиком інфікування населення, більшість з якого навіть не підозрює небезпеку зараження, контактуючи з хворими у транспорті, магазинах, місцях масового перебування людей тощо. Такі фактори, як недоїдання, погані житлові умови та антисанітарія, вживання тютюну, зловживання алкоголем і діабет, підвищують вразливість до туберкульозу і негативно впливають на можливості доступу до лікування.

Епідемія туберкульозу в Україні триває понад 20 років і вийшла за рамки суто медичної галузі та набула статусу проблеми загальнодержавного значення. Як запевняють фахівці, успішність вирішення цієї проблеми лише на 10-15 % залежить від медичних заходів.

За даними Центру медичної статистики МОЗ України захворюваність на туберкульоз знизилася у 2017 році на 5,5 % у порівнянні з 2016 роком. Зараз на обліку перебуває майже 35 тисяч українців інфікованих цією хворобою і з них близько 8 тисяч з лікарсько-стійким туберкульозом. За кількістю хворих із такою формою туберкульозу ми є одними зі світових лідерів. Крім того, кожен п’ятий хворий на туберкульоз є носієм ВІЛ.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах