51656
11:14 21.032018

На Закарпатті розпочався спецпроект з працевлаштування для інвалідів

Життя 2085

В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція ЗРЦСТРПО «Вибір» – благодійної організації, метою діяльності якої є залучення людей з інвалідністю до суспільно-корисної праці. Йшлося про проект «Стежка до працевлаштування», підтриманого Корпусом Миру США. А також про ситуацію у сфері працевлаштування інвалідів та корисні ініціативи з пошуку роботи.

IMG_0545

Як розповіла Василина Марко, директор Центру «Вибір», проект, який запускає центр «Вибір», спрямований на підвищення спроможності людей з інвалідністю адаптуватися у непростих умовах для повноцінного життя у суспільстві. «Це можливо, якщо ми повноцінно живемо, вчимося, працюємо, відпочиваємо, маємо можливість бути такими як усі, – каже Василина Марко. – Цей проект ми задумали ще у 2010 році, дякуючи підтримці обласного Центру зайнятості і приїзду волонтеру Корпусу Миру Роберта Лаваллі, реалізовуємо».

Проект передбачає стажування молоді з інвалідністю та спеціалістів, які мають диплом, але не мають практики в організаціях та підприємствах з подальшим працевлаштуванням. «Коли такі люди приходять влаштовуватися на роботу, то перше питання до них – який у вас досвід, – коментує Василина Марко. – Їм треба шукати робоче місце, випробовувати себе. По-друге, здобувши професію, прийшовши на роботу людині з інвалідністю може щось не вдатися. Тому ми підготували спеціальні тренінги, які проводитимуть фахівці, а також організуємо зустрічі з роботодавцями для подолання стереотипів».

Юрій Фущич, директор Закарпатського обласного центру зайнятості зазначив, що молодим людям взагалі досить складно знайти перше робоче місце, а людям з інвалідністю тим більше. «Ми не перший рік працюємо, як покращити ефективність, як допомогти конкретній людині, особливо, щоб знайшла перше робоче місце. За 2 місяці 2018 року 3308 закарпатців змогли знайти роботу, а серед людей з інвалідністю таких 15, – каже Юрій Фущич. – Але прогрес значний з працевлаштування. Треба, щоб суспільство розуміло: ми всі однакові люди. Стирається вироблена у підсвідомості людей грань». Директор обласного центру зайнятості навів кілька прикладів, коли шукачі роботи з інвалідністю успішно працевлаштовувалися, а деякі й розпочинали власну справу. «У Виноградові людина з 2-ою групою успішно працює. Учасник АТО відкрив власну справу і ще пропонує три вакансії із зарплатою по 15 тис.грн. Люди з інвалідністю можуть знайти себе у різних сферах (сфера держуправління, сфера послуг, ресторанний, готельний бізнес, галузь машинобудування, IT сфера, держслужба тощо). На Закарпатті на сьогодні 998 вакансій із середньою зарплатою 5900,00, – перераховує Юрій Фущич.

Василина Марко також додала, що вже третій місяць юристом у Великоберезнянській РДА працює Михайло Корінь, який має інвалідність. «У Виноградові є програміст надзвичайно розумний, але з вадами пересування. Він працює он-лайн, але хоче працевлаштуватися офіційно. Люди мали б працювати легально і законно з трудовою книжкою, соціальним пакетом у колективі, це та мета, яку ми хочемо досягнути», – каже директорка Центру «Вибір»..

Роланд Лаваллі, волонтер Корпусу Миру США працює у Центрі «Вибір» більше 10 місяців, розповідає, що ситуація із працевлаштуванням людей з інвалідністю майже однакова в Україні, Америці та інших країнах світу. «Робота є визначальною рисою людського життя, а доступ до працевлаштування вважається одним з основних прав людини. Але і тепер такі люди не мають належного доступу до працевлаштування. В Америці вдалося трішки покращити ситуацію, але труднощі залишаються, – каже Роберт Лаваллі. – Саме відсутність працевлаштування не дозволяє людям з інвалідністю досягати своїх цілей і не дає жити з гідністю. Але насправді такі люди дуже хочуть брати участь у суспільному житті. Прагнуть буди достатньо самостійними, щоб забезпечувати своє життя і життя своїх сімей. Протягом 10 місяців я працюю в центрі «Вибір», багато працівників якого є інвалідами. Щодня ці працівники надихають мене на роботу. Ці люди абсолютно не бажають сидіти вдома і залежати від держави і тої невеликої допомоги, яка надається. Особливістю нашого проекту буде те, що учасники матимуть дуже хороший приклад втілення. Цей проект створить надзвичайно цінний ресурс для інших людей з інвалідністю, які також шукають роботу».

Василина Марко також додала, що багато зусиль докладає психолог центру, який працює з інвалідами. Для багатьох при пошуку роботи більш складними є психологічні, а не фізичні перепони.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини