51641
09:25 21.032018

На Закарпатті цьогоріч заплановано будівництво 28,5 км лісових доріг

Життя 1702

Будівництво лісових доріг – один із пріоритетів розвитку лісової галузі України та Закарпаття зокрема на найближчу перспективу. У 2017 році держлісгоспами Закарпаття здійснено будівництво земляного полотна понад 24 кілометри, облаштування дорожнім одягом понад 22 кілометрів та проведено капітальний ремонт понад 21 кілометр.

IMG-24868e263c48ba24af6d2d5d611b0d59-V

Головний спеціаліст відділу лісових ресурсів та охорони праці Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства Василь Хміль зазначає:

“На даний час густота лісової дорожньої мережі по Закарпатському ОУЛМГ становить близько 5 км на 1000 га і є далекою від оптимальної для досягнення цілей екологічного обґрунтування лісозаготівель та сталого ведення лісового господарства. При чому, у високогірних регіонах щільність доріг менша ніж у низинних, і є значно нижчою, ніж в країнах Європи (25-35 км на 1000 га) “.

Для досягнення оптимальної щільності лісових автомобільних доріг необхідно щороку здійснювати будівництво нових лісових доріг та проводити ремонт, реконструкцію та відновлення наявної лісової дорожньої мережі.

“Враховуючи високу вартість пального та запчастини, що відповідно призводить до високої вартості робіт по будівництву, задля економії коштів будівництво здійснюється в основному власними силами власною дорожньо-будівельною технікою, а саме в підприємствах Закарпатського ОУЛМГ наявні великовагові гусеничні екскаватори 6 одиниць, колісних екскаваторів 7 одиниць, самоскиди 7 одиниць. На 2018 рік заплановано будівництво земляного полотна 19,2 кілометра, облаштування дорожнім одягом 28,5 кілометрів та проведення капітально ремонту 3,7 кілометра лісових доріг”, – відмічає Василь Васильович.

Значення лісових доріг переоцінити складно. Побудовані дороги мають велике значення в забезпеченні сталого розвитку лісового господарства, раціонального використання ресурсного потенціалу, охороні лісів від пожеж, виконанню робіт по ліквідації шкідників та хвороб деревостанів та рекреаційному використанню лісів.

Лісові дороги покращують якість виконання безпосередніх обов’язків лісовою охороною. Так у випадку лісової пожежі значно зростають шанси її оперативного виявлення та локалізації. Окрім того лісові дороги мають ще й важливе соціальне значення, адже часто вони з’єднують віддалені населені пункти.

Лісові дороги також покращують умови збереження диких тварин, полегшивши боротьбу з браконьєрством, інформує прес-служба Закарпатського ОУЛМГ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах