51626
19:27 20.032018

У Закарпатській області лікування від гепатиту С отримує кожен 17 хворий

Життя 2793

Спеціалісти Інституту аналітики та адвокації з’ясували чи вистачає українцям ліків від вірусного гепатиту С. На Закарпатті медичними препаратами забезпечені не всі.

Показники захворюваності та лікування на ВГС. Закарпатська

Згідно з даними Обласної клінічної інфекційної лікарні, кількість інфікованих людей зменшилась. У 2016 році з 703 хворих майже половина потребувала противірусного лікування, але отримали його 33 пацієнта. 

Лікування від гепатиту С забезпечує держава. До регіонів препарати надходять у межах виділеної державою фінансової квоти. Крім того, медики щороку розраховують повну потребу свого регіону в ліках. На Закарпатті ці показники мають різні обсяги.

Порівняння квоти та потреби.Закарпаття

  • Щороку вартість потреби Закарпатської області була більшою від наданої квоти. – розповідає аналітик ІАА Олександр Ткаченко. – У 2015 році для лікування ВГС дозволили використовувати препарат Софосбувір, із яким пов’язують 95% виліковність гепатиту С. У нашому дослідженні ми порахували медикаментозну забезпеченість регіону.

За аналітичними розрахунками за 2014-2015 роки Закарпатська область була забезпечена ліками на 1/5. У 2016 році цей показник зріс, і препаратів було в 3 рази більше від потрібного. Але фактично медичну допомогу за весь час отримала п’ята частина хворих. Спеціалісти вважають, що така невідповідність пов’язана з обсягом повної потреби в ліках. Її значення використали у розрахунках. Кожен регіон може визначати потребу по-різному, адже методика розрахунку носить рекомендаційний характер. Також великий вплив на аналіз сфери лікування гепатиту С має річне запізнення з поставками. Протягом 2014-2016 років ліки фактично надходили за квотою попереднього року.

Показник середньої забезпеченості. Закарпатська

Подробиці дослідження за посиланням.

Довідково: Дослідження здійснене у рамках ініціативи «Проведення аналізу та оцінки ефективності формування та забезпечення потреби в лікарських засобах для лікування ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та гепатиту С», яка здійснюється ГО «Інститут аналітики та адвокації» за підтримки БО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ».

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах