51498
17:01 17.032018

Солетерапія для малечі: як у садочках Мукачева облаштовують соляні кімнати. ФОТО

Життя 12804

Корисні властивості солоного повітря відомі з давніх часів. Адже дихання випарами солі визнано ефективним засобом у лікуванні та профілактиці багатьох хвороб.

9

У країнах Європи галотерапія входить до топ-5 немедикаментозних методів лікування. Мікрочастинки хлориду натрію вбивають шкідливі мікроорганізми та полегшують дихання. Учені переконують, що 10 сеансів цілком замінюють повноцінну відпустку на морі. Тож не дивно, що будівництво соляних кімнат стає дедалі популярнішим і в Україні. Зазвичай їх облаштовують у рекреаційно-оздоровчих комплексах, готелях чи садибах, приватних будинках. Найбільш ефективний спосіб створення соляних приміщень – облицювання підлоги, стін та стелі цільними соляними блоками. Тим паче, що для Закарпаття тема оздоровлення сіллю не нова. Адже тут знаходиться величезний солерудник. А сама солотвинська сіль вважається чи не найчистішою у світі. Віднедавна дихають нею й вихованці дошкільних закладів Мукачева. Восени минулого року в садочках міста почали облаштовувати соляні кімнати. Минуло не так багато часу, а про користь від галотерапії можна говорити вже сьогодні.

За кошти, виділені з міського бюджету, в дошкільних закладах Мукачева проводиться реконструкція приміщень під соляні кімнати. Усе це відбувається згідно з Програмою екологічної освіти дітей у дошкільних навчальних закладах та дошкільних підрозділах навчально-виховних комплексів м. Мукачева. У міській раді розповідають, що на облаштування соляних кімнат в п’яти дитсадках міста виділено майже 900 тисяч гривень. Наразі такі приміщення створюють у ДНЗ №№ 5, 6, 20, 25, 34.

Також у п’яти садочках розміщують фізіотерапевтичні кабінети, на подвір’ях установлять «доріжки здоров’я» з профілактики плоскостопості та сколіозу в дітей.

3

Власне зараз роботи з облаштування соляних кімнат уже завершилися в кількох дошкільних закладах міста. Ми вирішили побачити ці приміщення на власні очі.

Насамперед завітали в дитсадок № 5, що по вулиці Ярослава Мудрого. Це перший дошкільний заклад у місті, де облаштували соляну кімнату. З’явилася вона тут ще восени минулого року. Варто зазначити, що цей садочок досить великий. Загалом його вихованцями є 270 діток, які навчаються в 11 групах.

1

Старша медсестра закладу Яна Фонтош веде нас у невеличку кімнатку, стіни якої облицьовані соляною плиткою. У приміщенні пахне йодом. У роті з’являється солоний присмак, у носі пощипує.

– Наша соляна кімната працює щодня. Дітки приходять сюди групами для профілактики захворювань. Приймаємо навіть малечу з інших садочків. У середньому сеанс триває 30 хвилин. Є також група дітей, яка за довідками від лікаря відвідує такі сеанси щодня. Соляна кімната запобігає хронічним хворобам дихальних шляхів, застудам, алергіям і недугам щитовидної залози. Мені здається, що з появою такої кімнати дітки почали менше хворіти. Для профілактики це дуже хороша річ. Головне, щоб у дитини під час відвідування не було гострого захворювання: температури, носових кровотеч… Бо в таких випадках солетерапія протипоказана. Після сеансу малеча навіть стає спокійнішою, адже сіль дуже позитивно впливає на нервову систему, розповідає медсестра. Відтак наголошує, що є певні правила спелеотерапії. Для відвідування соляної кімнати дитина повинна бути без верхнього одягу, в бахилах та шапочці. Приходять сюди за півгодини до їжі та годину після неї. Тоді сіль краще засвоюється. А часте прибирання та кварцування не дозволяє бактеріям і пилу поселитися в приміщенні. Для кращого розпилювання іонів є спеціальний галогенератор.

Дітки із задоволенням відвідують процедури: граючись, слухаючи казки, складаючи конструктори та пазли, вдихають корисне солоне повітря.

– Слід робити перерву, бо організм звикає до солі, і ефект зникає. Сольова кімната не панацея від усіх хвороб, – зауважує медсестра. – Це гарний метод загартування.

8

У захваті від соляної кімнати й вихованці мукачівського ДНЗ № 20. Тут її облаштували зовсім нещодавно. Утім уже складений чіткий план сеансів – соляну кімнату відвідуватимуть по дві групи на день. Цей дошкільний заклад немалий, має 8 вікових груп, загалом 160 вихованців.

Садочок почав діяти ще в 1978 році, раніше це приміщення належало трикотажній фабриці «Мрія». Утім зараз дошкільний заклад виглядає досить привабливо – тут чисто, світло і просторо. Відремонтований актовий зал, медичний кабінет, коридори.

Соляну кімнату облаштували в приміщенні практичного психолога. Кімната досить простора, загалом тут вміщається до 20 дітей. Особливо малечі подобається кольорова світлова ілюмінація, яка розслабляє й налаштовує на відпочинок. Відвідують цю кімнату охоче навіть зовсім крихітки – вихованці ясельної групи.

– Соляна кімната діє в нас поки що тільки тиждень. Але за цей час там побували вже всі групи, – розповідає завідувач ДНЗ Ксенія Мондик. Середній час відвідування – 20 хвилин. Уже сформувалася група з діток, які принесли довідки від лікаря й мають відвідувати соляну кімнату протягом 10–20 днів. Ходитимуть вони сюди постійно. Насамперед ми провели бесіди як з батьками, так і з працівниками садочка про важливість соляної терапії для здоров’я дітей. Хочу зазначити, що наші робочі наради ми теж вирішили проводити в соляній кімнаті. Таким чином поєднуємо корисне з приємним. Адже всім відомо, що мікрокліматичні умови соляної кімнати при тривалому застосуванні позитивно впливають на стан серцево-судинної, нервової, ендокринної та імунної систем, сприяють підвищенню опірних та захисних сил організму проти інфекцій, мають і седативний ефект при лікуванні неврозів.

Батьки, у свою чергу, такими новаціями в дитсадках задоволені. Сподіваються, що в осінньо-зимовий період сеанси солетерапії вбережуть їхніх діток від хвороб і допоможуть стати здоровішими.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини