51407
11:37 16.032018

На Закарпатті відзначили 170-ту річницю революції та національно-визвольної війни 1848-1849 років. ФОТО, ВІДЕО

Життя 4811

«Тільки той народ має майбутнє, який пам’ятає та вшановує минуле» – це зі впевненістю можна сказати про угорців, адже вони з року в рік вшановують своїх героїв.

IMG_9360

15 березня – пам’ятна дата в історії угорського народу, національне свято в честь чергової річниці Угорської революції та національно-визвольної війни 1848-1849 років.

Цього дня, у всіх куточках Закарпаття проводили урочистості присвячені цій знаменній даті. Так, у Виноградівській ЗОШ №3 ім. Жігмонда Перені школярі та всі небайдужі жителі міста зібралися, щоб разом згадати сумні події тих років.

Перед присутніми виступив Йосип Борто, заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та перший заступник голови Закарпатської обласної ради. Він звернув увагу, що кожен угорець з гордістю розповідатиме про історичні події того часу, адже про них написано багато.

IMG_9309

«Наші герої справжні патріоти Угорщини, вони розуміли, що без свободи народ не буде щасливим. На території країни за останні 300 років відбулося чимало воєн та революцій, які значно вплинули на розвиток Угорщини та її становлення – зробили з неї ту державу, якою вона є зараз», – зауважив Йосип Борто.

170 років тому угорці взяли зброю в руки, щоб стати на захист правди та вибороти свободу. Вони прагнули до миру, свободи та взаєморозуміння – заради цього вони були готові віддати власне життя, робили все задля досягнення своєї цілі. В наш час, угорці теж опинилися у складній ситуації, але ці три слова до тепер залишаються актуальними.

Пан Борто наголосив, що всі угорці Закарпаття прагнуть до миру в Україні та завершення збройного конфлікту на Сході. Тільки мир та стабільність можуть призвести до економічного зростання та створенні такої держави, яку всі прагнуть бачити.

«На Закарпатті проживає чимало національностей, але кожна з них зуміла зберегти свою культуру, мову та звичаї. Ми сподіваємося, що це і надалі буде так, адже дружба між народами запорука початку кращого життя. Наразі ми змушені відстоювати своє право на навчання рідною мовою, яке закладене у міжнародних договорах підписаних Україною та навіть зазначене у Конституції держави», – підсумував Йосип Борто.

Йосип Резеш, начальник управління національностей та релігій Закарпатської ОДА зауважив, що в цілому світі важко знайти більш волелюбного народу ніж угорці: «Ми угорці, постійно доводили собі та іншим, що любимо свободу – це показали наші предки у революціях 1848 та 1956 років. Ці визначні події назавжди закарбуються не тільки у історичній пам’яті, кожне з наступних поколінь знатиме своїх героїв».

Пан Йосип зауважив, що хоч зараз багато хто налаштований песимістично, але ще не все втрачено. У теперішній складний час всі угорці мають з високо піднятою головою проходити ті випробовування, що підготувала їм доля: «Якщо Бог з нами, то все-одно хто проти нас!».

Наталія Костелеба-Веремчук, перший заступник голови Виноградівської РДА підкреслила, що у кожного народу своя історія – зародження, становлення та розквіту. Нелегка боротьба за незалежність угорського народу увійшла у світову історію та укоренилася у серцях кожного угорця.

«Сьогодні українці теж переживають нелегкі часи – військові дії на Сході України. Етнічні угорці Закарпаття також відчувають ті зміни, які щоденно відбуваються у нашій державі. Я впевнена, що теперішніх героїв українці вшановуватимуть так само, як це робить угорський народ», – додала пані Наталія.

IMG_9364

Святкування продовжили в Ужгороді. Так, біля пам’ятника Шандору Петефі, на однойменній площі провели традиційний пам’ятний захід. На початку урочистостей прозвучали гімни України та Угорщини.

Відкривав святкування Генеральний консул Угорщини у місті Ужгород Йожеф Бугайла зачитавши привітання від прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана: «Рідкими є ті моменти історії, які навіть через століття залишаються такими самими чистими та ідеальними. 15 березня 1848 року все знаменувало собою єднання угорців у відстоюванні власної свободи. Ця подія дала надію на «нову весну» для угорців – вони зрозуміли, що можуть взяти долю у власні руки. Ми й тепер не бажаємо іншого як спільно святкувати наші свята та будувати для себе світ, де зможемо вільно спілкуватись рідною мовою і з гордістю казати «Ми угорці!».

IMG_9358

Йожеф Бачкаї, заступник держсекретаря Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини теж прибув на Закарпаття привітати членів угорської громади. Він звернувся до присутніх зі словами угорського поета Яноша Араня, написаними в середині березня 1848: «Буде жити той, хто бореться».

Йожеф Бачкаї підкреслив, що березень 1848 та події наступних місяців назавжди залишаться в пам’яті та серцях кожного угорця. В той час вже можна було зрозуміти, що незалежність Угорщини неможливо буде отримати без боротьби. Події розгорталися дуже швидко, а вимоги «пештської молоді» сформулювали у документі під назвою «12 пунктів».

Віктор Мікулін, заступник голови Закарпатської ОДА у своїй промові звернув увагу на те, що революція та національно-визвольна війна 1848-1849 років стала одним з національних символів відданості угорців демократичним правам та свободам, прикладом зрілої національної свідомості та героїчним кроком на шляху досягнення незалежності. Тому закономірним є те, що пам’ять про ці події передається крізь століття.

IMG_9387

«Ті події сприймаються українцями через певні історичні паралелі сучасності, оскільки ми сьогодні вимушені відстоювати державну незалежність та територіальну цілісність нашої країни в умовах військового стану. Ми вдячні угорському народу, який добре пам’ятаючи свій нелегкий шлях протягує нам руку дружньої допомоги», – зазначив пан Віктор.

Заступник голови Закарпатської ОДА згадав й недавні події з підпалом офісу Товариства угорської культури Закарпаття: «Ми завжди сприйматимемо подібні події та провокації не локально, як шкоду окремій національній меншині, а як злочин проти усього Закарпаття».

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ-КМКС» та народний депутат України зауважив, що рішення про те, щоб все-таки проводити урочистості в такій напруженій атмосфері було прийнято практично в останню хвилину: «Нас запевнили, що порядок буде забезпечений значною охороною поліції у всіх містах, де планувалося проводити урочистості».

IMG_9415

Голова ГО «ТУКЗ-КМКС» також розповів, що протягом останнього часу в українських ЗМІ діє відкрита антиугорська кампанія. Він, підкреслив, що жодна країна світу не допомагає стільки Україні як Угорщина – вона навіть одною з перших визнала незалежність та територіальну цілісність держави. Крім того, Угорщина завжди стояла на захисті інтересів України, надала державі можливість отримання віз малого прикордонного руху, підтримувала у досягненні безвізового режиму та інтеграції у євроатлантичний простір. Але за все це не отримала жодної подяки.

«Ми прагнемо дотримання прав національних меншин та можливість навчання рідною мовою. У полінаціональних країнах мають бути створені такі закони, які забезпечують права та свободи національних меншин задля процвітання, миру і стабільності», – додав Василь Брензович.

У Берегові теж провели ряд заходів зі вшанування 170-ї річниці революції 1848-1849 років. Так, спочатку в римо-католицькому костелі міста провели екуменічне богослужіння, після чого, зібрання рушило покласти вінки до пам’ятника відомому угорському поету та революціонеру Шандору Петефі. Відтак, після всіх виступів запрошені гості поклали вінки та квіти до підніжжя пам’ятника.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах