51173
12:22 13.032018

Аліменти по-новому: правила і покарання

Життя 5751

Справжню війну злісним неплатникам аліментів оголосив Мін’юст. Якщо ви боргуєте гроші своїм дітям, то будьте готові до того, що вам стане непереливки. Ви не зможете виїхати за кордон, керувати транспортом, аж поки не сплатите борг. А якщо не матимете чим погасити, підете на громадські роботи. І це далеко не всі «сюрпризи», які підготувало Міністерство юстиції для аліментників.

1

З 6 лютого 2018 року набув чинності Закон № 7277 про посилення відповідальності недобросовісних батьків, які після розлучення ігнорують виконання свого прямого обов’язку й ухиляються від утримання власних дітей упродовж 6 та більше місяців.

Завдяки цьому державні виконавці, що займаються виконанням рішень судів про стягнення аліментів, мають можливість застосовувати проти боржників нові інструменти примусового впливу. І як показує практика, зокрема на Закарпатті, новації Міністерства юстиції виявилися досить ефективними. Тож детальніше про зміни в законодавстві говоримо з провідним спеціалістом сектору аналітики та статистики Управління державної виконавчої служби ГТУЮ в Закарпатській області Наталією Боїшко.

Пані Наталю, розкажіть, будь ласка, які нові санкції передбачені для неплатників аліментів та як з ними боротиметься виконавча служба?

– Закон № 7277 розширює повноваження виконавчої служби щодо неплатників аліментів, а також ускладнює відповідальність боржників. Зараз ми маємо право виносити постанови, які більше обмежуватимуть їхні права. І для цього нам уже не потрібно звертатися до суду. Виконавець може самостійно виносити постанову та обмежувати боржника в його правах. Наразі, якщо особа ухиляється від сплати аліментів понад три місяці, державна виконавча служба може вживати заходи зі стягнення рухомого або ж нерухомого майна боржника. Ідеться також про стягнення заробітної плати, пенсії чи будь-яких інших доходів.

– А якщо особа не сплачує аліменти понад 6 місяців?

– Згідно із новим законодавством, для злісних неплатників аліментів буде застосовуватися ціла низка санкцій. По-перше, усіх, хто не платить аліменти понад 6 місяців, до моменту повного погашення боргу тимчасово позбавлять права виїжджати за кордон. Виконавча служба має право виносити постанову про обмеження боржника в праві виїзду за межі України. По-друге, виноситиметься постанова про позбавлення боржника права керувати транспортними засобами і відразу направлятиметься до Управління патрульної поліції, тож вони триматимуть це питання на контролі. Також ми будемо обмежувати злісних неплатників аліментів у праві користування зброєю, а також обмежимо їх у праві на полювання. Ці наші постанови виконуватиме Головне управління поліції та Управління лісового та мисливського господарство.

Як діятиме виконавча служба, якщо боржник не має офіційного доходу або майна, за рахунок яких можна було би ліквідувати заборгованість?

– За таких обставин злісного неплатника можна притягти до адміністративної відповідальності, у виді виконання суспільно корисних робіт, оплата за які в повному обсязі буде спрямована на погашення заборгованості з аліментів. Тобто за рахунок їхньої роботи відшкодовуватимуть дітям грошові кошти.

У такому випадку районний чи міський суд, постановою призначатиме боржнику виконання суспільно-корисних робіт. А в свою чергу, органи місцевого самоврядування будуть визначати вид суспільно корисних робіт. До прикладу, неплатник аліментів фарбуватиме дерева, бордюри, підмітатиме вулиці тощо. Загалом суд матиме право призначати від 120 до 240 годин таких робіт.

Що передбачає закон, якщо злісний неплатник аліментів ухилятиметься й від виконання суспільно-корисних робіт?

– Якщо боржник не виконуватиме суспільно-корисні роботи, то їх буде замінено на адміністративний арешт до 15 діб. Одна доба арешту дорівнюватиме 15 годинам невиконаних робіт.

Один із пунктів цього закону полегшує виїзд дитини за кордон…

– Так, завдяки нововведенням у Сімейному кодексі, тепер один із батьків має право тимчасово вивезти дитину за кордон без дозволу іншого, який заборгував аліменти. Той із батьків, з ким за рішенням суду проживає дитина, самостійно вирішує питання про тимчасовий виїзд дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку, якщо має довідку, видану органом державної виконавчої служби, про наявність заборгованості по сплаті аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців. Така довідка видається органом державної виконавчої служби протягом 10 днів на вимогу стягувача і дійсна протягом одного місяця з дня видачі.

Є «особлива» категорія недобросовісних батьків, які працюють неофіційно й мають стабільний фінансовий дохід. Як у такому випадку боротися з боржниками?

– Так, незважаючи на високе матеріальне становище, деякі батьки відмовляються добровільно сплачувати аліменти, вчиняючи при цьому економічне насилля над дитиною й обмежуючи її в праві повноцінного та всебічного розвитку. Саме до них Мін’юст застосовуватиме методи психологічного впливу. З цією метою створено Єдиний реєстр боржників аліментів, де знаходиться відкритий список злісних неплатників аліментів

, у яких міститься інформація про всіх осіб, котрі мають заборгованість за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів понад три місяці.

Високопосадовці, депутати, бізнесмени, які працюють у межах тіньової економіки, занадто дбають про свою репутацію, тому навряд чи захочуть фігурувати в таких скандальних ситуаціях, як відмова від утримання власної дитини. Погодьтеся, набагато простіше сплатити заборгованість, ніж втратити авторитет, потрапивши на так звану «дошку ганьби».

Однак заплямування репутації – це ще не все, що може очікувати на злісного неплатника після того, як інформація про нього потрапить у публічний реєстр боржників з аліментів. Наприклад, у боржника автоматично з’являться проблеми, якщо він захоче посвідчити договір відчуження майна в нотаріуса або отримати кредит у фінансовій установі, адже в обох випадках йому в цьому відмовлять.

У ЗМІ неодноразово з’являлась інформація, що на Закарпаття їде мобільна група з ліквідації заборгованості з виплати аліментів…

– Це дійсно так. Такі мобільні групи вже почали діяти по території всієї країни. Суть цих заходів полягає в тому, щоб здійснювати виїзди за місцем проживання злісних неплатників аліментів з метою попередження, опису їхнього майна. Мобільні групи також проводитимуть роз’яснювальну роботу серед державних виконавців щодо застосування норм нового закону про посилення захисту права дитини на утримання шляхом удосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів. Як показує практика, нові санкції закону досить позитивно вплинули на тенденцію виплати аліментів неплатниками. До прикладу, тільки за останній тиждень громадяни приносять квитанції з виплатою досить великих сум там, де аліменти не сплачувалися роками. Майже щодня в різних районах області відбувається справжній бум з виплати аліментів. Зокрема тільки за останні два тижні нам удалося погасити невиплату аліментів у розмірі 1 млн 212 тис. Це тільки за такий короткий період після того, як набули чинності зміни до законодавства.

Чи зменшиться кількість неплатників аліментів завдяки новим положенням закону, покаже час. А поки спостерігається досить позитивна тенденція.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах