51096
14:45 12.032018

На Ужгородщині встановили монумент учасникам Угорської революції та національно-визвольної війни 1848–1849 років

Життя 2924

У неділю, 11 березня, у селі Паладь-Комарівці Ужгородського району відбулось урочисте відкриття меморіального знака, присвяченого учасникам Угорської революції та національно-визвольної війни 1848–1849 років.

IMG_9044

Біля будівлі місцевої греко-католицької церви зібралося чимало небайдужих жителів та гостей. Це вже не перший такий меморіал у селі, але він особливий, бо присвячений 82 місцевим мешканцям, які добровільно зголосилися захищати рідну землю в так званих загонах Національної охорони. Її члени боронили межі тодішньої області Унг.

Болаж Лопперт, консул Угорщини в м. Ужгороді, виступив перед зібранням і зауважив, що коли розмова торкається подій 1848 року, всі одразу згадують ім’я Шандора Петефі та інших великих діячів того часу.

«Водночас важливо пам’ятати людей, які стояли на полі бою й воювали за свої ідеали, права та свободи. Сюди належать і так звані загони Національної охорони. За офіційними даними, вони налічували 500 тисяч осіб, тоді як військових було лише 250 тисяч. Такі загони існували задля миру, рівноправ’я та братерства, вони підтримували порядок всередині країни. Багато з цих людей не мали зброї, але навіть голими руками були готові захищати свою батьківщину», – наголосив пан консул.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України, розповів, що цьогоріч 15 березня відбудеться святкування 170-ї річниці Угорської революції та національно-визвольної війни 1848–1849 років.

IMG_8913

«Мене переповнюють позитивні емоції, коли бачу, що ця місцевість та вся угорська громада Закарпаття не забуває своїх предків, які в той складний час захищали незалежність Угорщини. Ця боротьба об’єднала між собою як простих людей, так і представників знаті, вони усвідомлювали, що хочуть жити вільними в рідній країні. Це яскравий приклад для нас, що у важкі часи ми повинні берегти свою культури, звичаї, традиції для себе та наступних поколінь», – зауважив Василь Брензович.

Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» Ужгородського району, депутат Ужгородської районної ради, зазначила, що створення цього монумента стало можливим завдяки фінансуванню фонду «Габора Бетлена» та уряду Угорщини.

«Дані про тих 82 чоловіків, які захищали рідну домівку, збирав історик Дьордь Чотарі, а виходець з Паладь-Комарівців Бейла Кіш виношував ідею створення пам’ятного знака. Саме завдяки їм тепер усі знатимуть імена цих людей», – додала пані Лівія.

Анетта Андрейчак-Товт, голова осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» в Паладь-Комарівцях, подякувала всім, хто доклав зусиль, щоб створити меморіальний знак, і додала: «Цей пам’ятник показує, що наші односільчани не тільки словом, а й ділом відстоювали ідеали свободи та незалежності. Ми всі безмежно пишаємося героями революції й національно-визвольної війни 1848–1849 років».

Відтак Анетта Андрейчак-Товт та Василь Брензович відкрили меморіальний знак та поклали до нього вінки і квіти.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини