50228
18:18 22.022018

Трьом районам Закарпаття передали сучасне медобладнання від Угорщини. ФОТО, ВІДЕО

Життя 2797

Вчора, 21 лютого, гуманітарну допомогу від Угорщини передали амбулаторіям трьох районів області – Ужгородському, Мукачівському та Берегівському. Йдеться про медичне обладнання для 57 фельдшерсько-акушерських пунктів та сімейних амбулаторій Закарпаття.

IMG_8640

Єлизавета Біров, заступник директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА виступила куратором даного проекту, тому особисто їхала в кожен район та зустрічалася з медичними працівниками. Вона зауважила, що наразі всі готуються до реформи в системі охорони здоров’я, а першим її етапом є реформування первинної ланки сімейної медицини.

 «Ні для кого не є секретом, що обладнання, яке є в більшості амбулаторій не тільки застаріле, а в багатьох випадках його просто немає. Разом з тим, самі будівлі амбулаторій потребують значного ремонту та оновлення. Бачачи, що держава не завжди встигає виконувати директивні документи так швидко як би цього хотілося, головою ГО «ТУКЗ-КМКС» та народним депутатом України Василем Брензовичем було зроблено огляд оснащення наших амбулаторій. Так, завдяки його підтримці нам вдалося отримати допомогу в отриманні потрібного для амбулаторій обладнання від сусідньої Угорщини. Тому дуже дякую уряду Угорщини за таку значну допомогу та представникам ГО «ТУКЗ-КМКС», адже вони є серйозними лобістами цього питання», – зазначила Єлизавета Біров.

В Ужгородському районі обладнання отримали 14 амбулаторій загальної практики сімейної медицини – це 50 % всієї кількості існуючих в районі.

Лівія Балог, голова фракції КМКС в Ужгородській районній раді та голова осередку ГО «ТУКЗ-КМКС» Ужгородського району подякувала всім хто брав участь у виконаній роботі: «Це вже не вперше уряд Угорщини підтримує закарпатців, і точно не востаннє, адже значну увагу приділяє угорській громаді краю. Тому при будь-якому проханні, чи то в наданні вакцин, чи в потребі медичного обладнання нам завжди йдуть назустріч».

У свою чергу, Степан Мацко, заступник голови Ужгородської районної ради наголосив, що Україна знаходиться на шляху євроінтеграції, тому в державі проводять реформи, зокрема і в медичній галузі. Він подякував Василю Брензовичу та Лівії Балог за їхню плідну роботу задля угорської громади краю.

Таке осучаснення є великим плюсом для пацієнтів. Вони зможуть зробити кардіограму чи здати аналіз крові на цукор у своїй амбулаторії і не їхати задля цього в район. Отримане медичне обладнання є необхідним для роботи сімейних лікарів, адже їхня першочергова мета це профілактика. Так, сімейні лікарі зараз отримали електронні ваги для зважування немовлят, аналізатори, глюкометри, надсучасні електрокардіографи та багато потрібних речей.

Щодо Мукачівського району, тут потрібне обладнання отримали сімейні амбулаторії п’яти населених пунктів. Так, голова Мукачівської районної державної адміністрації Сергій Гайдай зауважив, що саме його район є одним з найбільших по кількості населених пунктів, тому така значна допомога з боку уряду Угорщини є вагомим внеском. Зокрема він наголосив, що співпраця Угорщини і Закарпаття є еталоном спільної роботи всіх ланок влади, а відтак подякував уряду Угорщини за таку можливість.

Гейза Гулачі, заступник голови ГО «ТУКЗ-КМКС» та депутат Закарпатської обласної ради теж був присутній під час урочистої передачі обладнання в Мукачеві: «Наша організація має первинні осередки в багатьох селах Мукачівщини, тому ми регулярно спілкуємося з людьми, з головами сільських рад та завжди маємо інформацію про нагальні проблеми цих населених пунктів. Бачачи потреби, ми ініціюємо перед Угорщиною створення таких програм допомоги і робимо це із задоволенням!»

У Берегівському районі медичне обладнання отримали 23 амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Крім обладнання, кожна амбулаторія отримала одне автоматизоване робоче місце для лікаря та медичної сестри з комп’ютером та принтером, з яким вони можуть працювати у системі «E-Health».

Відтак, Йожеф Шін, голова Берегівської районної ради та голова ГО «ТУКЗ-КМКС» Берегівського району зауважив, що влада міста та району тісно співпрацює з громадськими організаціями, адже в бюджеті не завжди вистачає коштів. Така гуманітарна допомога з боку Угорщини є вкрай потрібною, бо йде на благо людей.

Іштван Петрушка, голова Берегівської районної адміністрації розповів про хід медичної реформи, зокрема про сільську медицину. Разом з тим, він наголосив на важливості збереження медиків на їхніх робочих місцях, адже в Україні існує велика проблема із розміром заробітних плат.

Міський голова Берегова Золтан Бабяк звернув увагу, що медицина не відрізняє національності, вона має бути якісною та фаховою, тому подякував уряду Угорщини за значний крок у цьому напрямку. Зокрема, міський голова поцікався у присутніх на передачі обладнання медичних працівників чого їм не вистачає для повноцінної роботи і почув одноголосну відповідь – «Транспорт». Відтак пан Золтан пообіцяв,що вже найближчим часом міська рада знайде кошти для його покупки.

Договори на передачу обладнання урочисто вручали головним лікарям районних центрів надання первинної медико-санітарної допомоги. Крім того, вже найближчим часом, в рамках цієї програми, розпочнуться роботи з оновлення амбулаторій Закарпаття. Відтак, пацієнти не лише будуть забезпечені необхідним, а й проходитимуть обстеження в хороших умовах.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах