50151
20:12 20.022018

Мукачево: на пам’ятній дошці генералу Воробйову припустились декількох помилок

Життя 3287

17 лютого урочисто відкрили пам’ятну дошку на честь генерала-полковника Воробйова Геннадія Петровича на території Мукачівського гарнізону штабу військової частини.

дошка воробйову

Вшанували пам’ять людини, яка у свій час жила і працювала в Мукачеві і зробила хороші справи для міста, – це добре. Але ініціаторам відкриття дошки варто було звернутися по допомогу до філологів, аби уникнути помилок. Бо ж неграмотність нікому не додає честі. До того ж це не просто дошка, а меморіальна пам’ятка, яку побачить багато людей.

У написаному на дошці їх, помилок, декілька. Хтось може закинути мені: та деякі з них не такі вже і значні. Не погоджуся з таким твердженням.  Процитую: «Тут протягом 1998 – 2002р. проходив службу на посаді командира 128-ї гвардійської механізованої Туркестансько-Закарпатської двічі Червонопрапорної дивізії, видатний український військовий діяч, кавалер орденів Богдана Хмельницького, «За мужність» генерал – полковник Воробйов Генадій Петрович (1961- 2017)»

  1. Після вказаних років має бути ще одна «р»: рр.
  2. 128-ої пишемо так.
  3. Кома після слова «дивізії» зайва.
  4. «генерал-полковник» пишемо через дефіс і пробілами не відбиваємо.

Мовознавці наголошують: не слід плутати дефіс та тире, бо дефіс –  орфографічний знак, а тире  –  пунктуаційний. Також тире в українській типографії, на відміну від дефіса, відбивається пробілами.

Використання дефіса замість тире вважається помилкою. Дефіс – коротка риска (-), тире – довга риска (—).

  1. Між роками діяльності та життя увіковіченого генерала треба ставити тире, а не дефіс.
  2. Ім’я генерала «Генадій» написано з одним «н», а це чоловіче ім’я треба писати з двома «нн». Бо є правило щодо подвоєння в словах іншомовного походження: «Подвоюються букви у чоловічих іменах: Геннадій, Еммануїл, Палладій, Аполлон, Віссаріон».

Тетяна Грицищук, фото з мережі

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах