49973
20:47 18.022018

Хуст повертає собі театральну славу: “Наталка Полтавка” зірвала аншлаг. ФОТО

Життя 8705

Учора, 17 лютого, у Хусті в Закарпатському обласному театрі драми і комедії з аншлагом відбулася прем`єра вистави “Наталка Полтавка”.

IMG_9348

Кількамісячна копітка робота команди – новоствореної трупи, київських фахівців, місцевих музикантів, художників-декораторів та режисера-постановника, заслуженого діяча мистецтв України Сергія Архипчука – подарувала глядачеві не просто музичне дійство за мотивами перлини української драматургії, класичного твору І.Котляревського “Наталка Полтавка”, а продемонструвала незаштампований підхід до класики, здивувавши публіку насиченою динамікою та контрастами, авторськими варіаціями на вічні теми кохання, правди і кривди, відданості й продажності.

“Публіку, як дітей – треба дивувати. Вимогливий до видовищ сучасник – “балуваний” – вимагає чогось особливого, але як і 200 років тому прагне катарсису в кульмінації дійства, хоче сміятися над облудником, брехуном-самодуром, бузувіром, хоче уособлювати себе з безоглядно закоханими, шляхетними персонажами, що мають велике палке серце і щиру душу, в якій не згасає вогонь віри у Господа нашого, в силу своїх переконань. Як Дон Кіхот і Дон Жуан для іспанців, Ромео і Джульєтта, Отелло, Гамлет – для британців, так і Наталка Полтавка для нас є українською емблемою драматичного театру. Герої “Наталки Полтавки”, як і персонажі “Кайдашевої сім`ї”, “Мартина Бурулі” “Назара Стодолі” є символами своєї нації і водночас репрезентують людство понад часами і народами”, – поділився з “Карпатським об`єктивом” режисер Сергій Архипчук.

І дійсно, “хустська” постановка “Наталки Полтавки” здивувала. Такої “Наталки” ми ще не бачили.  Це був симбіоз музики, драми і гумору, креативне поєднання мови Котляревського та ексклюзивного діалекту Закарпаття, минулого й сучасного за допомогою костюмів та декорації, а головне – це була повна віддача публіці. Незважаючи на те, що актори нового складу Закарпатського обласного театру драми і комедії не є професійними фахівцями-театралами, їм вдалося захопити глядача своєю грою і співом. Він їм повірив. Неперевершені Мирослава Сливка-Рибчук (Наталка),  Анатолій Барна (Возний),  Олександр Анишинець (Виборний), Василь Снітар (Петро), Олеся Чепелюк (Мати Терпелиха), Василь Бабич (Микола) пропустили крізь себе своїх героїв, відчули їх та, як кажуть досвідчені театрали, прожили їхнім життям. За словами акторів, особливою підтримкою та головним натхненником для них став саме вдячний глядач, яким і була переповнена зала.

Оригінальними й нестандартними, сповненими символіки, співу та елементів хореографії, були й виступи акторів масових сцен.

Без сумнівів, родзинкою вистави став супровід оркестру (керівник – Олександр Локотош). А завдяки аранжуванню відомого у краї композитора Віктора Чаусова, як зауважили критики, звучання деяких музичних творів набуло місцевого колориту.

Публіка аплодувала акторам стоячи. Високо оцінили прем`єру і перші посадовці області, міста та району. Зокрема очільник Закарпаття Геннадій Москаль, привітав театралів із успішною прем`єрою, вручивши сертифікат на придбання звукового обладнання.

“Я приємно вражений творчим потенціалом оновленого складу Закарпатського обласного театру драми і комедії. Сподіваюся, найближчим часом побачимо виставу в Ужгороді та інших містах краю. Щиро дякую керівництву міської та районної влади, всім, причетним до цього дійства, небайдужим хустянам. Адже за лічені місяці була створена трупа з потужних співучих артистів, організований оркестр, і це при тому, що навіть у Києві більшість театрів користуються фонограмами, а не живою музикою. Бажаю хустянам подальшого творчого процвітання”, – побажав очільник області, вручивши грамоти директору театру Василю Снітару, який, до слова,  цього дня  мав і особисте свято – день народження.

Про подальшу підтримку театру заявив і Хустський міський голова Володимир Кащук.

“Ми з нетерпінням чекали на цю виставу. Це початок серйозної роботи, яка відродить театральну славу міста над Тисою, адже свого часу «Наталку Полтавку» успішно ставив у Хусті знаменитий театр братів Шерегіїв «Нова сцена».

Від імені хустян хочу щиро подякувати колективу театру за справжню духовну насолоду від прем`єри, голові Закарпатської ОДА Геннадію Москалю – за сміливе рішення перенести обласний театр до Хуста. Незабаром розпочнеться реконструкція приміщення театру і, сподіваюся, він стане одним із найзатребуваніших осередків мистецького життя краю”, – поділився міський голова Володимир Кащук.

Проводжали глядачі акторів зі сцени кількахвилинним шквалом оплесків та розмаїттям квітів. І це, напевно, стало найбільшою нагородою і водночас стимулом для театралів й надалі дивувати вдячну публіку цікавими та незабутніми постановками.

“Це дійсно велика подія у житті хустян. Йдучи на виставу, я бачила навколо себе людей не просто з піднесеним настроєм, а з великими сподіваннями побачити щось прекрасне. Очікування виправдалися, ми з друзями отримали море емоцій. Часом це був щирий сміх, а часом – “мурахи по тілу” від емоційної гри та співу. Хочеться знову приходити в театр й насолоджуватися цим дійством”, – поділилася враженнями глядачка Ірина Вайда.

 До слова, хустяни та гості міста, які не змогли прийти на прем`єру,  мали чудову нагоду насолодитися виставою сьогодні, 18 лютого.

Богдана КЛЕКНЕР

 

 

 

 

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах