49903
17:33 14.022018

Перша леді України відвідала Закарпаття. ФОТО

Життя 3517

Дружина Президента України Марина Порошенко завітала на Закарпаття з робочим візитом. В обласному центрі перша леді презентувала національний проект «Книга Миру», а також відкрила інклюзивно-ресурсний центр.

1

Знаходиться він неподалік Ужгородської класичної гімназії. Центр надаватиме послуги дітям з особливими освітніми потребами, які є учнями навчальних закладів міста. В ІРЦ передбачені кабінети для індивідуальної роботи логопедів, практичного психолога, ресурсна кімната тощо.

«Інклюзивно-ресурсні центри з підтримки інклюзивної освіти – це важливий крок у формуванні сучасної системи кваліфікованого супроводу дітей з особливими освітніми потребами протягом навчання від 2 до 18 років. Такі установи запрацюють на рівні територіальних громад та районних центрів по всій Україні з 1 вересня 2018 року», – зауважила Марина Порошенко.

За словами дружини Президента, наразі в Закарпатській області є 141 інклюзивна школа, де навчається 298 учнів з особливими освітніми потребами, але інклюзивною освітою охоплені лише близько 1,5% таких дітей.

2

Також у ході візиту на Закарпаття Марина Порошенко відвідала Ужгородську ЗОШ I–III ступенів № 20 – ліцей «Лідер», де презентувала національний проект «Книга Миру», в якому діти учасників АТО із різних регіонів України діляться сімейними фотографіями та побажаннями миру в країні. І сьогодні учні ужгородської школи разом із Мариною Порошенко створили новий розділ – «Закарпатська область».

Розповідаючи про цю ініціативу, дружина Президента звернулася до школярів з проханням цінувати мир, жити в єдності й поважати людську гідність. «Сьогодні український народ змушений захищати свою державність і незалежність від східного сусіда. Ця «Книга Миру» – унікальна й особлива, адже діти, які заповнюють її, не з чуток знають справжню ціну миру й те, наскільки важливо бути справжнім українцем. Тому це видання є посланням майбутнім поколінням про цінність мирного життя та своєрідною дитячою молитвою заради мирного і щасливого майбутнього України», – сказала Марина Порошенко.

Відтак перша леді поспілкувалася з учнями інклюзивного класу та вчителями, обговорила питання розвитку інклюзивного освітнього середовища.

5

Також у рамках візиту Марина Порошенко та голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль підписали Меморандум про приєднання регіону до національного проекту Благодійного фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації», який реалізується спільно з Міністерством освіти і науки України. Варто зазначити, що цей проект уже протягом трьох років упроваджується по всіх регіонах країни. Закарпаття стало 11-ю областю, яка доєдналася до нього.

Окрім цього, дружина Президента та очільник Закарпатської ОДА провели нараду з головами районних рад, ОТГ та міськими головами щодо створення мережі інклюзивно-ресурсних центрів Закарпатської області. За результатами зустрічі було підписано Меморандум про співпрацю між облдержадміністрацією й керівниками органів місцевого самоврядування та заплановано відкриття до 1 вересня 2018 року 18 таких закладів.

6

За словами дружини Глави Держави, програма є соціально спрямованою й передбачає адаптацію активностей для людей з інвалідністю задля сприяння їхній інтеграції в соціум. «Нам удалося забезпечити умови, в яких усі діти без винятку зможуть об’єднатися в так званому просторі рівних можливостей. І це надзвичайно важливо в контексті розбудови України як європейської держави», – зазначила Марина Порошенко.

Після офіційних заходів перша леді люб’язно погодилася поспілкуватися із журналістами. Оскільки візит дружини Президента збігся з Днем святого Валентина, представники ЗМІ не могли не спитати про історію кохання головної пари країни.

«Познайомилися ми, будучи студентами. Мій чоловік тоді навчався на факультеті міжнародно-економічних відносин Київського університету ім. Т.Шевченка, а я в Київському медичному інституті. Пригадую, це було після зимових іспитів. Зустрілися ми на дискотеці в гуртожитку. І це було кохання з першого погляду», – розповіла дружина Президента.

На завершення свого візиту Марина Порошенко оглянула Невицький замок – пам’ятку середньовічної замкової архітектури. Адже 2018 року заплановано здійснити першу чергу невідкладних робіт з реставрації цієї історичної споруди. Для цього з Державного бюджету передбачено 10,7 млн грн. Після завершення першої черги невідкладних робіт головна вежа Невицького замку зможе приймати туристів.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах