48137
19:28 19.012018

Святкування Водохреща на Закарпатті: у крижану воду пірнали цілими сім’ями. ФОТО, ВІДЕО

Життя 7652

19 січня християни східного обряду святкують Хрещення Господнє, або Богоявлення. У народі це свято називають ще Йорданом (від річки, де хрестився Ісус Христос). Традиційно в обласному центрі Закарпаття єпископи та священики різних релігійних конфесій узяли участь у богослужіннях та освяченні води.

IMG_1670Вважається, що саме після освячення вода набуває лікувальних властивостей. Тому закарпатці п’ють її, омиваються нею та окроплюють свої домівки, занурюються в ополонку. Адже вірять, що освячена на Водохреще вода зберігає цілющі властивості протягом цілого року, лікуючи тілесні й духовні недуги.

Останнім часом купання в цей день стало справою популярною, люди йдуть до водойм сотнями. Вважають, що на Водохреща крижана вода цілюща й захворіти неможливо. В Ужгороді для пірнання облаштували два офіційних місця: на Православній набережній та біля філармонії.

Охочих стрибнути в ополонку – хоч відбавляй. Люди приходять цілими сім’ями, разом із дітьми. Наймолодшому пірнальнику, якого нам удалося побачити, було всього 7 років. Його батьки переконували нас, що він сам захотів скупатися в крижаній купелі.

Серед бажаючих зануритись як новачки, так і професійні моржі.

«Купаюся на Водохреща вже десь четвертий рік поспіль. Окрім того, я постійно моржую. Тому для мене скупатися сьогодні не проблема. Щоправда, я застуджена, тому трохи вагалася, чи варто це робити. Але в останній момент вирішила, що таки скупаюся. Адже погода прекрасна – сонячно, тепло. До сих пір пам’ятаю своє перше занурення – відчуття легкості, наче крила виросли. Тоді я зрозуміла, що потрібно це продовжувати. Тим паче, що стала прекрасно почуватися. У мене пройшов радикуліт, я практично не хворію», – розповідає ужгородка Оксана Гвоздецька.

Дві сестрички – Олександра та Валентина Білецькі – після пірнання влаштували фотосесію, аби не забути цю подію та поділитися радістю з друзями. Олександра – старша й занурюється вже кілька років поспіль, а ось Валентина цьогоріч робила це вперше.

«На Водохреща я постійно пірнаю. Це така гарна традиція, почуваюся потім увесь рік здоровішою. Жодного разу я не захворіла після купання. А ось сестричці холодно, сподіваємося, що все буде добре і вона не застудиться», – каже Олександра.

80-річний Олександр Андрійович купається на Водохреща в Ужі вже близько 40 років. Каже, кращого способу для очищення душі й тіла і не вигадаєш:

«Відчуття – люкс. Купаюся сам і всім раджу. Дуже тішуся, коли бачу тут багато народу. Бо коли я починав, занурювалися на Водохреща одиниці».

Тим часом надзвичайники, які чергували на березі, застерігали: тільки здорова людина може сміливо занурюватися в крижану воду.

Начальник відділу агітаційно-пропагандистської роботи управління ДСНС України в Закарпатській області Федір Філіп розповів, що майже по всій території області були організовані спеціальні місця для купання, а також рятувальні пости: «Як бачимо, у рятувальників є все необхідне, щоб допомогти потерпілим. Будемо чергувати до кінця світлового дня. На щастя, сьогодні, як і минулого року, надзвичайних ситуацій, пов’язаних із пірнанням, не було».

Тож цьогоріч відчайдухів, які пірнали в крижану воду, не бракувало. Купання дійсно виявилося дуже масовим та емоційним.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини