48095
18:28 19.012018

День угорської культури на Закарпатті відзначили феєричною концертною програмою

Життя 2509

Вчора, 18 січня, в Ужгороді відбувся святковий концерт угорського гурту «Esszencia» приурочений до відзначення Дня угорської культури. Це вже стало хорошою традицією щороку відзначати цей день музичними виступами в стінах Закарпатського обласного музично-драматичного театру.

IMG_7767

Лівія Балог, голова осередку ГО «ТУКЗ-КМКС» Ужгородського району урочисто відкрила захід та привітала гостей від імені Товариства угорської культури Закарпаття.

«День угорської культури ми відзначаємо 22 січня, адже саме цього дня у далекому 1823 році Ференц Колчеї дописав національний гімн Угорщини. Сьогоднішній вечір є особливий, адже ми популяризуємо угорську культуру через надзвичайно цікавий жанр музики, який поєднує в собі джаз, народні мотиви та танці. Гурт «Esszencia» був створений як унікальний проект, його члени – віртуозні митці. Їхній сьогоднішній концерт вмістив у собі як музичні, так і танцювальні номери, зі спогадами відомих поетів про чудові виноробні долини Угорщини», – зазначила Лівія Балог.

Пані Лівія переконана, що такі унікальні заходи ще раз доводять –  угорці Закарпаття не самі, їх всебічно підтримує уряд Угорщини. Так,  протягом останніх трьох років до святкування Дня угорської культури в Ужгороді приєднується депутат угорського парламенту від партії «Фідес» Теселі Золтан. Варто додати, що декілька населених пунктів його округу є містами-побратимами закарпатських міст.

«Завдяки багаторічній плідній співпраці міст-побратимів, ми вже мали можливість насолодитися феєричними музичними виступами протягом минулих років. Наші спільні заходи завжди переслідують благодійну мету, і цей музичний вечір не став винятком – кожен з вас зможе долучитися та допомогти оновити приміщення кухні для вихованців Великодобронського дитячого будинку «Добрий самаритянин», – додала голова  осередку ГО «ТУКЗ-КМКС» Ужгородського району .

Золтан Теселі звернувся до присутніх з теплими словами радості від нової зустрічі. Він наголосив, що незважаючи на всі трагедії та історичне минуле ми все-таки можемо разом святкувати День угорської культури в закарпатському Ужгороді.

Майже 100 років пройшло після підписання Тріанонського мирного договору, через який Угорщина втратила значну частину своєї території та майже половину населення. І саме зараз, угорці Закарпаття опинилися вкрай складній ситуації, вони борються за збереження права навчатися на рідній мові.

«Угорці сильна та мужня нація, яка багато пройшла на своєму шляху, але не здалася – ми пишаємося цим. Ми маємо задати питання: що ми можемо зробити, щоб зберегти пам’ять нашого спільного минулого та створити гідне майбутнє для наших дітей? В сучасному світі це все випробовує нас, адже ніхто не може обмежити іншого у використанні рідної мови. Ми угорці підтримуємо один одного не тільки в хороші часи, а й у біді. Так буде й надалі!», – констатував депутат угорського парламенту.

Учасник гурту «Esszencia», цимбаліст Калман Балог в коментарі «Карпатському об’єктиву» розповів про історію створення їхнього музичного колективу: «Близько двох років тому ми почали грати разом. Наша ціль – створення якісної музики через призму народних мотивів, в поєднанні з класичною музикою та джазом. До своїх виступів ми постійно намагаємося додавати щось нове, охоплювати нові вершини та ставити перед собою дедалі складніші цілі».

Під час концерту лунали як веселі музичні композиції, так і ліричні, які змушували задуматись про реалії життя. «Esszencia» – це незвичайний гурт, в них є своєрідний, неперевершений та цікавий стиль, на їхні концерти хочеться приходити ще і ще, адже таку багатогранну музику хочеться почути не один раз.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
У Мукачеві відкрили новий театральний простір
14:10
Всі новини