17:16 17.012018

У Ясінях, на Рахівщині відбудеться віче, приурочене 99-ій річниці Гуцульської республіки

Життя 1606

Цієї неділі, 21 січня, в смт. Ясіня, що на Рахівщині, відбудуться урочистості з нагоди 99-ї річниці Гуцульської республіки – унікальної держави, яка утворилася після розпаду Австро-Угорської імперії.

Віче за участі голови ОДА Геннадія Москаля пройде біля Ясінянського історико-краєзнавчого музею (смт. Ясіня, вул. Грушевського, 21).

У рамках заходу представники влади та громадськості покладуть квіти до пам’ятника Президенту Гуцульської республіки, коменданту гуцульських сотень українських січових стрільців, одного з міністрів Уряду Карпатської України Степану Клочураку.

Свої виступи присутнім подарують фольклорний дитячий колектив Ясінянської дитячої школи мистецтв та хорова група аматорського народного ансамблю пісні і танцю „Лісоруб”.

Опісля Ясінянський історико-краєзнавчий музей запрошує всіх бажаючих на екскурсію.

Розпочнеться захід о 14.00 год.

Довідково.

Гуцульська республіка – державне утворення, що існувало на Закарпатті з листопада 1918 по червень 1919 року.

Поштовхом до створення Гуцульської Республіки стала тисячна маніфестація, яку на початку листопада 1918 року організували селяни с. Ясіня. Метою маніфестації було знайти шляхи протидії тим воякам, які, повертаючись з війни додому через Ясіня, грабували селян, знущалися з них.

Через тодішні історичні події Гуцульська республіка проіснувала всього півроку, однак її керівництву на чолі зі Степаном Клочураком вдалося створити всі умови для повноцінного мирного життя. Вона мала демократичний уряд із 42 осіб, серед яких були і гуцули, і угорці, і німці, і євреї. Їм вдалося налагодити роботу підприємств й установ, йшла жвава торгівля із Західноукраїнською Народною Республікою, щодня курсували потяги до Станіслава (Івано-Франківськ) й Коломиї. 10 вересня 1919 року за Сен-Жерменським договором територія Гуцульської республіки увійшла до складу Чехословаччини.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Всі новини