47926
18:26 16.012018

На Закарпатті – спалах кору

Життя 1647

В області невпинно зростає кількість хворих на кір. Тільки з початку року тут зафіксували 194 випадки цього небезпечного захворювання.

11__large__large

«Ситуація із захворюванням на кір є напруженою. За минулий рік на Закарпатті було зареєстровано 637 випадків недуги. Ці показники є одними із найвищих по Україні, – коментує ситуацію завідувач відділу епіднагляду і профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру Вікторія Тимчик. – Зараз щотижнево ми реєструємо близько 60 випадків захворювання. Хворіють переважно діти віком від 1 до 4 років. Зазвичай нещеплені. Адже тільки 6% діток, батьки яких дотримувалися календарного щеплення, захворіли на кір. Випадки цього захворювання реєструються в усіх районах області, окрім Великоберезнянського».

Що стосується вакцинації, то Міністерство охорони здоров’я в середині 2017 року ініціювало додаткові заходи підсилюючої імунізації проти кору. Протягом останніх 3–5 років охоплення вакцинацією дітей проти цієї недуги було вкрай незадовільним.

«Щепилися дітки, які потрапили під планове щеплення у 2017 році, а також ті, котрі з якихось причин не отримали щеплення в попередні роки. Тобто та вакцина, яка надходила на Закарпаття за кошти державного бюджету, а також та, яка була отримана як матеріальна допомога від наших сусідів з Угорщини, наразі використана. І можливо, у деяких закладах охорони здоров’я в області є тільки залишки. Наразі ми очікуємо поставки вакцини проти кору від МОЗ. А також плануємо продовжити підсилюючі заходи з імунізації до кінця січня. Утім охопити всіх нещеплених ми не зможемо ні по часу, ні по кількості вакцин. Адже таких осіб в області дуже багато. Можемо тільки потрошки охоплювати щепленнями діток», – наголосила обласний інфекціоніст.

Утім поки що про епідемію в Україні не йдеться. Наразі, як визначило Міністерство охорони здоров’я, в країні спостерігається спалах кору. Тільки на Закарпатті захворюваність перевищує середні багаторічні рівні.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах