46383
19:01 14.122017

Євреї Закарпаття святкують Хануку

Життя 4454

Його іноді називають Святом Вогнів і 8 днів поспіль запалюють свічки.

60939eb-2

Для цього кожен день головний рабин Закарпаття Мендель Вільгельм запрошує якогось поважного чоловіка запалити чергову свічку. Зазвичай для цього в Ужгородську синагогу запрошуються діти. Він розповідає їм про походження цього свята. Про те, як більше 2000 років тому язичниками був осквернений Єрусалимський храм. І коли євреї під проводом Маккавеїв звільнили свою країну від загарбників і хотіли відновити служіння в Храмі, у них не виявилося достатньо масла для священних лампад. Одного маленького глечика з маслом вистачило б тільки на один день. Але сталося диво. Це масло світило 8 днів. Саме стільки потрібно було витратити часу на приготування нового освяченого масла.

На згадку про це вже майже 22 століття євреї щороку запалюють свічки. У перший день запалюється одна свічка, в другій – дві, в третій – три і т.д. Плюс ще одна свічка, яку називають «служка». Вона призначена для того, щоб від неї запалювали інші свічки.

 

Це свято так само прийнято вважати дитячим святом. Дітям в ці дні зазвичай дарують гроші та іграшки, а так же пригощають пончиками, виготовленими на маслі. Тому вчора рабин Мендель запросив хлопчиків разом з дорослими чоловіками на святкову молитву, а дівчатка в цей час під керівництвом його помічниці Марини і кухаря Світлани вчилися робити ханукальні пончики.

Алекс Штрай

Голос Карпат

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах