46089
18:01 9.122017

В Ужгороді стартує найбільша правозахисна кампанія Марафон написання листів: Пліч-о-пліч з відважними

Життя 2694

У понеділок, 11 грудня о 17:00 в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Ф.Потушняка (пр.Свободи, 16) стартує масштабна правозахисна кампанія Марафон написання листів Amnesty International.

24989607_1430507997060761_1899325508_n

Під час заходу ужгородців запрошують переглянути документальну стрічку «Він назвав мене Малала».

Кампанія об’єднала активістів/ок з усієї України та з більш як 200 країн, де також в цей час відбувається Марафон. Тисячі правозахисних подій відбудуться у всьому світі і більше 100 подій плануються в різних куточках України, в тому числі у прифронтових містечках.

В Ужгороді партнерами Марафону написання листів Amnesty International 2017 стали БПЛ „Інтелект” – ЗОШ І-ІІІ ступенів № 11, ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка, ЗОБФ «Рада Життя» та Queer Home Uzhhorod.

Заходи відбудуться з 11 по 15 грудня, до відвідування запрошуються вся бажаючі. 11 грудня о 17:00 в читальній залі ЗОУНБ ім. Ф. Потушняка в рамках Марафону пройде прем’єра документального фільму «Він назвав мене Малала», нагородженого престижною премією Еммі та номінованого на BAFTA.

Фільм розповідає про пакистанську дівчини Малалу Юсуфзаі, яка виступала за доступність освіти для всіх жінок у всьому світі. Але таліби порахували такі висловлювання “непристойною поведінкою” і зробили спробу замаху, в результаті якої вона була важко поранена…

Малала отримала Нобелівську премію Миру у 2014 та заснувала Фундацію Малали, що займається освітою дівчаток в країнах що розвиваються.
До 15 грудня в читальній залі працюватиме стенд Емнесті, де відвідувачі зможуть долучитися до Марафону.

Однією з основних справ цьогорічного Марафону в Україні є справа Еміра-Усеїна Куку, кримськотатарського активіста, несправедливо заарештованого окупаційною владою у Криму.

Цього року в Україні Марафон відбувається вже в одинадцяте і його героями та героїнями є Емір-Усеїн Куку (Україна), Джулгаз Маннан (Бангладеш), Шакілія Джексон (Ямайка), Магадін (Чад), Ні Юлань (Китай), Кловіс Разафімалала (Мадагаскар), Сакріс Купіла (Фінляндія), Іділь Есер та Стамбульська десятка (Туреччина).

Дізнатись більше про Марафон, залишити підпис можна на сайті: http://marathon2017amnesty.org.ua

Додаткова інформація

Марафон написання листів – це глобальна та щорічна кампанія, що присвячена Дню прав людини (10 грудня) та проходить у понад 200 країнах світу. Щороку за допомогою Марафону звільняють несправедливо засуджених, змінюють репресивні закони та допомагають жертвам порушень прав людини не здаватись.
Щороку в грудні протягом декількох тижнів сотні тисяч людей у всьому світі пишуть листи урядам з вимогами вжити заходів щодо окремих осіб, чиї права були порушені. Це по-справжньому глобальна кампанія, що об’єднує активістів з усього світу. Загалом, Марафон будується довкола написання традиційних листів, але не лише. Це можуть бути також твіти, пости в фейсбук, фото, листівки, флешмоби і т.д.
Минулого року прихильники та прихильниці Amnesty International по всьому світу написали приголомшливу кількість листів, повідомлень, в тому числі електронною поштою, твітів та інших – більше 4 млн. Листи були написані на підтримку 12 людей, родин або громад, що постраждали від порушень прав людини.
В Україні Марафон проводили більше 100 волонтерок/волонтерів у більш як 20 містах по всій Україні, вони провели більше 100 активістських та освітніх подій та зібрали більше 40 000 листів та підписів.

Євгенія Напуда,
завідувачка відділом обслуговування
Закарпатської ОУНБ ім. Ф.Потушняка

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах